Chrome Webstore opent in Nederland

© PXimport

Chrome Webstore opent in Nederland

Geplaatst: 15 september 2011 - 13:52

Aangepast: 16 november 2022 - 10:25

Redactie ID.nl

Google lanceert vandaag de Chrome Webstore in Nederland. In die app store zijn webapplicaties te downloaden voor de Chrome-browser, op alle besturingssystemen.

Met de dienst kunnen Chrome-gebruikers webapplicaties toevoegen aan hun browser, zoals het bekende spel AngryBirds en twitter-client Tweetdeck. Gedownloade apps worden weergegeven in het beginscherm van Chrome. Ze worden ook gesynchroniseerd tussen de verschillende computers waarop gebruikers de app hebben geïnstalleerd De Chrome Webstore is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux en Google's eigen Chrome OS.

Eigen betaalsysteem

In de Webstore zijn in totaal 6.000 webapplicaties te downloaden, waaronder Nederlandse apps van Albert Heijn, KLM en het Rijksmuseum. Net als in de App Store van Apple kunnen gebruikers hun ervaringen met en meningen over elke applicatie posten.

Gebruikers kunnen gratis en betaalde apps downloaden voor Chrome. Een betaalde app wordt afgerekend via Google Checkout. De internetreus komt ook met de mogelijkheid om vanuit applicaties betalingen te verrichten (In-App Betalingen). De api (application program interface) daarvoor is nu alleen nog beschikbaar voor app-ontwikkelaars in Amerika en is dus pas later bruikbaar in Nederland. Het is nog onbekend wanneer dat zal zijn.

Google vangt 5 procent

Ontwikkelaars kunnen hun apps via de Webstore aanbieden, al dan niet tegen betaling. Google rekent 5 procent commissie over de opbrengsten die ontwikkelaars verdienen met hun webapplicaties. Ter vergelijking: Apple vangt 30 procent van de opbrengsten die apps genereren voor ontwikkelaars.

De Chrome Webstore is nu live gegaan in Nederland, en nog 23 andere landen. De webwinkel is negen maanden geleden al gelanceerd in de Verenigde Staten. Volgens Google zijn er op dit moment wereldwijd 160 miljoen Chrome-gebruikers. Het internetbedrijf wil dat Chrome 'het besturingssysteem van het web' wordt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten