De 10 Android-apps van de maand april

© PXimport

De 10 Android-apps van de maand april

Geplaatst: 10 april 2014 - 12:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Joris Peterse

Iedere maand schotelen we je tien Android-apps voor die ons op zijn gevallen. Praktisch, mooi, handig of gewoon leuk. Alles komt aan bod.

1. Bestanden en meldingen delen

Bestanden overzetten van een smartphone of tablet naar je pc is doorgaans een irritant klusje waarbij je via de kabel eerst het mobiele apparaat op de pc aansluit. PushBullet werkt een stuk eenvoudiger. Wanneer je de app installeert, meld je jezelf aan met je Google-account en je bent klaar om bestanden te ontvangen. Je gaat vervolgens met de browser naar www.pushbullet.com. Nadat je je hier ook hebt aangemeld, zie je hier je Android-toestel. Bestanden versturen gaat nu eenvoudig door ze naar het browservenster te verslepen. PushBullet geeft automatisch een melding op je Android-toestel dat de bestanden ontvangen zijn.

Als je de browserextensie voor Chrome of Firefox installeert werkt PushBullet ook andersom. Met de deelmogelijkheid in Android of vanuit de app zelf verstuur je je bestanden naar pc, die automatisch door Firefox of Chrome opgepikt worden. Zo wisselt je eenvoudig bestanden tot 25 MB uit, zonder dat er een kabel aan te pas komt. Het laatste handigheidje dat we niet mogen vergeten is de mogelijkheid om notificaties van je Android direct als melding op de pc te zien. Zo zie je in een oogopslag of het de moeite waard is om je toestel op te pakken.

 

© PXimport

2. Talen leren

Een taal leren aan de hand van een app? Ja, dat kan. Met Duolingo kun je je Spaanse, Duitse, Franse, Portugese en Italiaanse woordenschat uitbreiden. De app traint niet enkel de woordenschat, maar ook de uitspraak, spelling en grammatica. De opdrachten zijn gevarieerd: de ene keer moet je een woord vertalen, de andere keer moet je een foto aanduiden of een woord of zin uitspreken. Hoe minder fouten je maakt, hoe meer punten je verdient.

 

© PXimport

3. Officedocumenten bewerken

Microsofts officepakket is alleen voor smartphones en iPads beschikbaar als je een maandelijks bedrag betaalt voor de Office 365-variant. Gelukkig kun je met Quickoffice op je smartphone en tablet aan de slag met Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden. Zonder dat er nare kosten aan verbonden zijn. Je kunt de bestanden lokaal opslaan en bewerken, maar je wordt wel geacht jezelf aan te melden met een Google-account. Quickoffice integreert namelijk met Google Drive om je bestanden online op te slaan. Om dit extra aan te moedigen biedt Google 15 GB extra cloudopslagruimte na aanmelding met Quickoffice.

 

© PXimport

4. Overzicht beschikbare opslagruimte

Als je veel foto's schiet, loopt je opslaggeheugen binnen de kortste tijd vol. Dat is natuurlijk erg vervelend als je bijvoorbeeld op vakantie bent, want je moet toch ergens de ruimte vandaan halen om foto's (en filmpjes) te kunnen blijven maken. Met Storage Widget+ op het startscherm ziet je altijd hoeveel ruimte je nog beschikbaar hebt op het toestel en je geheugenkaart, zelfs de beschikbare ruimte van cloudopslagdiensten als Dropbox, OneDrive en Google Drive wordt getoond. Een onmisbare app voor fanatieke plaatjesschieters.

 

© PXimport

5. Accuduur verlengen

Het is zonde als je batterij leeg raakt omdat er apps op de achtergrond draaien of e-mails worden binnengehaald terwijl je daar geen behoefte aan hebt. Deep Sleep Battery Saver schakelt apps uit, maar ook wifi en 3G. Zo word je niet de hele tijd gestoord door Facebook-updates en de batterij van je smartphone houdt het een stuk langer vol. De app werkt aan de hand van vijf standaardprofielen die een beetje of juist veel batterijlading kunnen besparen. Als je voor het aanpasbare niveau kiest, kunt je zelf beslissen welke functies tijdens de sluimerstand mogen draaien. De Pro-versie van de app kost € 2,09.

