Chrome Web Store

Door: onno-karman | 07 juli 2011 16:44

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Google heeft onlangs een speciale webwinkel geopend voor Google Chrome: de Chrome Web Store. Hier vindt u alle apps, extensies en thema's terug die voor de populaire browser van Google zijn gemaakt. We nemen de winkel onder de loep en shoppen een aantal handige producten voor u bij elkaar!

1. Google Chrome

Als u dit artikel begint te lezen, hebt u Google's snelle browser Chrome waarschijnlijk reeds op uw computer geïnstalleerd, zodat u deze tip kunt overslaan. Mocht Chrome echter nog niet op uw computer staan, dan haalt u hem binnen door naar Google Chrome te surfen en op de knop Google Chrome downloaden te klikken. Op de volgende pagina krijgt u de servicevoorwaarden te zien en krijgt u de mogelijkheid om Google Chrome desgewenst als standaardbrowser in te stellen. Selecteer de gewenste vakjes en klik op Accepteren en installeren. Het installatiebestand wordt nu gedownload, waarna de browser wordt geïnstalleerd. Binnen een paar minuten - afhankelijk van de snelheid van uw internetverbinding - is de installatie voltooid. De eerste keer dat u Chrome start, moet u uw favoriete zoekmachine nog even selecteren. Daarna kunt u verder.

Hebt u Google Chrome nog niet op uw pc? Installeer de browser dan eerst.

2. Web Store verkennen

De Chrome Web Store doet erg denken aan populaire app-winkels zoals de App Store van Apple en de Android Market. Als u een kijkje neemt bij Chrome Web Store zult u zien wat we bedoelen. In de Chrome Web Store worden apps (geavanceerde interactieve websites), extensies (browseruitbreidingen) en thema's keurig in overzichtelijke categorieën aangeboden. Net zoals in Apple's App Store worden verschillende onderdelen uitgelicht. Veel van de 'producten' in deze winkel zijn gratis, maar voor sommige moet u betalen. De Web Store is een online markt waar ontwikkelaars hun software aan de man kunnen brengen. Op dit moment is de Chrome Web Store helaas alleen in een Engelstalige versie beschikbaar, maar in de toekomst zal ook een Nederlandstalige variant worden gelanceerd. Voorlopige moeten we het met de Amerikaanse Chrome Web Store doen.

De Chrome Web Store biedt een overzichtelijk aanbod van apps, extensies en thema's.

3. Wat zijn apps?

U weet waarschijnlijk wel wat apps voor de iPhone, BlackBerry en Android-telefoons zijn. Net als hun broertjes voor deze smartphones, bestaan de apps in de wereld van Google Chrome uit kleine programmaatjes. Google noemt ze zelf 'geavanceerde interactieve websites'. Apps werken vanaf een Google-server binnen de browser en de software staat dus niet op uw pc, maar - met een populaire term - 'in de cloud'. U kunt ze in die zin vergelijken met de manier waarop bijvoorbeeld Hotmail en Google Docs werken. Clouddiensten bieden verschillende voordelen: installatie is secondewerk, ze zijn vanaf iedere computer beschikbaar en ze worden voortdurend up-to-date gehouden. Het installeren van een app in Chrome is heel eenvoudig. U kiest een app via de Chrome Web Store en klikt op Install. De app is direct beschikbaar en er wordt een pictogram toegevoegd aan de 'nieuwe tabblad'-pagina van uw Chrome-browser.

Als u een app installeert, wordt hij aan de 'nieuwe tabblad'-pagina van Chrome toegevoegd.

4. Aan de slag

We beginnen onze winkeltocht met de Gmail-app, die een echte aanrader is als u gebruikmaakt van Gmail. Ga naar Gmail-app. Als u nog niet bent ingelogd in Gmail, moet u dit eerst even doen. Klik daarna op Install, waarna de app wordt toegevoegd aan de 'nieuwe tabblad'-pagina. Klik met uw rechtermuisknop op de toepassing om extra opties te zien. Standaard opent de app als een normaal tabblad, maar u kunt er ook voor kiezen om Gmail te openen als een vastgezet tabblad. Daarbij wordt de app iedere keer direct geopend in een vast blad, zodra u de browser start. Het is ook mogelijk om de app in een nieuw venster of in een volledig scherm te openen. Zoals u ziet, kunt u de app snel weer verwijderen, mocht u daar behoefte aan hebben. Klik in dat geval op Installatie ongedaan maken.

Het installeren van een app is heel eenvoudig: u hoeft alleen maar op de knop Install te klikken.

Onder de rechtermuisknop zijn allerlei extra opties verborgen.

5. Post-it

Het is altijd hetzelfde: juist als u snel even wat wilt noteren, hebt u geen pen en papier bij de hand. Als u dit bekend voorkomt, kunt u de app Stickies installeren. Ga naar Stickies en klik op Install. De app wordt vervolgens bij de Toepassingen geplaatst, waarna hij altijd beschikbaar is als u een nieuw tabblad in Chrome opent. Als u de app start, ziet een pagina waarin u briefjes kunt 'plakken'. Dubbelklik met uw linkermuisknop om een nieuwe notitie te maken en dubbelklik vervolgens op het briefje om tekst in te voeren. Onderin kunt u verschillende kleuren kiezen. Wilt u een Sticky verwijderen, dan versleept u hem naar de prullenbak. Klik op het pictogram met de Engelse sleutel om de Options-pagina te openen. Als u de optie Use Google App Engine for storage of Stickies aanvinkt, worden uw Stickies niet alleen lokaal, maar ook online opgeslagen, zodat u er vanaf iedere computer toegang toe krijgt. Hiervoor hebt u wel een Google-account (bijvoorbeeld een Gmail-account) nodig.

Met de app Stickies kunt u snel een korte notitie maken. Handig!

0 Reactie(s) op: Chrome Web Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.