Chrome wint weer ten koste van Firefox en IE

Door: loek-essers | 02 februari 2010 11:41

Nieuws

Chrome, de browser van Google, wint opnieuw marktaandeel ten koste van IE en Firefox. Chrome groeit in januari met 0,6 procentpunt naar een marktaandeel van 5,2 procent.

Chrome stootte recent Safari al van de derde plek in het browserspectrum. De stijging van 0,6 procentpunt ligt wel wat lager dan die van afgelopen december, bericht marktmeter Net Applications. Chrome is sinds 2008 op de markt en heeft nu zijn marktaandeel sinds juli 2009 verdubbeld.

Chrome gaat vooruit ten koste van Firefox en Internet Explorer (IE), De browser van Microsoft leverde een half procent in en kwam uit op een aandeel van 66,2 procent. Dit is een nieuw dieptepunt in marktaandeel, aldus Computerworld. Afgelopen jaar verloor de in Windows verankerde browser zo'n 10 procent marktaandeel. Als het gebruik in dit tempo blijft verminderen, zakt de browser onder de 50 procent in april 2011.

Firefox daalt

Ook het marktaandeel van Firefox daalt in januari voor de tweede maand op rij. Het aandeel daalde met 0,2 procentpunt naar 24,4 procent. De browser van Mozilla heeft nooit de magische grens van 25 procent gehaald. In november zat het gebruik van de browser daar wel dicht tegenaan, dit was vlak voor de omslag in de groei. Het gebruik van Firefox 3.6 groeide wel, eind januari maakte deze specifieke versie van de browser 1,1 procent uit van het browserspectrum.

Het aandeel van Safari steeg licht naar 4,5 procent terwijl het aandeel van Opera licht daalde naar 2,4 procent. Ook IE6 leverde in, maar neemt nog steeds 20,1 procent van de browsermarkt in. Dit ondanks het afraden van het gebruik van de browser door verschillende overheden. Ook Google doet die oude browserversie in de ban; het heeft onlangs bekendgemaakt de ondersteuning van zijn diensten als Apps en Gmail voor die browser te stoppen.

Snelle groei

IE7 leverde ook in en kwam eind januari uit op een aandeel van 14,6 procent, een daling van 1 procentpunt. De enige versie van IE die in de lift zit, is IE8. Die versie van Microsofts browser komt uit op 22,3 procent, een stijging van 1,5 procentpunt.

Waar normaal Firefox de vruchten plukte ten koste van IE is het nu nieuwkomer Chrome die er met de buit vandoor gaat. De browser van Google groeide vijf keer sneller dan Firefox in de laatste drie maanden. Chrome groeide 1,26 procentpunt en Firefox groeide 0,32 procentpunt. Gekeken naar het afgelopen jaar wint Chrome ook met een stijging van 3,68 punten, Firefox groeide met 2,3 procentpunt.

Deadlines

Google heeft hiermee de eigen doelstelling voor Chrome gehaald; de browser moest in september 2010 5 procent van de browsermarkt in handen hebben. In september 2011 moet dit 10 procent zijn. Als Chrome in dit tempo doorgroeit, zal het tweede doel in november dit jaar worden bereikt, tien maanden voor de deadline.

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: Chrome wint weer ten koste van Firefox en IE

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.