Creatieve presentaties met Prezi

© PXimport

Creatieve presentaties met Prezi

Geplaatst: 25 mei 2012 - 10:03

Aangepast: 16 november 2022 - 10:16

Richard Veenstra

Bent u die saaie Powerpoint-presentaties ook zo zat? Dan is het tijd voor Prezi. Presenteer uw informatie niet meer dia voor dia, maar maak mooie en originele presentaties. Met Prezi hebt u een canvas waarop u teksten, afbeeldingen en video's plaatst. Door een pad te volgen of in en uit te zoomen, verplaatst u zich door de presentatie. In deze workshop gaan we aan de slag met Prezi.

1. Een account aanmaken

Om u aan te melden voor een gratis Prezi-account gaat u in uw browser naar Prezi.com. Klik rechtsboven op Sign up en in het volgende venster kiest u voor de gratis versie door onder Public op de knop Start Now te klikken. U krijgt bijna dezelfde functionaliteit als bij de betaalde versies, met het grote verschil dat uw gemaakte presentaties openbaar zijn. De betaalde accounts zijn abonnementen, u betaalt voor deze versies dus een vast bedrag per jaar. Vul uw gegevens in, vink het selectievakje aan en klik op Register and Continue.

© PXimport

2. Inloggen

Inloggen doet u door bovenin op Log in te klikken. Voer uw e-mailadres en wachtwoord in en klik op de knop Log in. Uw profiel wordt weergegeven en onder Your prezis vindt u uw toekomstige presentaties. Klik op uw naam bovenin en vervolgens op Settings & License om uw instellingen te wijzigen. Door op Custom link te klikken, wijzigt u uw openbare profiel-link. Kies achter New uw gewenste naam en klik op Change Link. Onder Account settings ziet u hoeveel procent van uw opslagruimte u nog over hebt.

© PXimport

3. Presentatie aanmaken

Om een nieuwe presentatie te maken, gaat u weer terug naar Your prezis en klikt u op New prezi. Onder Title vult u een pakkende titel in en onder Description is ruimte voor een omschrijving. Klik nogmaals op New prezi. Mocht u nog geen Flash Player 10 hebben geïnstalleerd dan zal uw browser u vragen om de nieuwste versie te downloaden. De nieuwe presentatie wordt aangemaakt. Onder de nu nog lege presentatie vindt u een klein menu. Klik op Edit prezi om te beginnen met het toevoegen van gegevens.

© PXimport

4. Tekst toevoegen

U hebt de keuze om een sjabloon te bewerken of een geheel nieuwe presentatie te maken. Wij kiezen voor een geheel nieuwe presentatie door op Blank en vervolgens op Start editing te klikken. Dubbelklik op de zin Double-click to add text om een nieuwe tekst toe te voegen. Er verschijnt een tekstveld. Onder de tekst vindt u drie tekststijlen om de opmaak van uw tekst te bepalen. Rechts boven de tekst selecteert u een kleur voor uw toegevoegde tekst. Klik op OK als u tevreden bent.

© PXimport

5. Tekst bewerken

Zodra u één keer op de tekst klikt, verschijnt er een cirkelvormig menu, Prezi noemt dit het zebramenu. Hiermee kunt u de tekst groter of kleiner maken, verplaatsen of draaien. Door op het plusje te klikken, wordt de tekst groter. Eén keer klikken op de hand en u verplaatst de tekst. Om de tekst te verwijderen, klikt u op het prullenmandje of drukt u op de backspace-toets op uw toetsenbord. Door de buitenste ring van het menu te bewegen, draait u de tekst.

© PXimport

6. Afbeeldingen toevoegen

In de linkerbovenhoek vindt u het bubbel-menu. Om een afbeelding toe te voegen klikt u eerst op Insert en dan op Image. U hebt de keuze om een afbeelding van uw harde schijf te gebruiken of een afbeelding te zoeken via Google. Klik op Select files om een afbeelding van uw harde schijf toe te voegen. Selecteer het bestand en klik op Openen. De afbeelding verschijnt op het canvas. Klik erop om de afbeelding te verplaatsen, te draaien of het formaat te wijzigen. Door op het potloodje te klikken, snijdt u de afbeelding in de gewenste grootte.

© PXimport

7. Thema's

Prezi biedt u verschillende thema's voor uw presentaties. Ga naar het bubbel-menu en klik op Colors & Fonts. Zodra u op een thema klikt, verandert uw presentatie meteen. U kunt het gekozen thema ook zelf aanpassen door op Theme Wizard te klikken. U wordt nu door een aantal vensters geleid waarin u zaken als lettertype, achtergrondkleur, letterkleur en kleuren van objecten kunt veranderen. Als u klaar bent met het aanpassen van het thema klikt u op Done. Wilt u weer terug naar de oude instellingen, kies dan voor Cancel.

© PXimport

8. Vormen toevoegen

Om zaken te verduidelijken, kunt u gebruikmaken van vormen zoals pijlen en vierkanten. Ga in het bubbel-menu naar Insert / Shapes en kies de vorm die u wilt toevoegen. Klik op het canvas en houd de muis ingedrukt totdat u de gewenste vorm op het canvas hebt getekend. Wilt u een vrije vorm tekenen, klik dan op het gereedschap Pencil. Dit vindt u links onder de bubbel met de naam Shapes. Soms kan het lastig zijn iets te verwijderen. Houdt Shift ingedrukt, selecteer de vorm en druk op backspace.

© PXimport

9. Video's toevoegen

Een geweldige functie van Prezi is de ondersteuning van video. Klik op Insert en selecteer het YouTube-icoontje. In het venster vult u de link naar de YouTube-video in, waarna u op Insert klikt. De video beweegt u op dezelfde manier over het canvas als tekst en beeld. U kunt overigens ook een YouTube-link als tekst op uw canvas invoeren. Prezi maakt hier dan automatisch een video van. Door bij Insert voor File te kiezen, kunt u Flash-video's, pdf's en andere bestanden toevoegen.

© PXimport

10. Zoomen

U houdt gemakkelijk het overzicht door in en uit te zoomen op uw canvas. Aan de rechterkant vindt u twee vergrootglazen, eentje voor het vergroten en eentje voor het verkleinen van uw presentatie. De meter in het midden geeft aan hoe ver u bent in- of uitgezoomd. Door op het huisje te klikken, wordt uw presentatie uitgezoomd tot alle elementen zichtbaar zijn. Wilt u overigens iets ongedaan maken, dan klikt u bovenin het scherm op de Undo-knop of gebruikt u de toetscombinatie Ctrl+Z (Cmd+Z op de Mac).

© PXimport

11. Pad maken

Bent u tevreden over alle elementen op uw canvas? Dan kan het leuke werk beginnen. De echte kracht van Prezi ontvouwt zich zodra u paden toevoegt. Klik in het bubbel-menu op Path. De bedoeling is dat u de volgorde van de elementen in uw presentatie nu bepaalt. Elk element - of dit nu een tekst, afbeelding, video of vorm is - kan geselecteerd worden. Klik op uw titeltekst, vervolgens op een foto en daarna bijvoorbeeld op een video. Prezi toont u nu een lijn met genummerde bolletjes.

© PXimport

12. Pad bewerken

Bent u een element vergeten in uw pad, dan is dat geen probleem. Grijp het bolletje tussen de genummerde bolletjes 1 en 2 en sleep dit naar een element. U zult zien dat dit element nu genummerd bolletje 2 wordt. Het oude bolletje 2 wordt automatisch veranderd in 3 en alle opvolgende nummers worden eveneens verhoogd. Om een element uit uw pad te halen, gaat u naar de desbetreffende miniatuurweergave onder in beeld en klikt u op het kruisje. Het element wordt niet verwijderd, alleen de verwijzing in het pad verdwijnt.

© PXimport

iPad

Alle presentaties die u maakt met Prezi, worden afgespeeld met Flash. Apples iPad ondersteunt geen Flash, maar toch kunt u Prezi-presentaties bekijken op een iPad. U downloadt hiervoor de gratis app Prezi Viewer uit de App Store. Na installatie meldt u zich in de app aan met uw accountgegevens. Onder On Prezi.com ziet u al uw presentaties. Voordat u ze kunt bekijken op uw iPad moet u ze downloaden, simpelweg door erop te klikken. Door bovenin op Show te klikken, bekijkt u uw presentatie. In- en uitzoomen doet u met knijpbewegingen, het pad volgt u door links of rechts het scherm van uw iPad aan te raken. Het is zelfs mogelijk om kleine dingen te veranderen in uw presentatie. Dit beperkt zich echter tot het verwijderen van een element of het veranderen van een tekst.

© PXimport

Bestandsformaten

Prezi kan met een aantal formaten overweg. Voor afbeeldingen accepteert Prezi alleen de formaten jpg, png en gif. Let er wel op dat CYMK-bestanden niet worden ondersteund. Prezi ondersteunt alle bekende videoformaten waaronder swf, mov, avi, wmv, mp4, mpg en flv. U kunt eveneens YouTube-links invoegen. Videobestanden mogen maximaal 50 megabyte groot zijn als u een gratis account hebt. Prezi Desktop kent deze beperking niet.

13. Bekijken

U kunt uw presentatie bekijken door rechts onderin op Show te klikken. Met de linker- en rechter-pijltjestoetsen bladert u door uw presentatie. Zodra u bij een video komt, speelt Prezi deze automatisch af. Wanneer u verder bladert, stopt de videoweergave vanzelf. Met de pijltjestoetsen voor boven en beneden kunt u in- en uitzoomen, dit is handig als u uw presentatie interactief wilt presenteren, zonder het pad te volgen. U verlaat de weergave door op de Escape-toets te drukken of door met uw muis naar de hoek rechtsonder te bewegen.

© PXimport

14. Elementen groeperen

Zoals u hebt gezien, maakt Prezi een flitsende show van uw presentatie als u paden toevoegt. Maar hebt u veel elementen in uw presentatie, dan kan uw publiek een beetje duizelig worden van al deze pad-bewegingen. Daarom is het handig om elementen te groeperen. Dit doet u door op Frame te klikken en één van de frame-vormen te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor de cirkel en selecteer een aantal elementen. Prezi creëert een cirkel om de elementen en u kunt alle elementen nu samen bewegen, draaien en in- of uitzoomen.

© PXimport

15. Samenwerken

U kunt samen aan documenten werken. Hiervoor klikt u onder de presentatie op Edit together. Kopieer de link en mail deze naar de persoon die u wilt uitnodigen. De ontvangende persoon moet een Prezi-account hebben om de presentatie te kunnen bewerken. Krijgt u zelf een uitnodiging voor een Prezi-presentatie en u hebt zich al geregistreerd bij Prezi, dan zal de presentatie automatisch in uw lijst onder Your prezis verschijnen. Iemand uitnodigen voor een bewerking kan ook vanuit de presentatie, klik bovenin op Meeting / Invite to Edit.

© PXimport

16. Presenteren

Als u tevreden bent met uw presentatie, dan kunt u deze laten zien aan anderen. Denk er wel om dat al uw presentaties openbaar zijn als u een gratis account hebt, maak dus geen privé-presentaties met uw gratis account. Ga terug naar uw Prezi-pagina door in de presentatie op Exit te klikken. Wijzigingen worden overigens automatisch opgeslagen, u hoeft uw presentatie dus niet tussendoor op te slaan. Onder uw presentatie vindt u de knop Share. Kopieer de link naar uw mailprogramma om de koppeling te mailen.

© PXimport

17. Online presenteren

Een geweldige functie van Prezi is dat u uw presentatie online kunt presenteren. Ga in de presentatie naar Meeting / Start online presentation. Deel de link met maximaal tien personen. Klik rechts onderin op Show en aan de onderkant van uw venster ziet u de melding You are presenting. Hoeveel mensen er meekijken met uw presentatie ziet u door het aantal rode mannetjes naast uw katheder. Als u met de pijltjestoetsen door de presentatie navigeert, zien de aangemelde personen dit ook in hun browser.

