Downloaden vanuit uw browser

Door: Maikel Dijkhuizen | 07 mei 2012 17:18

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Er zijn allerlei handige bittorrent-programma's, maar wist u dat het downloadnetwerk ook vanuit uw browser is te benaderen? Dat scheelt weer een pictogram in de Taakbalk, zodat u meer ruimte overhoudt voor andere zaken. Bovendien zijn de leukste muziekbestanden en films nog sneller binnen handbereik!

1. Opera

Na Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari is Opera wereldwijd de meest gebruikte browser. Dit programma heeft ten opzichte van de concurrenten een belangrijk voordeel. Dankzij een geïntegreerde bittorrent-functie kunt u namelijk rechtstreeks leuke films en muziek downloaden. U hoeft dus geen extra freeware zoals Vuze of µTorrent te installeren. Ook is er geen externe plug-in nodig. Zodra u ergens op internet een interessante torrent tegenkomt, start u met Opera meteen het downloadproces. In een apart tabblad houdt u de voortgang in de gaten.

Opera is een browser met een geïntegreerde bittorrent-functie.

2. Installatie

Opera is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen. In dit artikel gaan we uit van de Windows-versie. Open de website Opera.com en klik op Download. Voer het exe-bestand uit, zodat de installatiewizard opent. Via Opties wijzigt u bepaalde voorkeursinstellingen. Zo geeft u onder meer aan of u snelkoppelingen op het bureaublad en in het Start-menu wilt plaatsen. Bepaal verder of u het vinkje laat staan voor Opera als mijn standaard browser gebruiken. Bevestig daarna met Accepteren en installeren. Na een paar seconden verschijnt het programma op uw scherm. U gebruikt bovenaan de adresbalk om naar websites te surfen, zoals u dat ook in andere browsers gewend bent.

U kunt Opera in de Nederlandse taal gebruiken.

Downloadregels

Is downloaden nu wel of niet toegestaan? Lang niet iedereen weet het antwoord op deze vraag, omdat de huidige wetgeving nogal gecompliceerd in elkaar steekt. U mag een kopie voor eigen gebruik bewaren van muziek en films die auteursrechtelijk zijn beschermd. Een gedownloade cd of dvd wordt gezien als een legale kopie. Software en games vormen hierop een uitzondering. Die mag u namelijk niet zomaar downloaden, ook niet als ze zijn bestemd voor eigen gebruik. Hoewel het downloaden van muziek en films met de huidige wetgeving is toegestaan, lopen gebruikers van bittorrent evengoed een risico. Het openbaar maken van beschermde muziek en films is namelijk wel verboden. Bestanden die u van bittorrent downloadt, stelt u automatisch weer beschikbaar aan andere gebruikers. Deelnemers downloaden dus rechtstreeks bestanden van uw computer (zoals u dat zelf ook bij anderen doet). De wet beschouwt dit als een openbaarmaking. Geen enkel programma biedt de mogelijkheid om de deelfunctie uit te schakelen. Downloadt met een bittorrent-programma daarom alleen rechtenvrije bestanden. Vindt u de keus in dat geval te beperkt? Gebruik dan usenet. Met deze downloadmethode hoeft u geen beschermde bestanden te delen, zodat u probleemloos alle films en muziek kunt binnenhalen.

3. Downloadlocatie selecteren

U kiest zelf de opslaglocatie voor uw gedownloade bestanden. Open het menu door rechtsboven op Opera te klikken. Vervolgens gaat u naar Instellingen / Voorkeuren. Klik op het tabblad Geavanceerd en kies aan de linkerkant voor Downloads. Onder Downloadmap gebruikt u de knop Kiezen, waarna u de gewenste map selecteert. Bevestig tot slot tweemaal met OK.

In het Voorkeuren-venster geeft u aan op welke locatie u downloads wilt opslaan.

4. Torrentbestand zoeken

U opent de bittorrent-functie van Opera door op een torrent van een film of muziekalbum te klikken. Die zijn op verschillende websites te vinden. Surf bijvoorbeeld maar eens naar TorrentReactor.net en snuffel via de verschillende rubrieken door het aanbod. Hebt u specifieke wensen, dan kunt u natuurlijk ook de zoekfunctie gebruiken. Zorg er dan wel voor dat u bij Torrentreactor search results kijkt, want anders komt u op websites van adverteerders terecht. Kies altijd een torrent met veel seeders, zodat u de bestanden snel kunt downloaden. Seeders zijn computers die films en muziek delen via het bittorrent-netwerk, waardoor deze entertainmentbestanden beschikbaar zijn voor anderen. Klik op een titel om de informatie ervan te bekijken. Let onder meer op de bestandsgrootte, het formaat en de omschrijving.

Hebt u een hekel aan lange wachttijden? Kies dan vooral torrents met voldoende seeders.

5. Downloadinstellingen

Hebt u een leuke film gevonden? Klik dan op de groene knop Download via .torrent. Er verschijnt een nieuw venster waarin u aangeeft met welk programma u wilt downloaden. U laat hier Opera gemarkeerd staan. Klik op de knop BitTorrent-instellingen. Als u een maximale download- en uploadsnelheid wilt instellen, haalt u het vinkje weg voor Automatische bandbreedtebeperking. Selecteer in het uitrolmenu vervolgens de gewenste waarden. Achter Inkomende luisterpoort ziet u een poortnummer staan. Standaard is dat 18768, maar het staat u vrij om een ander nummer te selecteren. Voor de volgende tip is het handig als u de getallen op een briefje schrijft. Helaas ondersteunt de bittorrent-functie van Opera geen UPnP-technologie, waardoor u de juiste poort binnen uw router handmatig dient open te zetten.

Zodra u op een torrent klikt, komt er een nieuw venster tevoorschijn.

0 Reactie(s) op: Downloaden vanuit uw browser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.