De beste online diensten

Door: onno-karman | 31 maart 2011 12:29

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Het zal u niet zijn ontgaan: de laatste tijd is er veel aandacht voor software die niet op uw pc of Mac wordt geïnstalleerd. Toepassingen verhuizen niet alleen steeds vaker naar smartphones en tablets, maar ook naar internet. Online computeren in 'de cloud' begint populair te worden, reden voor ons om twintig mooie, bijzondere en handige online diensten voor u te selecteren.

1. Favorieten opslaan

Jarenlang was Delicious (voorheen del.icio.us) een van de populairste sites waarop u uw favorieten online kon opslaan, taggen en doorzoeken. Nadat Yahoo! de site overnam, is er niet veel meer gebeurd en inmiddels heeft het bedrijf zelfs besloten om Delicious.com op te heffen. Jammer voor de fanatieke gebruikers, maar het goede nieuws is dat er genoeg alternatieven zijn die het gat opvullen dat Delicious achterlaat. Een goed voorbeeld is Diigo.com, dat bovendien de mogelijkheid biedt om uw Delicious-favorieten te importeren. Net als Delicious is Diigo.com gratis en het doet er qua werking niet voor onder. Diigo biedt bovendien nieuwe mogelijkheden. Zo kan het dagelijks of wekelijks uw bookmarks automatisch op uw weblog plaatsen. Gebruikt u Twitter? Dan kunt u nu ook uw Twitter-favorieten automatisch in Diigo laten opslaan. Voor gebruikers van Android en iOS (iPhone) heeft Diigo een app om gemakkelijk door favorieten te bladeren en nieuwe favorieten en notities ook op uw smartphone op te slaan. Uiteraard zijn er bookmarklets en plug-ins beschikbaar voor de verschillende browsers. Kortom: exit Delicious, welkom Diigo!

Diigo is een prima vervanger van Delicious die het eenvoudig maakt om uw favorieten te importeren.

2. Sociaal tekstnetwerk

Hoe lang zal het nog duren voordat boeken, tijdschriften en kranten niet meer op papier maar enkel in digitale vorm worden gelezen? Het is de vraag van menig schrijver en uitgever. Met de toenemende populariteit van tablets als de iPad en de Galaxy Tab komt de papierloze maatschappij weer een stukje dichterbij. Het platform Scribd maakt het tot een fluitje van een cent om uw eigen documenten online te plaatsen en er eventueel zelfs geld mee te verdienen (al is die optie momenteel alleen beschikbaar in de VS). Op Scribd zijn inmiddels tientallen miljoenen teksten geplaatst en maandelijks worden die in totaal meer dan zestig miljoen keer gelezen. U kunt u bij de dienst aanmelden met uw Facebook-account. Als u dit niet wilt of geen Facebook-account hebt, kunt u zich ook even registreren. Scribd functioneert ook als een sociaal netwerk. Net als bijvoorbeeld op Twitter kunt u mensen 'volgen' om te zien wat ze lezen of publiceren en u kunt updates geven over wat u zelf leest. Scribd staat boordevol interessante informatie in alle denkbare genres, zodat u er vele uren zoet mee bent.

Scribd is een sociaal netwerk waarop u miljoenen teksten kunt vinden en zelf documenten kunt publiceren.

3. Rss- en netwerkfeeds

Netvibes bestaat al sinds 2005 en we hebben er ooit eerder over geschreven. Toch is het de moeite waard om deze dienst nog eens onder de aandacht te brengen, want Netvibes is helemaal bij de tijd gebleven. Vroeger was het vooral een rss-reader (vergelijkbaar met Google Reader) maar de dienst is flink doorontwikkeld. U kunt u aanmelden met uw Facebook-account of een nieuw account aanmaken. Daarna is het eenvoudig om bronnen toe te voegen. Naast de 'klassieke' rss-feeds kunt u bijvoorbeeld ook de updates van uw Facebook-vrienden tonen en allerlei widgets voor bijvoorbeeld het weerbericht aan uw pagina toevoegen. Netvibes ziet er erg fraai uit, werkt verbluffend eenvoudig en zou zomaar uw nieuwe startpagina kunnen worden!

Netvibes is met de tijd meegegaan en verder doorontwikkeld.

4. Online converteren

Zamzar is een gratis online dienst die u misschien niet zo vaak zult gebruiken, maar die af en toe goed van pas kan komen. Met Zamzar kunt u talloze bestandsformaten omzetten. Kunt u een bepaald bestand niet openen en hebt u geen zin om er een speciaal programma voor te downloaden of aan te schaffen? Kijk dan eerst even of u het bestand met Zamzar kunt omzetten naar een leesbaar formaat. U kunt bestanden met een omvang van maximaal 100 MB uploaden.

Upload een bestand naar Zamzar.com en converteer het naar het gewenste formaat.

5. Presentaties delen

Met PowerPoint kunt u prima presentaties maken, die u vervolgens via e-mail kunt delen met anderen. Maar wat als u deze presentatie op uw weblog of website wilt plaatsen, zodat uw vrienden of collega's ze direct online kunnen bekijken? In dat geval biedt Slideshare uitkomst. Maak een gratis account aan en upload het te delen bestand om er een online presentatie van te maken. Vervolgens kunt u hem eenvoudig invoegen op uw website of weblog. Slideshare ondersteunt een flink aantal documentformaten, zoals Powerpoint en andere Office-onderdelen, OpenOffice en Apple Keynote.

Met SlideShare kunt presentaties snel toegankelijk maken door ze op uw website of weblog te plaatsen.

0 Reactie(s) op: De beste online diensten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.