De 15 beste extensies voor Google Chrome

Door: onno-karman | 19 februari 2010 17:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Google Chrome is vooral bij de doorgewinterde internetter erg populair, met name omdat de browser bijzonder snel en stabiel is. Een van de weinige minpuntjes, was het ontbreken van plug-ins. Sinds kort is hier verandering in gekomen en is ook Chrome uit te breiden met ‘extensies’. Tijd dus voor een overzicht van de vijftien beste extensies voor Google Chrome.

1. RSS Subscription Extension

Een van de dingen die in Google Chrome ontbrak, was de ondersteuning voor rss-feeds. Waar alle andere browsers al tijdenlang automatisch rss-feeds herkennen, moest je bij Chrome de broncode van de website in om achter een eventuele feed te komen. Dat dit niet acceptabel is, heeft Google zelf ook wel begrepen en daarom hebben ze er een extensie voor uitgebracht. Eigenlijk is dit belachelijk, want het zou er gewoon standaard in moeten zitten. Hoe dan ook, als u met Chrome naar RSS Subscription Extension gaat, dan kunt u uw browser voorzien van deze extensie. Klik op Installeren en vervolgens nog een keer op Installeren en u ziet vervolgens net zoals bij de andere browsers het oranje rss-pictogram in de adresbalk verschijnen als er een rss-feed op de pagina is gevonden. Zijn er meer feeds beschikbaar, dan kunt u een keuze maken uit het menuutje dat verschijnt. Klik op de feed en abonneer u met de rss-lezer van uw keuze.

Dankzij deze extensie kan Chrome eindelijk ook overweg met rss-feeds.

2. AdBlock

Veel van de extensies die we hier bespreken kennen we natuurlijk van de koning op het gebied van plug-ins: Firefox. Ook AdBlock vindt zijn oorsprong in de browser van Mozilla, die daar beter bekend is als AdBlock Plus. Deze extensie filtert – zoals de naam al verraadt – de advertenties van websites, wat handig kan zijn als u snel afgeleid wordt door bewegende banners. Ga met Chrome naar AdBlock en klik weer twee keer op Installeer om de extensie in Google Chrome op te nemen. U krijgt vervolgens rechtsboven een melding dat het gelukt is. Tip: ga naar het instellingenmenu van Chrome (via het knopje met de Engelse sleutel, rechtsboven) en klik op Extensies om de lijst met geïnstalleerde extensies te zien. Hier kunt u voor elke extensie de opties instellen, zo ook voor AdBlock. Klik op Opties en zet een vinkje bij Dutch onder Subscribe to filter lists om Nederlandstalige advertenties te weren. Ziet u tóch nog advertenties, dan kunt u via de toetscombinatie Ctrl+Shift+K zelf extra filters toevoegen. U wordt door een aantal stappen heengeloodst en met een schuifje kunt u aangeven welke onderdelen geblokt moeten worden. Als u tevreden bent, slaat u de instellingen op.

Nu kunt u ook in Chrome met AdBlock advertenties automatisch uit websites filteren.

3. IE Tab

Voor sommige toepassingen en websites bent u nog steeds afhankelijk van Internet Explorer. Als u met Google Chrome zo’n website bezoekt (die gebruik maakt van bijvoorbeeld ActiveX), dan kunt u een melding krijgen dat uw browser niet ondersteund wordt. Slordig en eigenlijk niet meer van deze tijd. Om nu toch niet continu meerdere browsers open te moeten hebben staan, kunt u de extensie IE Tab toevoegen aan Chrome. Hiermee kunt u – binnen de browser – een tabblad openen dat gebruik maakt van de ‘Internet Explorer render-engine’ en kunt u toch de pagina bekijken. Installeer de extensie en als u een website tegenkomt die IE-only is, dan klikt u simpelweg op het Internet Explorer-knopje naast de adresbalk om een IE-tab te openen. De Internet Explorer die binnen Chrome ‘draait’ heeft zijn eigen adresbalk en een – beperkt – aantal menuknoppen. Het is dan ook niet meer dan een workaround!

Bekijk websites die alleen in Internet Explorer werken, toch binnen Chrome met IE Tab.

4. FastestFox

Ook deze extensie is een regelrechte kopie (een zogeheten ‘port’) van de plug-in voor Firefox, wat ook duidelijk aan de naam te zien is. Met FastestFox maakt u het surfen met Chrome nóg sneller en slimmer. De extensie voegt een aantal handigheidjes toe aan uw browser, waardoor u bijvoorbeeld direct meerdere pagina’s met zoekresultaten van Google onder elkaar te zien krijgt. Ook toont FastestFox – als u een woord of een stuk tekst op een pagina selecteert – een handig menuutje met extra opties. Zo kunt u direct zoeken met deze tekst in bijvoorbeeld Google, Wikipedia of YouTube. Ook worden tekstlinks (die niet aanklikbaar zijn) dankzij FastestFox ineens wél aanklikbaar. Via het instellingenmenu kunt u de extensie naar eigen wens aanpassen.

Met FastestFox verrijkt u Chrome met een aantal handige mogelijkheden.

5. Chromed Bird

Als u een Twitter-account hebt en veel twittert vanuit de browser, dan is Chromed Bird zeker een aanrader. Deze extensie voegt een extra knopje (met het bekende Twitter-vogeltje) toe naast de adresbalk. Klik hierop om de extensie toegang te geven tot uw Twitter-account. Als u dit hebt gedaan, kunt u voortaan heel snel en gemakkelijk een website delen met uw Twitter-achterban. Gewoon even op het knopje klikken en daarna op de knop met het wereldbolletje en de link van de huidige pagina wordt ingevoegd én automatisch ingekort. Ook kunt u natuurlijk de berichten van anderen lezen. Het pictogram geeft daarbij aan hoeveel nieuwe tweets er zijn. Omdat deze extensie contact maakt met Twitter via een zogeheten ‘api’, is het aantal updates dat per uur toegestaan is beperkt tot 150, om de dienst niet te zwaar te belasten.

Chromed Bird is een bijzonder handige extensie voor fanatieke Twitteraars.

0 Reactie(s) op: De 15 beste extensies voor Google Chrome

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.