Compaan - De doordachte tablet voor ouderen en zorgverleners

Door: Edmond Varwijk | 29 april 2016 10:04

Review

De Compaan is een tablet speciaal voor ouderen. De software op de tablet is zeer gebruiksvriendelijk en kent een afgemeten functionaliteit die past bij de gebruikersgroep. Via de bijbehorende portal kunnen familie en vrienden eenvoudig contact houden en zelfs zorg verlenen.

De Compaan is eigenlijk een Samsung Galaxy Tab 3 maar door de stevige houten omlijsting niet meer als zodanig herkenbaar. De omlijsting zorgt er meteen voor dat behalve de aan/uit-knop alle verdere knoppen van de tablet onbereikbaar zijn en niet per ongeluk ingedrukt kunnen worden. Lees ook: De 12 beste tablets die je in 2015 kunt kopen.

Dat geldt dus ook voor de Start-knop die op de Compaan is vervangen door een softwarematige knop die behalve bij het bekijken van foto's en video's, altijd rechtsonder in het scherm staat. De houten omlijsting heeft verder als voordeel dat de Compaan er recht mee op tafel geplaatst kan worden en dan dankzij de diashow van foto's op de tablet, ook als fotolijst dienst doet. Een nadeel is er echter ook, de mini-usb-ingang aan de onderzijde die nodig is voor het opladen van de tablet is moeilijk toegankelijk.

De Compaan-tablet is een Samsung Galaxy Tab 3 in een houten lijst en een helemaal op de gebruikers aangepaste versie van Android.

Dichtgetimmerd

Op de Compaan draait een volledig dichtgetimmerde versie van Android die helemaal is toegespitst op de oudere gebruiker. De Compaan biedt zeven functies: foto's en video's bekijken, e-mail, nieuws lezen, videobellen (Skype), een spelletje spelen, een agenda en internetten. Een functie start je door op een van de grote knoppen op het startscherm van de Compaan te klikken. Zo'n klik mag één seconde duren of tien minuten, de Compaan wordt er niet warm of koud van. Zodra de vinger loslaat, start de functie.

Alles wat op een standaard Android- of iOS-tablet voor verwarring zorgt zoals pop-ups, reclame en systeemmeldingen, ontbreken op de Compaan. Updates worden centraal voorbereid en 's nachts naar alle Compaan-tablets verstuurd. Wanneer een nieuw bericht of foto's wordt ontvangen laat de Compaan een duidelijk geluidssignaal horen en zet een melding op het scherm dat er een nieuw bericht ontvangen is. De Compaan-gebruiker kan individuele foto's bekijken (en liken) of als diashow. De tablet is dan een leuke digitale fotolijst.

Via de portal kunnen familie, vrienden en zorgverleners communiceren met de Compaan-gebruiker en ook zorgtaken vervullen.

Bij de Compaan hoort ook een portal. Deze kent een vergelijkbare, rustige interface als de tablet maar is niet bedoeld voor de gebruiker van de Compaan maar voor familie, vrienden en zorgverleners. Via de portal kunnen zij bijvoorbeeld een berichtje sturen, een foto uploaden, een afspraak in de digitale kalender zetten of beeldbellen met de gebruiker van de Compaan. Ook kan via de portal de Compaan worden beheerd. Zo kan de grootte van het lettertype op de Compaan worden aangepast, een nieuwsbron aan de nieuwsfunctie toegevoegd en nog veel meer.

Zorgverleners

En er zijn ook zorgfuncties. Zo kun je een medicijnschema maken wat de oudere helpt tijdig zijn medicijnen in te nemen. Of elke dag een berichtje op het scherm plaatsen met het verzoek even op het scherm te tikken als teken dat men wakker is. Reageert de Compaan-gebruiker niet binnen een bepaalde tijd dan is het mogelijk daar via e-mail of sms een melding van te ontvangen. Omdat niet elke gebruiker van de portal toegang tot alle onderdelen nodig heeft, zijn er drie niveau's: de admin die alles kan en ook nieuwe gebruikers uitnodigen, mensen met toegang tot de zorg- én de communicatie-functies en mensen met alleen communicatie-functies.

Nieuwe berichten, foto's of een binnenkomend Skype-gesprek worden duidelijk op de Compaan weergegeven.

Naast de eenmalige aanschaf van de tablet betaal je voor de Compaan elke maand een abonnement van € 12,95. Dat is inclusief twee portaalgebruikers. Elke extra portaalgebruiker kost € 2,50 tot een maximum van € 9,95 per maand, met dan een onbeperkt aantal gebruikers. In het abonnement is behalve het gebruik van de portaal ook de 24-uurs Nederlandstalige helpdesk inbegrepen.

Een foto, via de portal geupload, is samen met een korte tekst meteen zichtbaar op de Compaan.

Conclusie

Een standaard iPad of Android-tablet is voor senioren vaak veel te complex. Dat geldt niet voor de Compaan waarop alles wat verwarrend is en onzeker maakt, ontbreekt. De oudere kan ongestoord een spelletje spelen, nieuws lezen, en berichten en foto's ontvangen. De portal maakt het bovendien familie, vrienden en verzorgers eenvoudig in contact te blijven met de Compaan-gebruiker. De Compaan is een Nederlands product dat eerder al de prijs als beste zorginnovatie won.

De Goedemorgen-functie geeft elke dag de zekerheid dat de oudere gezond wakker is geworden.