© PXimport

18. Pdf opslaan

U kunt uw presentatie als pdf opslaan, al heeft dit niet veel zin bij een multimediale presentatie. Klik bovenin op Print en wacht tot u de melding Click to save as PDF krijgt. Klik hierop en kies een locatie. De eerste pagina van de pdf is een overzicht van alle elementen in uw presentatie, bij de volgende pagina's van de pdf baseert Prezi zich op uw pad. Als al uw elementen zijn opgenomen in het pad, dan zal de pdf ook alle elementen van uw presentatie bevatten.

© PXimport

Betaalde abonnementen

Met een gratis account kunt u allerlei presentaties maken. Het grootste nadeel is dat uw gemaakt presentaties openbaar zijn, u kunt dus beter geen vertrouwelijke informatie opslaan. De twee betaalde accounts, Enjoy en Pro, zijn beide abonnementen waarvoor u een vast bedrag per jaar betaalt. Bent u een zware PowerPoint-gebruiker, dan is 59 dollar per jaar voor Prezi Enjoy wel de moeite waard. Al uw presentaties zijn standaard als privé ingesteld en u kunt het Prezi-logo linksonder in beeld vervangen door uw eigen logo. U hebt 500 megabyte opslagruimte tot uw beschikking en dat is genoeg voor honderden presentaties, mits u niet teveel grote videobestanden vanaf uw harde schijf toevoegt. Prezi comprimeert ingevoegde afbeeldingen en video's overigens wel, het invoegen van een videobestand van 5 megabyte kostte uiteindelijk een halve megabyte ruimte in de presentatie. Hoeveel ruimte een presentatie inneemt is helaas niet te zien. U kunt alleen zien hoeveel procent u van uw beschikbare ruimte hebt gebruikt. Met het Pro-account (159 dollar) krijgt u 2000 megabyte en kunt u Prezi Desktop downloaden.

© PXimport

19. Prezify een PowerPoint

U kunt uw PowerPoint-documenten omzetten naar Prezi-presentaties. Hiervoor moet u uw PowerPoint wel opslaan als pdf. In uw Prezi-bestand klikt u op Insert / File, selecteer het pdf-bestand en klik op Openen. Het duurt even voordat uw pdf is geconverteerd, maar na een tijdje worden de aparte pdf-pagina's als afbeeldingen weergegeven op uw canvas. U kunt deze met behulp van het zebramenu bewerken, net als alle andere presentatie-elementen. Uiteraard geldt dit principe voor alle pdf-bestanden, niet alleen voor pdf-versies van PowerPoint-bestanden.

© PXimport

20. Prezi Desktop

Als Pro-gebruiker hebt u het voordeel dat u het programma Prezi Desktop kunt downloaden. Hiermee maakt u presentaties op uw computer in plaats van in uw browser. Ga naar Prezi.com en installeer de software door in het midden van de pagina op Install Now te klikken. Volg de installatieprocedure en zodra het programma is opgestart, logt u in met uw accountgegevens en klikt u op Activate. U kunt nu offline presentaties maken en ze uploaden naar Prezi door in het menu op File / Upload to prezi.com te klikken.

© PXimport

21. Explore

Wilt u weten wat u allemaal kunt maken met Prezi? Dan is het handig om naar www.prezi.com/explore te gaan. Hier vindt u presentaties van alle Prezi-gebruikers. Als u een gratis account hebt, staan uw presentaties hier ook tussen. Populaire presentaties worden er speciaal uitgelicht om u een idee te geven wat allemaal mogelijk is met Prezi. Bent u van plan om met uw bedrijf veel Prezi-presentaties te gaan maken, dan kunt u voor 450 dollar een huisstijl-thema laten maken dat u binnen Prezi kunt gebruiken.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten