De 20 beste schoonmaaktips voor Windows, NAS, smartphone en tablet

Door: Robbin Ooijevaar | 01 juli 2016 14:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Om je pc in topconditie te houden is een regelmatige schoonmaakbeurt aan te bevelen. Dit kun je uitstekend zelf doen. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn en hoe je de schoonmaak het beste kunt aanpakken.

1 Clean Master

Clean Master for pc is een uitgebreide schoonmaakhulp. Er wordt gekeken welke programma's je gebruikt en welke overbodige rommel deze maken. Vervolgens krijg je per applicatie te zien hoeveel ruimte je terugkrijgt na een schoonmaakactie. Met de knop Ignore kun je onderdelen uitsluiten. De knop Clean now ruimt alles netjes op. Tijdens onze test werd er meer dan 6 GB gevonden aan overbodige bestanden. Lees ook: Zo maak je je pc weer blinkend schoon.

Clean Master toont de rommel per applicatie en ruimt de overbodige bestanden voor je op.

Haastige spoed ...

Als je je huis schoonmaakt denk je eerst na en ga je niet roekeloos met een hogedrukspuit en chloor de woonkamer te lijf. Ook bij je computer en andere apparatuur raden we aan om bedachtzaam te werk te gaan. Sommige schoonmaakprogramma's ruimen meer op dan je lief is. Laat je systeem nooit zomaar volledig optimaliseren/schoonmaken, maar bekijk de instellingen aandachtig. Schakel opties uit die je niet kent of niet ongedaan kunt maken. Een back-up maken is tevens aan te raden, maar zorg in ieder geval voor een systeemherstelpunt. Druk op Windows-toets+Pause om de systeeminformatie te openen en kies Systeembeveiliging / Maken. Als deze optie nog niet is ingeschakeld kun je dit activeren via de knop Configureren.

2 Automatisch

Clean Master for pc werkt uitstekend handmatig, maar voert ook automatische controles uit. Tijdens het opstarten kijkt het programma of een schoonmaakactie wenselijk is. Deze instelling vind je bij Settings. Standaard waarschuwt Clean Master for pc dagelijks als er overbodige bestanden zijn. De 'schoonmaakdrempel' kun je zelf instellen. Verander de schuifbalk van 100 MB naar bijvoorbeeld 800 MB. Zo word je niet dagelijks gewaarschuwd, maar alleen wanneer de schoonmaakactie echt effect heeft.

Laat Clean Master for pc je computer automatisch controleren op 'junk files'.

3 Schijfopruiming

Als je geen programma wilt installeren om overbodige bestanden te verwijderen, kun je gebruikmaken van Schijfopruiming. Dit onderdeel is standaard aanwezig in (bijna) alle Windows-versies. Klik met de rechtermuisknop op een schijfletter in Windows Verkenner en kies Eigenschappen / Schijfopruiming. Schijfopruiming toont een lijst met onderdelen die je kunt opschonen. Plaats een vinkje bij hetgeen je wilt verwijderen en voer de schoonmaakactie uit met de knop OK.

4 Systeembestanden

Als je nog meer wilt schoonmaken met Schijfopruiming, klik dan op Systeembestanden opschonen. Hier kun je onder andere oude bestanden van Windows Update of een eerdere Windows-versie (na een upgrade) laten verwijderen en zo veel schijfruimte terugwinnen. Klik op het tabblad Meer opties om onder andere oude herstelpunten en schaduwkopieën te verwijderen.

5 CCleaner in de cloud

Als bent ongetwijfeld bekend met CCleaner, het 'wonderschoonmaakmiddel' waar bijna iedereen blij van wordt. Sinds enige tijd is er CCleaner Cloud. Het krachtige gereedschap is met de cloud-functie nog beter geworden. Je kunt gratis drie computers toevoegen en deze centraal beheren op afstand, rommel opruimen en optimaliseren. Je hoeft dus niet meer fysiek achter je computer(s) of die van je partner/kinderen of schoonmoeder plaats te nemen. Naast het opruimen van overbodige bestanden kun je ook software verwijderen en het opstartbeheer van Windows op afstand regelen.

Met Ccleaner Cloud gebruik je Ccleaner op afstand voor het basisonderhoud van je computers.

6 Herstelpunten verwijderen

Als het goed is maakt Windows herstelpunten aan via Windows Systeemherstel (zie kader). Te veel oude herstelpunten zijn overbodig en dat is zonde van de schijfruimte. Met de 'evergreen' CCleaner kun je oude herstelpunten eenvoudig verwijderen. Open Ccleaner en klik op Gereedschap / Systeemherstel. Selecteer het herstelpunt dat je wilt wissen en bevestig dit met de knop Verwijderen.

Verwijder oude herstelpunten eenvoudig met Ccleaner.

7 Windows 10-apps

Als je de standaard aanwezige Windows 10-apps wilt verwijderen, doe je dit het eenvoudigst met 10AppsManager. Je krijgt een overzicht van alle standaardapps waarna je deze met één muisklik verwijdert. 10AppsManager kan de apps niet opnieuw voor je installeren. De knop Reinstall geeft wel duidelijke instructies om dit eenvoudig voor elkaar te krijgen.

8 De-installeren

Het verwijderen van programma's die je niet meer gebruikt is een goede manier om veel schijfruimte terug te krijgen. De standaardroutine hiervoor vind je in Windows 7 (en eerder) via Start / Configuratiescherm / Een programma verwijderen. Windows 8.1/10-gebruikers openen het configuratiescherm via een zoekopdracht bij Start, en kiezen vervolgens ook voor Een programma verwijderen. Wil je snel de grootste ruimtevreters zien, klik dan op de kolom Grootte om te sorteren op omvang.

Sorteer je programma's op grootte om te zien welke de meeste ruimte in beslag nemen.

9 De-installeren als een pro

Na het verwijderen van een programma blijven er soms resten achter. Dit kun je voorkomen met Revo Uninstaller. Deze tool heeft een betaalde en gratis versie. Met de gratis versie kun je al prima uit de voeten. Revo Uninstaller toont een overzicht van je programma's met de mogelijkheid de de-installatie te starten. Nadat deze is afgerond, gaat Revo Uninstaller op zoek naar 'achterblijvertjes' op schijf en in je register. Deze resten kun je vervolgens laten verwijderen.

Revo Uninstaller verwijdert niet alleen programma's, maar ruimt ook achtergebleven bestanden en registerinstellingen op.

10 Gelijktijdig de-installeren

Voor de flinke schoonmaak is het prettig om meerdere programma's gelijktijdig te kunnen verwijderen. Dit wordt ook wel 'batch uninstall' genoemd. IObit Uninstaller heeft deze functie aan boord. Activeer Meervoudig wissen en plaats een vinkje bij alle programma's die je wilt de-installeren. Zet de de-installatieprocedure in met de knop Wissen.

IObit Uninstaller heeft één nadeel: er wordt regelmatig gevraagd om een ander programma van de makers te installeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als IObit Uninstaller meldt dat er een nieuwe versie beschikbaar is. Als je even niet oplet en het vinkje niet verwijdert, wordt de extra software geïnstalleerd.

Met IObit Uninstaller kun je direct aangeven welke programma's je wilt verwijderen.