Dit kun je verwachten van Android 12

Door: Justin Doornekamp | 02 maart 2021 06:03

Android logo wit groen
Nieuws

Hoewel Android 11 nog niet eens op iedere telefoon beschikbaar is, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een opvolger van het besturingssysteem. Recent uitgelekte afbeeldingen geven mogelijk inzicht in wat Android 12 te bieden heeft. 

De doorgaans goed ingevoerde website XDA Developers kreeg wat screenshots in handen van het nieuwe besturingssysteem van Google. De afbeeldingen zouden naar Android-partners gestuurd zijn om hen een idee te geven van de nieuwe functies van Android 12. 

Gebruikersinterface op de schop

Indien de beelden accuraat zijn, dan kunnen we diverse aanpassingen aan de gebruikersinterface verwachten, waarbij Google de nadruk legt op toestellen met een rond scherm. Ook worden de opties van de snelle instellingen beperkt (dit zijn de instellingen die je vindt als je op je scherm omlaag veegt) om meer overzicht te houden. Uit de screenshots valt bovendien op te maken dat je de interface waarschijnlijk een eigen kleurtje kunt geven, mogelijk via thema’s vergelijkbaar met die in Windows 10.

Ook noemenswaardig is de nieuwe privacy-indicator rechtsboven in het scherm, die veel gelijkenissen toont met die in iOS. De indicator geeft aan wanneer een app gebruikmaakt van je camera of microfoon. Volgens XDA-Developers zou Google meer aanpassingen willen doorvoeren aan de privacyinstellingen in Android 12, waarbij gebruikers de camera of microfoon helemaal uit te zetten. 

Android 12 krijgt net als iOS een privacy-indicator.

Nieuwe chat-widget

Verwacht ook een nieuwe chat-widget, die inzicht moet geven in je recente berichten en telefoongesprekken. Volgens XDA is dit overigens een widget die je niet kunt uitschakelen, mocht de widget je niet bevallen.

Mogelijk pakt Google ook de manier waarop updates worden doorgevoerd aan. De updates zullen dan via de Google Play Store gedownload kunnen worden. Op deze manier kan Google het besturingssysteem frequenter updaten en hoeven gebruikers niet meer te wachten tot smartphonefabrikanten de update beschikbaar maken.

Google heeft zelf nog weinig vrijgelaten over Android 12, enkel dat het bedrijf zich wil inzetten om het gebruik van alternatieve app-stores makkelijker te maken. Google geeft doorgaans in maart een inkijkje in het nieuwe besturingssysteem, al was dat met Android 11 zelfs in februari, dus het zal vermoedelijk niet lang duren voordat we meer te horen krijgen over Android 12.

Als het verleden een indicatie is voor de toekomst, dan kan de eerste publieke bèta in mei volgen tijdens Google IO. De definitieve versie verschijnt dan mogelijk in september van dit jaar, maar waarschijnlijk wel voor een handjevol toestellen. 

Een eerste blik op de nieuwe chat-widget.

Google zal vermoedelijk zijn eigen toestellen, denk aan de Pixel 5, Pixel 4a of misschien wel de nieuwe Pixel 6, daarbij voorrang willen geven.   

1 Reactie(s) op: Dit kun je verwachten van Android 12

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 22 maart 2021 11:51 ardsur
    wauw Android 12 alweer. Ikzelf werk nu met Android 5, en omdat mijn toestel nog lekker werkt, zal ik ook niet direct overschakelen op A-12. Hoewel er zijn nu enkele Apps die blijkbaar niet meer willen werken op A-5, pech voor de Apps.

    Het gewijzigde systeem voor upgrades spreekt me wel aan, omdat dan wellicht je phone iets langer dan een jaar de laatste editie van je OS heeft.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.