De 5 beste toetsenborden voor Android

Door: | 14 april 2014 18:04

Apps & Software

Haal meer uit je smartphone en tablet door het toetsenbord te kiezen dat het beste bij je past. De Play Store staat vol met gratis en betaalde applicaties, die allemaal andere functies bezitten en anders werken. Wij zetten de beste voor je op een rij, zodat je daarna zelf kunt experimenteren.

We hebben meerdere toetsenborden getest en de beste opties op een rij gezet. Het is belangrijk even te melden dat de meeste toetsenborden als standaard ingestelde taal Engels hebben, maar je kunt de Nederlandse invoer voor elke applicatie gratis downloaden. Dit moet je wel handmatig doen, maar dat wijst zich vanzelf. Bij het opstarten van de applicaties wordt namelijk gevraagd welke taal je als invoertaal wilt selecteren.

Swiftkey Keyboard

Het Swiftkey Keyboard hebben we kortgeleden uitgebreid besproken. Dit toetsenbord houdt je typegebruik bij en leest in percentages af hoe effectief je typt met Swiftkey. De app telt het aantal keren dat je Voorspelde woorden aantikt en hoe vaak je ervoor kiest om aanvullende woorden te gebruiken. Het voornaamste aspect is dat je meer inzicht krijgt in je typegebruik.

Bepaal het formaat van je toetsenbord.

Je kunt ook je toetsenbordfuncties instellen, zoals het gebruik van pijltjestoetsen en cijferweergave bij de letters, om je toetsenbordkwaliteit voor tablet-gebruik te vergroten. Het toetsenbord kan afgestemd worden op hoe jij het wilt gebruiken. Dit door een kleine weergave, grote weergave of opsplitsing van het keyboard in te stellen. Door er een beetje mee te spelen leer je vanzelf wat het beste voor je werkt.

Prijs: € 3,99

Proefversie beschikbaar: Ja

Te downloaden: Play Store

SlideIT Keyboard

Het SlideIT Keyboard is moeilijker te doorgronden dan de andere toetsenborden die we hier bespreken. Dit neemt niet weg dat, als je eenmaal door hebt hoe het werkt, je makkelijk gebruikmaakt van verborgen functies. SlideIT blinkt uit als het gaat om extra symbolen die je kunt gebruiken. Denk aan schaakicoontjes, valuta-iconen en wiskundige iconen. Dit zijn maar enkele voorbeelden, waarbij gezegd mag worden dat je niet van alle symbolen evenveel gebruikmaakt. Afhankelijk van je beroep en hobby's kunnen er wel thema's inzitten die op je aansluiten.

Swipe om bij je mail uit te komen.

De app is ook handig in het toetsenbordgebruik. Zo kun je door te swipen toegang krijgen tot je mail, contacten en telefoonfuncties. Er moet wel bij worden gezegd dat de taalinstellingen Engels zijn en dat de Nederlandse taalinvoer een vrij beperkt woordenboek kent.

Prijs: € 3,99

Proefversie beschikbaar: Ja

Te downloaden: Play Store

Swype Keyboard

Swype Keyboard is bijzonder toegankelijk als je vaak typt in verschillende talen. Je kunt met deze app namelijk twee talen tegelijk instellen, waardoor je suggesties in de ene en andere taal krijgt als je woorden maakt. Je kunt automatisch ook Nederlandse en Engelse woorden maken bijvoorbeeld, waardoor je niet alsmaar hoeft te switchen. Swype werkt ook behoorlijk goed als het gaat om woordkennis en aanvullingen. Je kunt apparaten synchroniseren en de app zo toestaan om woordgebruik op meerdere apparaten bij te houden, zodat het toetsenbord je op verschillende apparaten kan volgen en je betere suggesties kan geven.

Stel meerdere talen tegelijk in.

Uit alle geteste keyboard-applicaties blijkt dat Swype het beste is in het omzetten van spraak naar tekst. Met andere toetsenborden worden woorden regelmatig verkeerd opgevangen en anders ingevuld, bij Swype kwam ook bij lange, ingewikkelde zinnen vooral in mijn scherm te staan wat ik net had gezegd. Ideaal dus als je even geen zin hebt om te typen. Je kunt met twee vingers typen om nog sneller je woorden te maken.

Prijs: € 2,91

Proefversie beschikbaar: Ja

Te downloaden: Play Store

GO Keyboard

In tegenstelling tot de andere uitgebreide toetsenbord-applicaties is het GO Keyboard volledig gratis. Dat is terug te zien aan de eenvoud van het toetsenbord en dat je minder thema-opties hebt dan in betaalde versies. Niet te vergeten dat veel thema's tegen betaling aangeschaft moeten worden. Het GO Keyboard biedt zeer uitgebreide opties als het gaat om symbolen, maar ook om de Chinese taal. Er zijn verschillende dialecten uit te zoeken, specifiek gericht op Chinees taalgebruik, handig als je daar veel in communiceert.

Database overload aan smiley's.

Je kunt ook precies aangeven hoeveel suggesties de applicatie moet geven als je woorden typt, bijvoorbeeld vier of vijf. In de meeste gevallen staat het juiste woord al aangegeven bij de eerste suggesties. GO is ook grotendeels ingericht op het gebruik van smiley's. je kunt het Emoji-toetsenbord voor de applicatie gratis downloaden en hebt daarnaast al toegang tot honderden symbolen en smiley's die vooraf staan ingesteld. Je krijgt daar alleen niet de smiley als emoticon bij te zien.

Prijs: Gratis

Proefversie beschikbaar: Nee

Te downloaden: Play Store

ai.type toetsenbord PLUS

Het ai.type toetsenbord is de makkelijkste in gebruik voor de tablet. Deze biedt namelijk snelle kopieer-, knip- en plakfuncties. Op hetzelfde toetsenbord kun je ook naar het begin of einde van een zin springen of alle tekst in een keer selecteren. Je hebt ook toegang tot tientallen talen en kunt er snel tussen switchen door te swipen op de spatiebalk.

Extra functies zeer handig voor tablets.

Het ai.type toetsenbord is ook de meest personaliseerbare applicatie die we getest hebben. Je kunt op basis van het kleurenpaneel elk gedeelte van het toetsenbord een kleur geven, bepaalde highlights met andere kleuren laten oplichten of de actietoetsen als shift en spatie anders inkleuren. Ditzelfde geldt voor de letterweergave op de toetsen.

Prijs: € 3,49

Proefversie beschikbaar: Ja

Te downloaden: Play Store