De beste AIR-programma's

Door: mark-swarts | 13 januari 2011 16:44

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Adobe AIR is de kinderschoenen ontgroeid. Er kan steeds meer volwassen AIR-software worden gedownload die echt iets aan uw digitale leven toevoegt. AIR haalt het internet naar uw bureaublad, en wij geven u een overzicht van de handigste applicaties!

AIR: Altijd online

AIR, ontwikkeld door softwarebedrijf Adobe, is een applicatievorm gebaseerd op technologieën zoals Flash, Ajax en HTML. Misschien hebt u wel eens meegemaakt dat u een programma had gedownload, maar het niet kon installeren omdat AIR nog niet op uw computer was geïnstalleerd. AIR vormt de techniek achter een reeks softwareapplicaties. Het mooie is dat die programma's delen van websites naar uw bureaublad halen, zonder dat u hiervoor een aparte browser hoeft te openen. U kunt zo dus alles in één werkomgeving krijgen. Inmiddels zijn er duizenden applicaties ontwikkeld voor dit systeem, maar ze zijn niet allemaal even nuttig en gebruiksvriendelijk. Wij nemen daarom in dit artikel voor u de beste AIR-programma's door. U hebt AIR uiteraard nodig om deze programma's te kunnen gebruiken. Deze software kunt u downloaden op de website van Adobe.

1. Fotografietijden

Download The Photographer's Ephemeris. Dit programma is ontwikkeld voor de landschapsfotograaf die alles wil weten over de zon- en maanstand en het tijdstip waarop de schemering invalt. Voor fotografen zijn dergelijke gegevens essentieel, omdat ze veel invloed hebben op de belichting. Op de genoemde website klikt u op het programmalogo onder Download. Na een korte installatieprocedure start het programma automatisch. Doordat Google Maps is ingebouwd, kunt u direct naar de gewenste fotolocatie navigeren. In het rechterscherm vindt u onder het tabblad Emphemeris allerlei gegevens, zoals data en tijden. Bij iedere term kan desgewenst uitleg worden gegeven. Als u bijvoorbeeld niet weet wat 'Last quarter at 05:52' betekent, kunt u op dat zinnetje klikken, waarna er een uiteenzetting over de maanstanden op uw scherm verschijnt.

Voor de buitenfotograaf is de tijd van de zonsopkomst erg belangrijk!

2. Werk en studie

Het programma Peaya Paper is een uitgebreide managementapplicatie voor documenten zoals PDF's. U kunt zulke documenten rechtstreeks zoeken via websites als Google Scholar of Web of Science. Ook lokaal opgeslagen PDF's kunt u in het programma invoeren, om er extra gegevens op detailniveau aan toe te voegen. Vervolgens kunt u de documenten importeren en delen via e-mail, Facebook of Flickr. De belangrijkste onderdelen van een tekst kunnen uit het document worden gehaald en apart worden opgeslagen. Bovendien kunt u uw werkomgeving delen met (studie)collega's die vervolgens op- en aanmerkingen kunnen geven op uw documenten, en die andere artikelen kunnen aanbevelen. Peaya Paper is daarom een ideaal hulpmiddel voor wie in groepsverband onderzoek doet, op welk niveau dan ook. Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden is het aanmaken van een account vereist. U downloadt de software vanaf Peaya Paper. Klik op Download en vervolgens op Install now. Op Peaya Paper vindt u een uitgebreide handleiding van het programma.

Als u regelmatig met meerdere mensen onderzoek doet, is Peaya Paper een handig hulpmiddel.

3. Sociale netwerken

Tweetdeck kan niet alleen worden gebruikt in samenhang met Twitter, zoals de naam doet vermoeden, maar ook met Facebook, LinkedIn en Google Buzz (het netwerk van Gmail). Met Tweetdeck onderhoudt u al deze sociale netwerken binnen één applicatie. In verschillende kolommen worden status-updates en nieuwsberichten getoond. Middels het 'drag & drop'-principe uploadt u foto's en video's en typt u in hetzelfde vak waar u momenteel mee bezig bent. Download en installeer Tweetdeck. Na installatie van de software kunt u uw favoriete netwerken toevoegen door de bijbehorende accountgegevens in te voeren. Door een Tweetdeck-account aan te maken, kunt u al uw gegevens synchroniseren met bijvoorbeeld uw iPhone of uw Android-toestel (waar Tweetdeck ook op kan worden geïnstalleerd). Voortaan hoeft u niet meer naar al die individuele netwerkwebsites te surfen; u kunt alles gewoon vanuit één applicatie bijhouden.

Tweetdeck kan niet alleen overweg met Twitter, maar ook met Facebook, LinkedIn en Google Buzz.

4. Breaking news

Snackr toont een lopende 'breaking news'-balk, onderin, aan de zijkant of bovenin uw scherm. Het kleine programmaatje is in de loop der jaren een begrip geworden onder AIR-gebruikers, omdat het handig en enorm gebruiksvriendelijk is. Surf naar Snackr en klik op Install now. Als deze procedure is afgerond, wordt een welkomstscherm geopend waarin u handmatig RSS-links kunt invoegen. Als een website beschikt over een RSS-feed, herkent u dit meestal aan een oranje logo met twee witte strepen. U voegt zo'n pagina aan Snackr toe door de url ervan in te voeren. In hetzelfde welkomstscherm kunt u er ook voor kiezen om al uw nieuwsberichten uit Google Reader automatisch te laten importeren. Als u alles naar wens hebt ingevoerd, loopt er voortaan een nieuwsbalk door uw beeld. Door op een getoonde titel te klikken, wordt er een minischerm geopend met de intro van de betreffende tekst. In dit minischerm kunt u vervolgens doorklikken naar de website waarop het volledige bericht staat. Die site wordt dan overigens wel in een normale webbrowser geopend.

Met Snackr bent u middels een 'lopende balk' altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

0 Reactie(s) op: De beste AIR-programma's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.