De beste online diensten

© PXimport

De beste online diensten

Geplaatst: 31 maart 2011 - 08:29

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Redactie ID.nl

Het zal u niet zijn ontgaan: de laatste tijd is er veel aandacht voor software die niet op uw pc of Mac wordt geïnstalleerd. Toepassingen verhuizen niet alleen steeds vaker naar smartphones en tablets, maar ook naar internet. Online computeren in 'de cloud' begint populair te worden, reden voor ons om twintig mooie, bijzondere en handige online diensten voor u te selecteren.

1. Favorieten opslaan

Jarenlang was Delicious (voorheen del.icio.us) een van de populairste sites waarop u uw favorieten online kon opslaan, taggen en doorzoeken. Nadat Yahoo! de site overnam, is er niet veel meer gebeurd en inmiddels heeft het bedrijf zelfs besloten om Delicious.com op te heffen. Jammer voor de fanatieke gebruikers, maar het goede nieuws is dat er genoeg alternatieven zijn die het gat opvullen dat Delicious achterlaat. Een goed voorbeeld is Diigo.com, dat bovendien de mogelijkheid biedt om uw Delicious-favorieten te importeren. Net als Delicious is Diigo.com gratis en het doet er qua werking niet voor onder. Diigo biedt bovendien nieuwe mogelijkheden. Zo kan het dagelijks of wekelijks uw bookmarks automatisch op uw weblog plaatsen. Gebruikt u Twitter? Dan kunt u nu ook uw Twitter-favorieten automatisch in Diigo laten opslaan. Voor gebruikers van Android en iOS (iPhone) heeft Diigo een app om gemakkelijk door favorieten te bladeren en nieuwe favorieten en notities ook op uw smartphone op te slaan. Uiteraard zijn er bookmarklets en plug-ins beschikbaar voor de verschillende browsers. Kortom: exit Delicious, welkom Diigo!

© PXimport

Diigo is een prima vervanger van Delicious die het eenvoudig maakt om uw favorieten te importeren.

2. Sociaal tekstnetwerk

Hoe lang zal het nog duren voordat boeken, tijdschriften en kranten niet meer op papier maar enkel in digitale vorm worden gelezen? Het is de vraag van menig schrijver en uitgever. Met de toenemende populariteit van tablets als de iPad en de Galaxy Tab komt de papierloze maatschappij weer een stukje dichterbij. Het platform Scribd maakt het tot een fluitje van een cent om uw eigen documenten online te plaatsen en er eventueel zelfs geld mee te verdienen (al is die optie momenteel alleen beschikbaar in de VS). Op Scribd zijn inmiddels tientallen miljoenen teksten geplaatst en maandelijks worden die in totaal meer dan zestig miljoen keer gelezen. U kunt u bij de dienst aanmelden met uw Facebook-account. Als u dit niet wilt of geen Facebook-account hebt, kunt u zich ook even registreren. Scribd functioneert ook als een sociaal netwerk. Net als bijvoorbeeld op Twitter kunt u mensen 'volgen' om te zien wat ze lezen of publiceren en u kunt updates geven over wat u zelf leest. Scribd staat boordevol interessante informatie in alle denkbare genres, zodat u er vele uren zoet mee bent.

© PXimport

Scribd is een sociaal netwerk waarop u miljoenen teksten kunt vinden en zelf documenten kunt publiceren.

3. Rss- en netwerkfeeds

Netvibes bestaat al sinds 2005 en we hebben er ooit eerder over geschreven. Toch is het de moeite waard om deze dienst nog eens onder de aandacht te brengen, want Netvibes is helemaal bij de tijd gebleven. Vroeger was het vooral een rss-reader (vergelijkbaar met Google Reader) maar de dienst is flink doorontwikkeld. U kunt u aanmelden met uw Facebook-account of een nieuw account aanmaken. Daarna is het eenvoudig om bronnen toe te voegen. Naast de 'klassieke' rss-feeds kunt u bijvoorbeeld ook de updates van uw Facebook-vrienden tonen en allerlei widgets voor bijvoorbeeld het weerbericht aan uw pagina toevoegen. Netvibes ziet er erg fraai uit, werkt verbluffend eenvoudig en zou zomaar uw nieuwe startpagina kunnen worden!

© PXimport

Netvibes is met de tijd meegegaan en verder doorontwikkeld.

4. Online converteren

Zamzar is een gratis online dienst die u misschien niet zo vaak zult gebruiken, maar die af en toe goed van pas kan komen. Met Zamzar kunt u talloze bestandsformaten omzetten. Kunt u een bepaald bestand niet openen en hebt u geen zin om er een speciaal programma voor te downloaden of aan te schaffen? Kijk dan eerst even of u het bestand met Zamzar kunt omzetten naar een leesbaar formaat. U kunt bestanden met een omvang van maximaal 100 MB uploaden.

© PXimport

Upload een bestand naar Zamzar.com en converteer het naar het gewenste formaat.

5. Presentaties delen

Met PowerPoint kunt u prima presentaties maken, die u vervolgens via e-mail kunt delen met anderen. Maar wat als u deze presentatie op uw weblog of website wilt plaatsen, zodat uw vrienden of collega's ze direct online kunnen bekijken? In dat geval biedt Slideshare uitkomst. Maak een gratis account aan en upload het te delen bestand om er een online presentatie van te maken. Vervolgens kunt u hem eenvoudig invoegen op uw website of weblog. Slideshare ondersteunt een flink aantal documentformaten, zoals Powerpoint en andere Office-onderdelen, OpenOffice en Apple Keynote.

© PXimport

Met SlideShare kunt presentaties snel toegankelijk maken door ze op uw website of weblog te plaatsen.

6. Tijdlijn maken

Een vreemde eend in de bijt is Dipity. Hiermee kunt u met een paar keer klikken een tijdlijn maken voor een onderwerp dat u interessant vindt. U kunt bijvoorbeeld de ontwikkeling van uw kersverse baby in een tijdlijn plaatsen. Als u dit elke dag trouw bijhoudt, krijgt u na verloop van tijd een fraai overzicht. Ook kunt u allerlei berichten importeren vanuit bijvoorbeeld Twitter of WordPress, maar ook video's van YouTube of eigen foto's die op Flickr en Picasa staan. Dit hoeft u niet steeds handmatig te doen. Na een initiële import worden de laatste berichten, foto's of video's automatisch voor u bijgehouden. U kunt het zo gek maken als u zelf wilt: de enige beperking is uw eigen creativiteit. U kunt met een gratis account maximaal drie tijdlijnen aanmaken, maar er zijn ook betaalde accounts die meer mogelijkheden bieden.

© PXimport

Met Dipity kunt u een tijdlijn aanmaken over een onderwerp naar keuze.

7. Online foto's bewerken

Wanneer u snel even een foto wilt bewerken, maar Paint is het enige beschikbare programma op de computer waar u achter zit, dan bent u ongetwijfeld erg blij met een dienst als Picnik. Met deze gratis online fotobewerker kunt u de meeste basisbewerkingen uitvoeren, zelfs zonder dat u hoeft in te loggen. U uploadt uw foto, bewerkt hem en zodra u tevreden bent met het resultaat haalt u hem weer binnen op uw pc. Picnik kan met verschillende formaten overweg, zoals gif, jpeg, png en tif.

© PXimport

Met Picnik kunt u online de meest gebruikte basisbewerkingen uitvoeren.

8. Gratis online opslag

Er zijn vele tientallen diensten die online opslagcapaciteit aanbieden, maar een van de meest gebruiksvriendelijke is Box. Als u hier een gratis account aanmaakt, krijgt u 5 GB opslagruimte 'in de cloud'. Met een paar keer klikken (of door simpelweg bestanden naar het Box.net-venster te slepen) worden uw bestanden geüpload. Een bestand mag maximaal 25 MB in omvang zijn. Om een goed overzicht te houden, kunt u mappen aanmaken. Mappen of bestanden kunt u eenvoudig delen met anderen en u kunt er zelfs taken aan hangen. Box is daardoor uitermate geschikt samenwerkingsprojecten met collega's, vrienden of familie. Uiteraard kunt u bestanden en mappen ook als 'privé' markeren, zodat alleen uzelf toegang krijgt.

© PXimport

Box.net is een gebruiksvriendelijke dienst waarmee u bestanden online kunt opslaan en eventueel kunt delen.

9. Online back-up

Ook met Dropbox kunt u bestanden online opslaan. Wat deze dienst anders maakt, is dat u via de bijbehorende gratis software voor Windows, Mac of Linux bestanden of mappen kunt back-uppen. Deze software zorgt er automatisch voor dat de online back-up wordt bijgewerkt als er een nieuw bestand wordt toegevoegd aan de controlemap of als een bestaand bestand wordt aangepast. Ook bij Dropbox kunt u bestanden delen met anderen. Het feit dat er ook nog gratis apps voor iOS (Phone en iPad), BlackBerry en Android beschikbaar zijn, maakt het plaatje compleet. Dropbox biedt 2 GB aan gratis opslagruimte. Wilt u meer, dan kunt u upgraden naar een betaald account.

© PXimport

Dropbox is een mooie en complete dienst waarmee u onder andere automatisch back-ups kunt laten maken.

10. Uitgebreid visitekaartje

Misschien hebt u een weblog of een eigen website. Hebt u dit niet, maar wilt u wel een online 'visitekaartje', dan is Flavors.me een aanrader. Zelfs als u geen enkele ervaring met html of andere webtalen hebt, maakt u binnen een paar minuten een 'site' om trots op te zijn. Maak een gratis account aan, kies een indeling, lettertype, fontgrootte en kleuren, upload een mooie foto en u bent bijna klaar. We schrijven nadrukkelijk 'bijna', want als u een account bij Twitter, Linked­In of Flickr hebt, kunt u uw Twitter-berichten, LinkedIn-profiel of foto's op Flickr aan uw persoonlijke pagina toevoegen. Op die manier voegt u met weinig inspanning een mooie site aan uw e-mailhandtekening toe, zodat anderen direct meer informatie over u kunnen lezen.

© PXimport

Met Flavors.me maakt u in een ommezien een mooi online visitekaartje.

11. Muziek streamen

Ongetwijfeld hebt u inmiddels gehoord over Spotify en wellicht maakt u zelfs gebruik van deze populaire streaming muziekdienst. Voor een klein bedrag per maand kunt u er ongelimiteerd mee naar muziek luisteren. Als u geen zin hebt om te betalen, maar de beperkte luistertijd van twintig uur per maand en de bijbehorende reclameboodschappen vervelend vindt, kunt u eens een blik werpen op Grooveshark. Ook deze streaming muziekdienst biedt een enorme hoeveelheid muziek. Afgezien van banners is hij reclamevrij, uw muziek wordt dus niet onderbroken. Als u een gratis account aanmaakt, kunt u afspeellijsten maken en opslaan, en naar diverse 'radiostations' luisteren die muziek uit specifieke genres ten gehore brengen.

© PXimport

Grooveshark biedt een enorme hoeveelheid muziek en is een aardig alternatief voor Spotify.

12. Online huishoudboekje

Wilt u meer inzicht in uw inkomsten- en uitgavenpatroon? Dan is de Nederlandse dienst Yunoo (wat u uitspreekt als 'you know') een uitstekend hulpmiddel. Maak een gratis account aan op Yunoo, exporteer via de website van uw bank (internetbankieren) een overzicht met alle transacties van bijvoorbeeld 2010 en Yunoo zal proberen om alle inkomsten en uitgaven in te delen in categorieën. Hoewel veel zaken automatisch worden herkend, zult u een aantal transacties zelf handmatig moeten categoriseren om een afgerond beeld te krijgen. Veel werk is dat niet en alles wijst zich vanzelf. Bent u hier klaar mee, dan kunt u snel zien wat u in een bepaalde periode (dag, week, maand, kwartaal of heel jaar) uitgeeft aan bijvoorbeeld kleding, uitgaan of vakantie. Yunoo geeft u ook tips over hoe u geld kunt besparen. Bedenk daarbij echter wel dat hier marketing achter steekt: als u dankzij het advies van Yunoo overstapt naar bijvoorbeeld een andere internetaanbieder, ontvangt het bedrijf achter Yunoo hier zogeheten 'affiliate'-inkomsten voor. Daar is op zich niks mis mee, want u beslist zelf of u een advies opvolgt, maar sommige mensen zetten vraagtekens bij de onafhankelijkheid van dit systeem. De dienst biedt u in ieder geval een handig en veilig online huishoudboekje. Wilt u nog meer opties, zoals de mogelijkheid tot het genereren van rapportages en het exporteren van data, dan kunt u voor een paar euro per maand overstappen op Yunoo Plus.

© PXimport

Yunoo is een handig online huishoudboekje dat snel overzicht biedt in uw inkomsten en uitgaven.

