Face Unlock: Vergrendel je Android-toestel met je gezicht

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 25 april 2013 06:30

Apps & Software

Je kunt je Android-telefoon (of tablet) natuurlijk vergrendelen met een pincode, zoals je ook je iPhone of je iPad vergrendelt. Het leuke van Android is echter dat er nog een aantal andere opties zijn om je toestel te vergrendelen. Eén daarvan is Face Unlock, de mogelijkheid om je eigen gezicht te gebruiken als wachtwoord. Voorheen moest je daar een app voor kopen, maar sinds Android 4.0 zit het bij de software ingebakken.

Veilig?

Voordat je direct vol enthousiasme de instellingen induikt om Face Unlock in te schakelen, is het wel belangrijk om te weten dat Face Unlock een stuk onveiliger is dan een regulier wachtwoord. De software maakt gebruik van bepaalde herkenningspunten in je gezicht en dat werkt prima. Echter, iemand die enigszins op je lijkt zou zomaar in staat kunnen zijn om je Android-toestel te unlocken.

Face Unlock is geweldig, maar niet zo veilig als een gewone pincode.

Dat is geen onrealistische angst voor een nieuwe technologie, Android zelf waarschuwt voor dit zwaktepunt wanneer je Face Unlock inschakelt. Oftewel, als je écht belangrijke gegevens op je smartphone of tablet bewaart, dan is een gewoon wachtwoord wellicht slimmer. Is dat niet het geval, dan is Face Unlock natuurlijk heerlijk futuristisch en cool om te gebruiken.

Face Unlock instellen

Om Face Unlock in te stellen als je primaire beveiliging, ga je in Android naar Instellingen / Beveiliging en druk je vervolgens op Schermvergrendeling. Daar kun je kiezen uit een aantal opties, waaronder dus Face Unlock. Lees de waarschuwing en druk op Instellen. Volg de instructies (een plek zoeken die niet te donker is en niet te licht) en druk op Doorgaan.

Vervolgens zie je een silhouet waarin je je gezicht moet plaatsen. Houd je smartphone of tablet zo dat je gezicht binnen die contouren valt. Doe je dit lang genoeg, dan zal het silhouet groen kleuren en is je gezicht vastgelegd. Druk op Doorgaan. Vervolgens krijg je de vraag wat je als secundaire beveiliging wilt in geval Face Unlock niet werkt (bijvoorbeeld omdat het te donker is). Maak een keuze en stel je secundaire wachtwoord in. Face Unlock is nu ingesteld.

Face Unlock stel je heel eenvoudig in via het menu Instellingen.

Face Unlock gebruiken

Het enige dat je nu hoeft te doen om Face Unlock te gebruiken is je smartphone of tablet aan te zetten, waarna je onderin een klein silhouet ziet, waarin je je gezicht kunt plaatsen. De herkenning duurt nog geen twee seconden, en indien succesvol ben je direct ingelogd.

Mocht de herkenning niet lukken, dan zul je worden gevraagd om de secundaire beveiligingscode (je hoeft dus niet bang te zijn dat je door een dikke steenpuist ineens niet meer je smartphone of tablet in komt). Wil je Face Unlock weer uitschakelen, dan heb je daar ook je secundaire beveiliging voor nodig.

Inloggen gaat nu heel eenvoudig door gewoon in de camera te kijken.

1 Reactie(s) op: Face Unlock: Vergrendel je Android-toestel met je gezicht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 februari 2014 22:37 Anoniem
    Weet me pincode niet meer wat moet ik doen ????
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.