Dit kun je met de Windows 10-tabletmodus

Door: Wesley Akkerman | 22 april 2019 07:52

Surface Pro
How To

Wanneer je een Windows 10-laptop, -tablet of -pc met een touchscreen hebt, dan kan het goed zijn om de tabletmodus te gebruiken. In dit artikel vertellen we wat je wil weten over deze modus.

Heb je een Windows 10-apparaat met een touchscreen? Dan kan het soms handiger zijn de tabletmodus te activeren, zeker wanneer je geen beschikking hebt over een toetsenbord en muis of aanraakgevoelige besturing prettig vindt. Maar hoe activeer je die tabletmodus? Dat doe je door rechts op de startbalk op het icoontje te klikken dat nog het meeste wegheeft van een lege notificatie (het actiecentrum). Hier selecteer je de Tabletmodus, waarna het systeem overschakelt. Uitschakelen gaat overigens net zo gemakkelijk: met dezelfde knop ga je terug naar de normale stand.

Tabletmodus gebruiken

Waarom je deze modus wil gebruiken in plaats van het reguliere Windows, is voor sommige mensen heel simpel: apps worden voortaan in een volledig scherm gepresenteerd, terwijl je op de startbalk onderin ook nog toegang krijgt tot een digitale terugknop (de pijl aan de linkerkant). Verder is het mogelijk een app af te sluiten door hem van boven naar beneden te trekken en kun je twee apps naast elkaar openzetten en gebruiken door ze naar de zijkanten te slepen met je vinger.

Via het instellingenmenu van je Windows 10-apparaat is het mogelijk het gedrag van het systeem aan te passen wanneer je de tabletmodus gebruikt. Je klikt (of tapt) daarvoor op Start en klikt vervolgens op de tandwiel. Ga naar Systeem, waar je links in het menu Tabletmodus ziet staan. Daar kun je verschillende zaken instellen. Zo kun je de startbalk en app-iconen automatisch verbergen en aangeven of het systeem wel of niet automatisch moet overschakelen naar de modus.

Heel veel 2-in-1-modellen hebben de beschikking over zo’n automatische modus. Wanneer je een convertible (met een vast toetsenbord) of hybride (met een los toetsenbord) gebruikt, dan herkent Windows automatisch de stand waarin die wordt gebruikt, waardoor automatisch overgeschakeld wordt naar de tabletmodus. Je kunt er ook voor kiezen om dit steeds handmatig te doen (via de instellingen), maar in de meeste gevallen werkt deze stand gewoonweg het beste.

Windows 10 tabletmodus
In de Windows 10-instellingen kun je de tabletmodus configureren.

Problemen met tabletmodus

Het kan natuurlijk zijn dat je problemen tegenkomt tijdens het gebruiken van de tabletmodus. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest vervelende oorzaak is dat je touchscreen niet reageert. Dan zou je je scherm moeten laten repareren. En minder heftige operatie is het installeren van de juiste drivers of de nieuwste versie van het Windows-besturingssysteem. Het is altijd aan te raden om de nieuwste Windows-versie op je apparaat te hebben staan wanneer die beschikbaar is.

0 Reactie(s) op: Dit kun je met de Windows 10-tabletmodus

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.