De 15 beste extensies voor Google Chrome

Door: onno-karman | 19 februari 2010 17:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

11. Docs PDF/PowerPoint Viewer

Google Docs (Google Documenten) ondersteunt steeds meer bestandsformaten. Pdf-bestanden en PowerPoint-presentaties werden al langer ondersteund door deze ‘cloud service’ van Google. In Gmail was u al gewend dat u bijlagen direct kon bekijken, maar deze extensie van Google gaat nog een stap verder. Nu kunt u pdf’s en .ppt-bestanden van élke website bekijken in de browser. De Docs PDF/PowerPoint Viewer maakt Adobe Viewer en PowerPoint overbodig. Hoewel? Helaas kunt u alleen pdf’s en PowerPoint bestanden bekijken; aanpassen is (nog) niet mogelijk. Na installatie van de extensie hoeft u overigens niets meer te doen, voortaan worden pdf’s en PowerPoint-presentaties automatisch geopend in Google Docs, wat behoorlijk sneller gaat dan wanneer de respectievelijke programma’s op uw computer zouden moeten worden gestart.

Bekijk pdf’s en PowerPoint-bestanden automatisch in Google Docs.

12. Google Translate

Nog een dienst van Google die vertaald is naar een Chrome-extensie is Google Translate. Met een druk op de knop (die ook weer naast de adresbalk terug te vinden is) kunt u websites in talen die u niet beheerst automatisch laten herkennen en vertalen. Dit komt van pas om (in elk geval globaal) te weten te komen waar bijvoorbeeld een Chinese of Japanse website over gaat. Als u op de Google Translate-knop klikt, wordt een frame bovenaan de pagina toegevoegd, waar u ook nog andere talen kunt kiezen. Het vertalen neemt slechts een paar seconden in beslag, maar dat is natuurlijk mede afhankelijk van de grootte van de pagina en vooral het aantal woorden. In de meeste gevallen kunt u dankzij Google Translate wel achter de essentie van een tekst komen. Al met al is het een zeer handige uitbreiding voor Chrome en hoewel de vertalingen nog zeker niet perfect zijn, wordt de vertaaldienst van Google wel steeds beter. Met de knop Show original ziet u de originele tekst weer en met het kruisje rechtsboven in het frame, sluit u de automatische vertaler helemaal af.

Met de Google Translate-extensie hebt u met één druk op de knop een gratis vertaler.

13. Google Mail Checker

In plaats van de Gmail Notifier (een klein programmaatje dat in het Systeemvak van Windows draait) te gebruiken, kunt u er ook voor kiezen om een vergelijkbare optie aan Chrome toe te voegen. De extensie heet Google Mail Checker en plaatst een knopje met het bekende Gmail-pictogram in de menubalk van uw browser. Hiermee kunt u in één oogopslag zien hoeveel ongelezen berichten er zijn. Uiteraard dient u hiervoor wel ingelogd te zijn in Gmail, anders werkt het niet. Ook als u de e-maildienst van Google gebruikt voor uw eigen domein (via Google Apps for your Domain), kunt u deze extensie gebruiken. Dan moet u wel even in de opties de url van het betreffende domein invoeren en inloggen op uw mailbox. Als u ziet dat er een nieuw mailtje binnen is gekomen, dan gaat u met een klik op de menuknop naar uw Postvak IN. Handig en snel!

Met de Google Mail Checker ziet u in een oogopslag of er nieuwe e-mails zijn.

14. Xmarks Bookmarks Sync

Met de gratis dienst Xmarks kunt u al uw lokale bladwijzers (favorieten, bookmarks) online opslaan, zodat u er op elke computer en in elke browser toegang toe hebt. De extensie Xmarks Bookmarks Sync voegt een knop toe aan de browser waarmee u met een keer klikken naar uw online favorieten gaat. U hebt wel een account bij Xmarks nodig, maar als u nog geen account hebt, dan is dit na de installatie van de extensie in een paar stappen voor elkaar. Via de instellingen kunt u kiezen om uw favorieten automatisch te laten synchroniseren. Klik hiervoor rechts op de menuknop en kies voor Opties. Selecteer vervolgens de optie Enable Automatic Synchronization.

Sla al uw favorieten automatisch online op met de extensie Xmarks Bookmarks Sync.

15. Cooliris

Cooliris kent u wellicht van Firefox, maar gelukkig is hij nu ook in Google Chrome beschikbaar. En deze fraaie extensie mag natuurlijk niet ontbreken, want het maakt het bekijken van foto’s op websites als Flickr.com een lust voor het oog. Cooliris wordt inmiddels door honderden websites ondersteund. Na installatie komt er een extra knopje bij in de menubalk van Chrome en u hoeft er alleen maar op te klikken om de foto’s van de website in kwestie in Cooliris te openen. De foto’s worden nu op een soort ‘3D-muur’ getoond en u kunt er met de pijltjestoetsen op uw toetsenbord razendsnel doorheen bladeren. Dit kan bijzonder handig zijn als u een zoekopdracht op Google Afbeeldingen uitvoert. Want dankzij deze extensie hoeft u niet steeds te klikken om naar een volgende pagina te gaan, maar scrolt u snel en eenvoudig door letterlijk duizenden foto’s. Het ziet er dus niet alleen erg fraai uit, u bespaart er ook nog eens tijd mee! Als u rechts klikt op de Cooliris-knop, kunt u onder Opties de instellingen naar eigen smaak aanpassen.

Met de extensie Cooliris bladert u op fraaie wijze door foto’s op bijvoorbeeld Flickr.com.

0 Reactie(s) op: De 15 beste extensies voor Google Chrome

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.