 

© PXimport

6. Locatie tracken

Moves is een applicatie die constant op de achtergrond actief is. De app houdt namelijk bij waar je je bevindt en belangrijker, hoe je je voortbeweegt: lopend, rennend, fietsend of met (openbaar) vervoer. Dit wordt allemaal per dag weergegeven in handige overzichtjes in de app of in een mapweergave. Bovendien kun je oude gegevens zo terugzoeken. De app rekent het aantal gereisde kilometers om in stappen, maar kan ook reistijd en het aantal gereisde kilometers weergeven. Deze getoonde waardes pas je aan door op het grote gekleurde bolletje te drukken.

De iPhone-versie kan bovendien omrekenen hoeveel calorieën de fiets- of (hard)looptocht heeft gekost. Bezochte locaties kun je handmatig invoeren of selecteren op basis van Foursquare-gegevens. Handig is dat de bezochte locaties onthouden worden. Kom je vaker op eenzelfde locatie, dan wordt die automatisch ingegeven. Let er overigens wel op dat Moves regelmatig de locatiegegevens opvraagt, wat de accuduur van je toestel niet bepaald ten goede komt.

 

© PXimport

7. Permissies checken

App Permissions is een eenvoudige app, maar toch handig om achter de hand te hebben. App Permissions toont namelijk een duidelijk overzicht van de machtigingen die je geïnstalleerde apps eisen. Sommige machtigingen hebben namelijk een negatieve invloed op je batterij of tappen persoonlijke gegevens af. App Permissions geeft lijstjes van apps met zware permissies en deelt ze in meerdere categorieën in (batterij, locatie, persoonlijke informatie of extra kosten). Zo kun je op basis daarvan beslissen of het de moeite waard is een app op je smartphone of tablet te laten staan.

 

© PXimport

8. Huishoudboekje

Ieder moment goed moment om alle inkomsten en uitgaven eens overzichtelijk op een rijtje te zetten. Met de app Financius zit het qua overzichtelijkheid wel snor. Je voert eenvoudig je inkomsten en uitgaven voor verschillende rekeningen in. Bovendien laat de app onder Reports een handige overzichtsweergave van je inkomsten en uitgaven zien. Het is jammer dat je bankgegevens niet te importeren zijn in de app, waardoor je alles handmatig zult moeten invoeren. Pluspunt is wel dat de gegevens naar je Google Drive kunnen worden geëxporteerd.

 

© PXimport

9. Appgegevens synchroniseren

Heb je een nieuwe Android gekocht, dan is het best lastig om inloggegevens van wifi-netwerken, sms'jes en applicatiegegevens over te zetten van je oude toestel naar de nieuwe (bijvoorbeeld je Angry Birds-voortgang). Ook het synchroniseren tussen een Android-smartphone en -tablet is niet altijd even gemakkelijk. Met Helium kun je applicatiegegevens overzetten zonder dat je daar roottoegang voor nodig hebt. Het werkt wat omslachtig doordat je de Android met de pc moet verbinden en wat instellingen moet veranderen. Met de Premium-versie van Helium (€ 3,71) sla je back-ups op in de cloud.

 

© PXimport

10. Prachtige achtergrondfoto's

Nadat je 500 Firepaper hebt geïnstalleerd, dien je je achtergrond te wijzigen in de Live Wallpaper van 500 Firepaper. Deze app pakt steeds een van de prachtige foto's van 500px.com en plaatst deze op de achtergrond. De fotocategorie, wisselsnelheid en of de app alleen een nieuwe achtergrond mag ophalen via een wifi-verbinding stel je zelf in. Bevalt de achtergrond niet? Een druk met drie vingers tegelijk op de wallpaper haalt de volgende op. Drie keer snel tappen en een browservenster met de foto opent zich.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten