FBI waarschuwt voor malware op Android

Door: Elmar Rekers | 16 oktober 2012 12:03

Nieuws

Android-toestellen zijn in toenemende mate het doelwit van internetcriminelen. Dat claimt het Internet Crime Complaint Center (IC3), onderdeel van inlichtingendienst FBI. Android-gebruikers wordt aangeraden extra alert te zijn.

"Het IC3 is er achter gekomen dat er verschillende malware-aanvallen hebben plaatsgevonden op het Android-besturingssysteem voor mobiel apparaten", schrijft het beveiligingsbureau, dat Loozfon en FinFisher aanwijst als voorbeelden van schadelijke malware.

FinFisher

De laatstgenoemde is volgens het IC3 zeer riskant omdat deze spyware eenvoudig bij een apparaat kan binnendringen. Wat de FBI-afdeling er niet bij meldt, is dat FinFisher op meerdere systemen is gericht dan enkel Android.

"Wanneer het is geïnstalleerd op een mobiel apparaat, kan dit op afstand worden aangestuurd en wordt exact bijgehouden wat de gebruikers doet, ongeacht de plek waar hij zich bevindt. FinFisher wordt eenvoudig op een smartphone gezet wanneer de gebruiker bijvoorbeeld een specifieke website opent of een zogenaamde update uitvoert", aldus het rapport.

Tips

Op te voorkomen dat Android-toestellen geïnfecteerd raken met de malware, geeft het IC3 enkele tips voor gebruikers. Zo wordt geadviseerd om altijd op te letten wanneer een app toegang vraagt voor gevoelige informatie op het toestel, en moet er goed gekeken worden naar het aanscherpen van de standaard instellingen op een smartphone.

De Play Store van Android is in het verleden regelmatig getroffen door apps die malware verspreidde onder gebruikers. Dit met name omdat Google minder strenge eisen stelt aan apps dan bijvoorbeeld Apple. Hoewel Google dergelijke applicaties doorgaans snel offline haalt, is er nog altijd geen constructieve oplossing verschenen.

0 Reactie(s) op: FBI waarschuwt voor malware op Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.