Cursus: Google Buzz

Door: Martin Gijzemijter | 10 februari 2010 15:59

How To

Met Google’s nieuwste dienst Buzz kunt u korte berichten plaatsen, vergelijkbaar met (onder andere) Twitter. Het grote verschil is dat u bij Buzz niet beperkt wordt in het aantal karakters dat u kunt typen (slechts 140 tekens bij Twitter) en uiteraard dat de dienst geïntegreerd is binnen Gmail. Maar hoe gebruikt u de dienst precies?

Activeren en instellen

Google Buzz is vooralsnog een extra dienst, hetgeen betekent dat u niet gedwongen wordt om ermee te werken, maar zelf moet kiezen of u gebruik wilt maken van de dienst. Door te surfen naar www.google.com/buzz en te klikken op Buzz in Gmail uitproberen, meldt u zich aan voor de dienst. Google rolt de dienst gefaseerd uit, hetgeen kan betekenen dat u nog even moet wachten voordat het bij u zichtbaar is. Wanneer Buzz voor u is ingeschakeld, vindt u deze optie direct onder Postvak IN. Voordat u kunt beginnen, wil Google eerst van u weten hoe u uw profiel wilt laten weergeven. U kunt een foto uploaden (als deze niet al aan uw account gekoppeld is) of aangeven of de lijst van personen die u volgt en die u volgen wel of niet moet worden getoond. Wilt u deze aanpassingen doen, klik dan op Bewerken, naast Voorbeeld van Profiel. Bent u tevreden met het huidige profiel, klik dan op Profiel opslaan en doorgaan.

U dient eerst aan te geven wat er in uw profiel mag worden weergegeven.

Berichten plaatsen

Vervolgens kunt u beginnen met het plaatsen van berichten. Bovenin het venster ziet u uw foto (of een silhouet bij gebrek aan foto) en een leeg veld daaronder. Hier kunt u uw bericht tikken. Dit kan een gewone tekst zijn, maar u kunt er ook voor kiezen om een link of foto aan het bericht te hangen. Klikt u op Link, dan kunt u de url van een website invullen (daar hoeft geen http:// of zelfs maar www voor te staan). Door te klikken op Link toevoegen wordt de link toegevoegd, inclusief de beschrijving van de site. Er verschijnen ook direct wat foto’s die van de site zijn geplukt, deze kunt u toevoegen aan het bericht door erop te klikken. Wilt u de link toch niet gebruiken, klik dan op het kruisje aan de rechterkant. Klikt u op Foto in het bericht, dan opent er een venster waarin u een foto kunt uploaden. Klik op Kies foto’s om te uploaden om te bladeren naar foto’s, of, wanneer u dat al eens had gedaan, klik op Foto’s aan de linkerkant om eerder geüploade foto’s te selecteren. Klik op Foto’s aan bericht toevoegen om de foto’s daadwerkelijk in te voegen. Kies vervolgens naast de knop Posten of u het bericht Openbaar (zichtbaar voor iedereen) wilt plaatsen, of Privé (waarbij u kunt aangeven wie de berichten mogen zien).

Berichten plaatsen is heel eenvoudig, u kunt ook snel foto’s en links invoegen.

Selecteren wie u wilt volgen

Berichten plaatsen is leuk, maar u wilt waarschijnlijk ook wel berichten van anderen lezen. In dat geval dient u aan te geven wie u wilt volgen. Onder het veld waarmee u berichten invoert, klikt u op Personen zoeken. Mocht u al personen volgen, dan worden deze bovenin getoond. Door te klikken op Volgen opheffen kunt u aangeven dat u deze personen niet meer wilt volgen. Onder Meer personen volgen ziet u een zoekveld. Klikt u op Contactpersonen, dan kunt u binnen uw contactpersonen zoeken naar mensen om te volgen. Klikt u op Zoekprofielen, dan kunt u zoeken op alle openbare profielen. Klik op Gereed wanneer u de personen hebt toegevoegd die u wilt volgen. De updates die zij plaatsen komen nu automatisch op uw Buzz-pagina terecht.

U bepaalt zelf wie u wilt volgen en uiteraard wie u liever niet volgt.

Interactie met anderen

Tot slot is er nog de interactie met anderen. In Buzz kunt u niet alleen berichten plaatsen en berichten van anderen lezen, u kunt ook op berichten van anderen reageren. Wanneer u een bericht leest van iemand die u volgt, hebt u grofweg drie opties. U kunt klikken op Opmerking als u een reactie op het bericht wilt plaatsen of u kunt klikken op Leuk als u geen zin hebt om een bericht te tikken, maar wel wilt aangeven dat u het een leuk bericht vindt. Tot slot hebt u nog de knop E-mail, waarmee u een link naar het Buzz-bericht aan iemand kunt mailen. Op die manier houdt u heel eenvoudig contact met uw contactpersonen binnen Gmail. Bent u in het bezit van een iPhone, dan kunt u met dit apparaat ook surfen naar de Buzz-site, waarna u Buzz via een link kunt instellen op uw beginscherm. Een echte ‘app’ is dat niet, maar in het gebruik merkt u daar weinig van.

U kunt op berichten van anderen reageren of gewoon aangeven dat u het leuk vindt.

Privacy?

Direct na de lancering van Buzz is er nog een aantal privacyvragen. Want met Buzz is het ook mogelijk om bepaalde andere diensten zoals Flickr, Picasa en Twitter te koppelen zodat updates automatisch als Buzz-bericht worden geplaatst. Het punt is echter dat dit standaard aan staat (wat de Google diensten betreft, aangezien deze al aan uw Google-account gekoppeld zijn) en daar is niet iedereen van gediend. U kunt deze koppelingen uitschakelen (of andere koppelingen inschakelen) door te klikken op uw naam bovenin en vervolgens op Google-profiel. Binnen uw profiel kunt u dan de gekoppelde diensten bewerken.

0 Reactie(s) op: Cursus: Google Buzz

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.