De 10 beste Android-apps van november

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 12 november 2015 08:00

Review

Iedere maand schotelen we je Android-apps voor die ons op zijn gevallen. Praktisch, mooi, handig of gewoon leuk. Alles komt aan bod. Hier de elf beste apps van november!

SD Maid

Er zijn veel apps beschikbaar in de Play Store om opslagruimte mee vrij te maken, maar veel apps bieden misleidende overbodige extra's zoals RAM-opschoners of virusscanners. SD Maid kent geen overbodigheden, maar is juist een zeer prettige app om je toestel te ontdoen van overbodige bestanden, tijdelijke bestanden en lege mappen. De Pro-versie (€ 2,42) is ook zeker de moeite waard, aangezien deze tijdelijke bestanden van geïnstalleerde apps kan verwijderen, wat in mijn geval behoorlijk wat gigs vrijmaakte. Tevens kun je in AppBeheer van je geïnstalleerde apps inzien welke actief zijn en automatisch opstarten met het systeem en apk-installatiebestanden verkrijgen, handig voor app-backups. Werkelijk onmisbaar op zowel oude als nieuwe Androids.

Metal for Facebook

Ik kan de Facebook-app niet vaak genoeg afraden. Hij belast het systeem, accu en is met z'n permissies gewoon een soort spyware. De mobiele website is een goed alternatief, maar voor wie graag een app blijft gebruiken is Metal for Facebook een goed alternatief (evenals TinFoil overigens). De app is overzichtelijk, batterijvriendelijk en erg vlot. Fanatiekere Facebookers kunnen bovendien in het notificatiescherm van Android zien of er notificaties, berichten of vriendschapsverzoeken zijn. Tevens kun je gewoon de Facebook-chat gebruiken, zodat je dat batterij- en privacy-minachtende Facebook Messenger ook kunt verwijderen. Hetzelfde geldt voor Twitter, want dat kan Metal for Facebook, ondanks zijn naam, ook weergeven.

Slide for Reddit

Reddit is een fijne site als je op zoek bent naar tijdverdrijf. Op verschillende subreddits kun je plaatjes of filmpjes bekijken over bepaalde onderwerpen, of discussiëren met andere gebruikers. Helaas laat de mobiele website te wensen over. Daarvoor komt Slide for Reddit van pas, een advertentievrije, open source Reddit-app. De app is overzichtelijk en snel en kan bovendien helemaal naar eigen wens worden aangepast. Door in te loggen heb je ook nog eens je favoriete subreddits in één overzicht. Er wordt nog wel flink gesleuteld aan de app door de ontwikkelaars, dus een bug kan hier en daar wel opduiken.

Arrow Launcher

Een andere app uit de Microsoft-stal. De Arrow Launcher verandert je homescreen radicaal. In plaats van een vrijplaats waar je app-icoontjes en widgets neerzet krijg je drie schermen te zien. Eén met apps, gesorteerd naar je gebruik, een met recente onderdelen (zoals chats, foto's, apps, bestanden, enzovoort) en een met contactpersonen, eveneens gesorteerd naar je gebruik. De balk met apps aan de onderkant van je scherm kun je omhoog schuiven zodat je nog een rijtje appicoontjes krijgt en snel belangrijke instellingen benadert. Het applicatie- en widgetoverzicht is overzichtelijk alfabetisch gesorteerd, alleen is het gek dat je die widgets nergens kwijt kunt. Arrow Launcher is, kortom, een leuke benadering van hoe je met een smartphone om kunt gaan. Maar is niet voor iedereen weggelegd.

Now Gesture Tweaks

Je Android heeft drie knoppen: terug, home en app-overzicht. Wanneer je knoppen niet fysiek, maar (softwarematig) op het scherm zijn, kun je de home-knop ten alle tijden omhoogschuiven om in Google Now te komen. Google Now is echter behoorlijk achtergesteld in Nederland. Met Now Gesture Tweaks kun je een andere actie verbinden aan het omhoogschuiven van de actieknop. Bijvoorbeeld het openen van een app of notificatie-overzicht. De betaalde versie (€ 0,61) biedt meer mogelijkheden, zoals instellingen aan- of uitzetten, de camera starten, apps afsluiten en meer.

NetGuard

Firewalls, tien jaar geleden waren ze op Windows een absolute must. Nu zit er een goede firewall in Windows en is de noodzaak voor een firewall op mobiele besturingssystemen niet echt aanwezig. Maar toch kan een firewall best handig zijn op Android om sommige apps toegang tot internet te ontzeggen. Bijvoorbeeld games, die eigenlijk alleen internet gebruiken om advertenties voor te schotelen. NetGuard is een firewall die zonder root-toegang werkt. NetGuard gebruikt hier wel een omleiding voor, door Android te laten denken dat het om een VPN-verbinding gaat.

Wo Mic

Heb je geen microfoon op je pc, maar wil je deze graag inzetten voor bijvoorbeeld bij het skypen of gamen? Gebruik dan via Wo Mic de microfoon van je Android. Nadat je de app geïnstalleerd hebt installeer je ook de Wo Mic programmaatjes op de pc (Windows en Mac), zodat je Android herkend wordt als virtuele microfoon. Je verbindt je apparaten met elkaar via bluetooth, wifi of kabel en je hebt de microfoon van je mobiele apparaat aangesloten op je pc. Minpunt van Wo Mic is wel dat je overladen wordt met advertenties in de app.

Wallsplash

Een leuke achtergrond vinden voor je Android is makkelijker gezegd dan gedaan. Met Wallsplash heb je in ieder geval een handige app met ontzettend veel wallpapers, opgedeeld in verschillende categorieën: gebouwen, voedsel, natuur, objecten, mensen en technologie. Kan je hier al niet tussen kiezen, dan vind je bij Featured enkele uitgelichte foto's. Door op het hartje te drukken bewaar je de afbeelding, maar je kunt hem natuurlijk ook direct als wallpaper instellen of delen met een ander.

Forecaster

Er zijn zoveel weer-apps, een keuze maken is lastig. Wil je graag een applicatie die overzichtelijk weergeeft hoe het weer de komende dagen is, zonder radars of andere poespas is bij Forecaster aan het goede adres. Er worden 7 balkjes getoond die weergeven hoe het weer de komende week gaat worden. In het balkje zie je op welke momenten van de dag het (hard) gaat regenen, temperatuurverloop en windkracht op jouw huidige locatie of zelf-ingestelde locatie. Veel overzichtelijker krijg je het niet.

Enpass password manager

Het is inmiddels een onmogelijke opgave om voor iedere inlog die je hebt een sterk, uniek wachtwoord te bedenken én te onthouden. Een wachtwoordmanager zoals Enpass is eigenlijk onmisbaar. Enpass is naast Android beschikbaar voor alle grote platformen en werkt eenvoudig. Het slaat al je wachtwoorden versleuteld op en synchroniseert het via je favoriete cloudopslag (OneDrive, Google Drive, Dropbox, OwnCloud, etc.) zodat je geen apart account bij Enpass aan hoeft te maken. Bovendien kun je de app inzetten voor het aanmaken van een sterk wachtwoord. Het enige dat je nog hoeft te onthouden is een hoofdwachtwoord om de Enpass-app in te komen. Je kunt tot twintig wachtwoorden bewaren in Enpass, wil je meer, dan betaal je eenmalig € 11,05. Dat is nog steeds niet veel vergeleken met de maandelijkse kosten die veel concurrerende wachtwoordbeheerders vragen.

0 Reactie(s) op: De 10 beste Android-apps van november

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.