De 9 beste tablets voor werk en school

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 18 september 2014 08:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Een paar jaar geleden had nog niemand een tablet, inmiddels gebruikt iets meer dan helft van de Nederlandse bevolking een tablet. Ten opzichte van een notebook biedt de tablet dan ook duidelijke voordelen. De apparaten zijn dunner, lichter en gaan langer mee op de accu.

Ze overleven moeiteloos een school- of werkdag. Sommigen krijgen vanuit school of werk de beschikking over een tablet. Maar ook als je vanuit je school of werk geen (verplichting tot een) tablet krijgt, kan zo'n apparaat van pas komen. Zo kun je de tablet gebruiken als agenda, de digitale leeromgeving van de school raadplegen, notities maken en documenten raadplegen. Vooral bij het maken van aantekeningen kan een tablet zich in positieve zin duidelijk onderscheiden van een smartphone. Het schermtoetsenbord van een tablet is door het grotere scherm veel groter en voor tablets zijn accessoires als toetsenborden beter verkrijgbaar.

Het kan wellicht interessant zijn om te kiezen voor een tablet die verkocht wordt inclusief een bijpassend toetsenbord. Wil je een dergelijk apparaat, dan kies je automatisch voor Android of Windows 8.1. Apple verkoopt immers geen iPads met een eigen bijbehorend toetsenbord. Wel zijn er voor iPads diverse toetsenborden van derde partijen. In dit artikel testen we een aantal tablets die mogelijk interessant zijn voor gebruik op school of op het werk.

iOS

iOS is erg toegankelijk en draait soepel. Een voordeel van de iPad is dat de App Store nog altijd het grootste aanbod heeft, en dat er dus veel handige apps te vinden zijn. Ten opzichte van Android valt wel op dat je voor meer apps moet betalen. Voor gebruik op school of het werk is het fijn dat Apple zijn eigen officepakket iWorks gratis meelevert. Dit pakket bestaat uit Pages, Numbers en KeyNote. Je moet de apps wel zelf uit de App Store downloaden, maar dit kan dus gratis.

De documenten die je maakt in deze applicaties zijn ook toegankelijk via Apples clouddienst iCloud, waarmee je ze ook naar je pc kunt downloaden. Bovendien kun je documenten via iCloud delen met andere mensen. Gebruikers van een Mac kunnen doorwerken in iWorks op hun Mac. iWorks op de iPad is qua opties simpel als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Microsoft Office, maar is prima geschikt voor het maken van aantekeningen.

Apple levert bij het toegankelijke iOS het officiepakket iWorks mee.

Android

Android integreert optimaal met Googles clouddiensten als Gmail, Google Maps, Google Drive en Chrome. De Google Play Store bevat veel apps, al is het aanbod specifieke apps voor tablets nog altijd lager dan bij iOS. Google biedt via de Play Store eigen apps aan die samenwerken met Googles online officesoftware. Het gaat om Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties. Eerder bood Google met de overname van Quickoffice een gratis officepakket aan, de functionaliteit van deze app is inmiddels geïntegreerd in Googles eigen apps. De apps synchroniseren met Google Drive, maar zijn ook offline te gebruiken als er geen internetverbinding voorhanden is. Veel fabrikanten van Android-tablets leveren daarnaast hun eigen officepakket mee.

Met de app Google Documenten kun je basale documenten maken en bewerken.

Windows 8.1

Met Windows 8.1 heeft Microsoft Windows nog beter geschikt gemaakt voor gebruik op een tablet. De interface is erg soepel en is erg strak met de kleurrijke live-tegels. Naast de tabletomgeving is er ook een bureaubladomgeving die je niet helemaal kunt ontwijken voor bepaalde instellingen. Toch is één van de sterkste punten dat je een Windows-tablet kunt gebruiken als een volwaardige Windows-machine. Je krijgt bij een Windows-tablet vaak Word, Excel en PowerPoint meegeleverd.

Een nadeel aan Windows 8.1-tablets is dat de Windows Store qua apps minder rijkelijk gevuld is dan de applicatiewinkels van iOS en Android. Je zult de populairste apps wel kunnen vinden, maar juist de pareltjes die opeens populair worden ontbreken vaak. Daar staat tegenover dat je op een Windows 8.1-tablet traditionele Windows-programma's kunt installeren in de bureaubladomgeving. Dit kan overigens niet in Windows RT 8.1, dat je vindt op de Microsoft Surface 2 en Nokia Lumia 2560.

Microsoft vertrouwt op de tablet op de desktopversie van Microsoft Office 2013.

3 Reactie(s) op: De 9 beste tablets voor werk en school

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2014 18:26 Anoniem
  Je kunt het mooiste tablet kopen uit de test, maar je blijft vastzitten aan 2 OSsen met grote beperkingen!
  Ios is compleet gesloten, en kan alleen gebruikt worden zoals wijlen Steve Jobs het VOORSCHRIJFT!
  Dus geen enkele eigen invulling zonder jailbreak.
  En Android is hetzelfde na update naar 4.4.4!
  Geen sd card reader meer! (zonder root)
  Ze zijn stapelgek bij Google!
  En Windows heeft nauwelijks aanbod.
  We moeten wachten op een wonder!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2014 15:22 Anoniem
  Hoe duur zijn ze? dat is ook nog wel handig om erbij te zetten :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2015 10:18 Anoniem
  Windows RT heeft gratis office, en kan alles wat de meeste mensen willen op een tablet – Internetten, bankzaken, documenten schrijven en wat spelletjes spelen.
  Ik begrijp niet waarom het een minpunt is
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.