13. Back-up van mobiel

Via de dienst Vodafone360 hebt u binnen een minuut of tien een online back-up gemaakt van alle contacten in uw mobiele telefoon. Dat is echt een aanrader. U moet er immers niet aan denken dat u al uw contactgegevens kwijtraakt, want hoeveel nummers kent u nog uit uw hoofd? De meeste bekende merken telefoons worden ondersteund. Wanneer u uw mobiel kwijtraakt, als hij gestolen wordt of als u een nieuw toestel aanschaft, kunt u via Vodafone360 net zo gemakkelijk alle contacten weer overzetten op uw nieuwe telefoon. Naast telefoonnummers en contactnamen wordt ook eventuele extra informatie opgeslagen, zoals e-mailadressen. De dienst is bovendien gratis, ook als u geen abonnee bent bij Vodafone. Denk er wel aan om de back-up regelmatig opnieuw uit te voeren, zodat nieuwe nummers en mutaties ook in uw online reservekopie worden bijgewerkt.

© PXimport

Met deze dienst van Vodafone kunt u snel een online back-up van uw contacten maken, ook als u via een andere provider belt!

14. Bestanden versturen

Wilt u een bestand versturen dat ettelijke megabytes groot is, dan lukt dat doorgaans niet via e-mail. Een dienst als WeTransfer biedt uitkomst. Met deze 'bestandskoerier' kunt u bestanden versturen met een omvang van in totaal 2 GB. WeTransfer kan gratis worden gebruikt en bestanden blijven twee weken online staan. U kunt de e-mailadressen van meerdere contacten toevoegen, zodat ze een mailtje krijgen met de link waarmee ze uw bestanden kunnen downloaden. WeTransfer is van Nederlandse bodem en werkt uitstekend. Daarbij is de vormgeving een lust voor het oog, dankzij de prachtige advertenties die als achtergrond worden getoond en waarmee de dienst wordt gefinancierd.

© PXimport

Via WeTransfer kunt u bestanden tot liefst 2 GB gratis 'verzenden'.

15. Online uitnodigingen

Als u een verjaardagsfeestje, bruiloft of bedrijfsborrel organiseert, kunt u de gasten natuurlijk gewoon via de post of per e-mail uitnodigen. Daarbij moet u zelf handmatig bijhouden hoeveel gasten er waarschijnlijk zullen komen. Uitnodigen kan veel handiger met de gratis online dienst Anyvite. Hiermee kunt u in een paar minuten een fraaie online uitnodiging creëren die u naar maximaal 250 gasten verstuurt. Wilt u meer mensen uitnodigen (bijvoorbeeld in het geval van een bedrijfsborrel), dan kan dat via een betaald account. Voor een incidentele, persoonlijke uitnodiging is de gratis variant echter ruim voldoende. Erg handig aan Anyvite is de RSVP-functionaliteit (Répondez s'il vous plaît): u vraagt aan uw gasten of ze aan willen geven of ze wel, misschien of niet van plan zijn om te komen. Dat is voor de genodigden met één druk op de knop geregeld en ze kunnen hun reactie later altijd nog wijzigen. U kunt ook nog aangeven of de genodigden extra gasten mee mogen nemen. Nadat de uitnodiging is verstuurd, kunt u online zien wie heeft toegezegd dat hij of zij zal komen. Tot slot kunt u nog aangeven hoeveel dagen van tevoren een herinnering moet worden gestuurd aan contacten die nog niet hebben gereageerd. Met dit systeem kunt u behoorlijk wat tijd besparen!

© PXimport

Met Anyvite.com houdt u duidelijk overzicht over wie er wel en wie er niet op uw uitnodiging ingaat.

Vijf diensten die niet mogen ontbreken

Deze diensten kent u ongetwijfeld, maar om het beeld compleet te maken, noemen we ze toch nog even.

Gmail - Een van de meest gebruikte online e-maildiensten is natuurlijk Gmail. Vooral de zoektechnologie van Google maakt deze webmaildienst erg gebruiksvriendelijk.

Google Documenten - Met Google Documenten kunt u alleen of samen online aan Office-documenten werken. Ook kunt u bestanden opslaan.

Windows Live SkyDrive - Als u behoefte hebt aan veel online opslagruimte, dan is Windows Live SkyDrive een uitstekende dienst. Via Windows Live Skydrive krijgt u maar liefst 25 GB aan gratis opslagruimte!

Twitter - Het kan niet anders of u kent de microblogdienst Twitter. In totaal heeft Twitter nu meer dan 190 miljoen gebruikers, in alle geledingen van de wereldbevolking.

Facebook ­- Het meest succesvolle sociale netwerk ooit. Het is inmiddels op bijna elke website terug te vinden en genereert een miljardenomzet. Facebook was in 2010 dan ook de meest bezochte website ter wereld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten