Dit zijn de beste opties voor je tablet op vakantie

Door: richard-veenstra | 29 juli 2019 09:22

How To

Je smartphone gaat natuurlijk sowieso mee op vakantie, maar als je televisie wilt kijken op de camping, een gemaakte foto wilt bewerken of de volgende dagtrip wilt plannen, is een tablet een verstandige keuze. We bespreken de beste opties voor je tablet op vakantie.

Tip 01: Voor je gaat

Voordat je op vakantie gaat, is het slim een aantal dingen even na te lopen. Zorg dat je alle benodigde apps hebt geïnstalleerd en geupdatet naar de laatste versie. Eventueel update je ook nog even je besturingssysteem naar de laatste versie. Omdat het risico op diefstal in het buitenland nu eenmaal groter is als je als toerist onderweg bent, is het slim om voor vertrek even een goede back-up van je bestanden en foto’s te maken. Als je een tablet met simkaart hebt, dan wil je in het buitenland precies weten hoeveel data je verbruikt. Ga daarvoor in Android naar Instellingen / Netwerk en internet / Datagebruik. Je kunt besparen op mobiel gebruik door de optie Databesparing gebruiken aan te zetten. Nu kun je apps aanzetten die onbeperkt data mogen gebruiken, de andere apps zijn geblokkeerd voor gebruik via een mobiel netwerk. Op de iPad met simkaart vind je deze instellingen bij Instellingen / Mobiele data. Je kunt hier bepaalde apps uitschakelen, deze apps kunnen nu geen data verbruiken zodra je met een 3g- of 4g-netwerk bent verbonden. Je kunt natuurlijk ook een simkaart van een ander land in je tablet stoppen. Er zijn verscheidene bedrijven die speciaal voor tablets simkaarten aanbieden, een bekende optie is AlwaysOnline Wireless, dit bedrijf werkt samen met Apple en kun je ook gemakkelijk boeken voor je iPad met sim-sleuf.

Tip 01 Je kunt ook een simkaart voor een bepaald land kopen of huren voor je bestemming.
Als je een tablet met simkaart hebt, dan wil je in het buitenland precies je verbruik weten

Tip 02: Tv kijken

Leuk hoor, dat buitenland, maar je wil natuurlijk wel een beetje op de hoogte blijven van het Nederlandse nieuws. Vroeger was het erg lastig om op je vakantiestek Nederlandse televisie te kijken, maar tegenwoordig is dit gelukkig een stuk makkelijker geworden. Bij je kabelabonnement heb je waarschijnlijk een gratis digitaal abonnement zodat je tv op je tablet of smartphone kunt kijken. Wat er precies mogelijk is verschilt per aanbieder. Denk er wel aan dat je bij het kijken naar live tv gebruik kunt maken van je buitenlandse databundel en met een livestream kan het hard gaan met de megabytes. Het is slim om in het buitenland alleen tv te kijken als je verbinding hebt met een wifi-netwerk, of als je zeker weet dat je genoeg gigabytes kunt verbruiken in het buitenland. Heb je een abonnement op NPO Start of NLZiet, dan kun je dit aanbod ook gewoon in de EU bekijken. Voor landen buiten de EU, dus ook Zwitserland, geldt dit dus niet. Het kan wel zijn dat sommige inhoud in het buitenland niet beschikbaar is vanwege uitzendrechten.

Tip 02 Met de iTV app van Telfort kijk je ook in het buitenland naar Nederlandse zenders.

Tip 03: Roaming

Roaming betekent dat je gebruik maakt van een andere mobiele provider zodra je de grens overgaat. Dit leidde vroeger vaak tot schrikbarende rekeningen na aankomst in Nederland. De kosten van mobiel internet dalen per jaar en tegenwoordig is roaming niet meer zo’n groot probleem. Tenminste, binnen de EU, want hier gelden Europese regels: je binnenlandse bundel mag je binnen de EU gebruiken zonder extra kosten. Maar zodra je buiten de EU op vakantie gaat, kunnen kosten wel exponentieel stijgen. Verifieer wat voor kosten het gebruik van mobiele data kost voordat je een land buiten de EU binnentreedt met je smartphone of tablet om nare verrassingen te voorkomen. Dit geldt natuurlijk alleen als je een tablet met simkaart hebt. Als je gebruik maakt van een wifi-netwerk maakt het natuurlijk niet uit hoeveel gigabytes je verbruikt.

Tip 03 Check voor je op vakantie gaat even hoe de bel-, sms- en datatarieven zijn in het land waar je naartoe gaat.

Mobiele router

In sommige landen is het huren van een mobiele router een slim idee. Dit is een router die het signaal van een 3g- of 4g-mast haalt in het buitenland en dit voor je omzet in een wifi-signaal waarop je met een paar apparaten kunt inloggen. Vooral in landen met snelle 4g-netwerken zoals Zuid-Korea, Singapore en Japan kan het huren van een mobiele router slim zijn. Reserveer het apparaat online en haal het af op het vliegveld waar je arriveert.

Huur een mobiele router voor een paar euro per dag en je hebt internet op je tablet, pc en smartphone.
Het kan voorkomen dat een aflevering in Frankrijk of Spanje niet te bekijken is

Tip 04: Netflix kijken

Hoef je geen live televisie te volgen in je vakantie, maar wil je wel graag je favoriete series kijken in je hotel of aan het strand? Weet dan dat je met Netflix je hele vakantie zoet kunt zijn, zelfs zonder internetverbinding. De database van Netflix groeit wekelijks en heeft kaskrakers als House of Cards, Black Mirror, The Crown en Stranger Things online staan. Vrijwel alle series kun je offline opslaan. Je doet dit door in de app naar een aflevering te gaan en op de download-knop te tikken. Als je nu onderin op de download-knop drukt, dan zie je welke programma’s je naar je apparaat hebt gekopieerd. Je kunt de afleveringen alleen vanuit de Netflix-app kijken, ze staan dus niet als videobestand op je tablet. Wees je er van bewust dat de downloads niet onbeperkt offline zijn te bekijken, na een paar weken verlopen je downloads. Je kunt ze dan nog één keer verlengen, maar daarna is het voorbij en is de aflevering geblokkeerd voor offline gebruik. Uiteraard is online kijken wel altijd mogelijk. Sommige inhoud is in het buitenland niet beschikbaar en het kan dus voorkomen dat een aflevering in Frankrijk of Spanje niet is te bekijken. Een oplossing is om de app af te sluiten, je tablet even opnieuw te starten en de vliegtuigmodus aan te zetten. Start nu de Netflix-app en vaak is een aflevering nu wel weer beschikbaar. Tijdens het kijken moet je wel de vliegtuigmodus actief houden. Het kijken van offline Netflix-afleveringen is ook een prima idee voor lange vluchten. Zorg wel dat je een externe batterij voor je tablet mee hebt, want van een paar uur series kijken raakt je accu snel leeg. Als je veel Netflix-afleveringen offline wilt opslaan, heb je veel opslagruimte nodig op je tablet. Een hd-aflevering van drie kwartier neemt makkelijk 200 MB in beslag.

Tip 04 Download Netflix-afleveringen op je tablet en kijk ze zonder internetverbinding.

Tip 05: Foto’s op vakantie

Je tablet is handig om na een leuke dag je foto’s te bewerken. Voor zowel Android als iOS zijn er perfecte apps beschikbaar. Met bijvoorbeeld Photoshop Express kun je veel meer bewerkingen uitvoeren dan met de ingebouwde camera- of foto-app op je tablet. Voor gebruik moet je je wel even aanmelden voor een gratis Adobe ID. Je kunt rode ogen corrigeren, kleuren aanpassen en belichtingsproblemen aanpassen. Je bewerkte foto’s kun je ook meteen opslaan in Adobe Creative Cloud, zo heb je meteen een back-up. Als je gebruik maakt van Google Foto’s of iCloud-foto’s, dan worden er ook meteen kopieën van je gemaakte foto’s naar de servers van respectievelijk Google en Apple gestuurd zodra je met een wifi-netwerk bent verbonden. Zo is er altijd een automatische back-up van je foto’s beschikbaar. Doe dit alleen als je een wifi-internetverbinding hebt om je databundel niet te belasten. Heb je een camera mee op vakantie, maak dan elke dag even een back-up van je foto’s op je tablet. Als je een camera met wifi hebt, dan kun je een app op je tablet installeren en via een wifiverbinding foto’s van je camera naar je tablet sturen. Je hebt hier geen internetverbinding voor nodig, je tablet maakt verbinding met het lokale wifi-netwerk van je camera.

Tip 06: Gebruik Google Maps

Je kunt je tablet ook gebruiken om je dagtripjes voor te bereiden. Een handige tip is om voor de vakantie alvast wat interessante plekken te markeren op de kaart van Google Maps. Zorg dat je op je smartphone, pc of tablet bent ingelogd met je Google-account en tik op een locatie op de kaart. De naam van de bezienswaardigheid, stad of restaurant verschijnt. Tik nog eens op de naam en je ziet de optie Opslaan. Tik erop en je hebt drie opties om een locatie op te slaan. Markeer dingen die je graag wilt zien bijvoorbeeld met Hier wil ik heen en markeer de campings of hotels waar je verblijft met Favorieten. In je vakantie log je nu op je tablet in op Google Maps en je ziet meteen al je opgeslagen locaties op de kaart. Wil je op je vakantielocatie nog meer bezienswaardigheden ontdekken, installeer dan een app als TripAdvisor.

Tip 06 Sla locaties op in je Google-account en bekijk ze in je vakantie op je tablet.
Markeer vóór de vakantie alvast wat interessante plekken op de kaart van Google Maps

Tip 07: Bellen

Je kunt uiteraard je smartphone gebruiken om te videobellen met het thuisfront, maar met een tablet heb je iets meer ruimte om al je familieleden echt goed te kunnen zien. Apps zijn er in overvloed, maar de bekendste is wellicht Skype. Met Skype kun je overigens ook naar een normaal telefoonnummer bellen, dit gaat dan wel zonder beeld. Hiervoor heb je Skype-tegoed nodig, wat je kunt kopen in de app door op je profiel te tikken en voor Skype to Phone te kiezen. Tik op €5,00 tegoed toevoegen en volg de instructies. Prijzen zijn veel lager dan wanneer je met je smartphone vanuit bijvoorbeeld Brazilië of Zuid-Afrika naar een mobiel nummer in Nederland wilt bellen, omdat je via een internetverbinding via een server van Skype in het doelland belt. Bellen naar een Nederlands vast nummer kost vanuit de hele wereld 2,4 cent per minuut, naar een mobiel nummer 10,6 cent per minuut. Met een iPad kun je ook videobellen via FaceTime.

Tip 07 Met Skype kun je ook naar normale nummers bellen voor een voordelig tarief. Handig als je op vakantie gaat naar exotische landen.
Het veiligst is om via een vpn-dienst te internetten als je een onbekend wifi-netwerk opgaat

Tip 08: Veiligheid

Pas wel een beetje op met het gebruik van gratis wifi-netwerken. Zeker netwerken waar je zonder wachtwoord toegang tot krijgt, kunnen een veiligheidsrisico met zich meebrengen. Hackers kunnen toegang krijgen tot informatie op je tablet. Het veiligst is om via een vpn-dienst te internetten als je een onbekend wifi-netwerk opgaat, maar hiervoor moet je een account hebben bij een vpn-dienst en dit kost vrijwel altijd geld. Hotspot Shield biedt je 500 megabytes per dag gratis aan, genoeg om even wat e-mails te checken en het nieuws te lezen. Windscribe is een goed gratis alternatief. Als je eenmaal de vpn-server hebt ingesteld, kun je die simpelweg aan- en uitzetten. De meeste vpn-diensten bieden een app aan waarmee je de verbinding gemakkelijk aan of uit kunt zetten. Wil je instellingen nalopen of wijzigen, dan ga je in Android naar Instellingen / Netwerk en internet / Geavanceerd / VPN. Op een iPad ga je naar Instellingen / VPN.

Tip 08 Voeg een VPN toe om veiliger te kunnen internetten onderweg.

1 Reactie(s) op: Dit zijn de beste opties voor je tablet op vakantie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 juli 2019 10:26 chrislaarman
  Aanvullingen:

  MOBIELE ROUTER: ook bekend als mifi.
  - Je zou er een kunnen kopen, mocht dat voordeliger blijken dan huren. Dan moet er wel een SIM-kaart in. (Zelf heb ik een Huawei E5786. Die is inmiddels opgevolgd door de E5787.)
  - Je zou ook "gewoon" je smartphone als Personal Hotspot kunnen gebruiken. (Dat kost die telefoon veel accu-lading.)

  GOOGLE MAPS: Ik zou ook off-line kaarten gebruiken, bijvoorbeeld in de app MAPS.ME. Vergeet niet om die kaarten tevoren te downloaden (en verwacht updates van de kaarten als er een update van de app is).
  Vaarkaarten zijn bij mijn weten altijd off-line.
  Leuk voor mensen met belangstelling voor bestaande of verdwenen spoorlijnen, maar t-r-a-a-g: de kaarten van https://www.openrailwaymap.org/mobile.php?
  Verdwenen spoorlijnen zijn vaak fiets- of wandelwegen geworden, zonder steile hellingen.
  Op een andere website vond iemand Google Maps onoverzichtelijk geworden. Kan ik me voorstellen. Gebruik je het om te navigeren, gebruik dan gesproken aanwijzingen en oordopjes. (De route kun je op je tablet uitzetten, dan "in een paar bytes" naar je smartphone mailen, en dan je tablet achterlaten - als sjouwen belangrijker is dan accu-duur.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.