Films kijken op je tablet: zo doe je dat

Door: Richard Veenstra | 21 juni 2017 11:18

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Als je je tablet meeneemt op vakantie, dan wil je waarschijnlijk af en toe even een film kijken. Hoe je dit doet, hangt onder andere af van het type tablet en of je een actieve internetverbinding hebt. In dit artikel gaan we op de bekendste opties om films op je tablet te bekijken in.

Tip 01: Welke tablet?

Hoe je het beste een film kijkt, hangt onder andere af van wat voor besturingssysteem je op je tablet hebt staan. Heb je een Android-tablet, dan kun je gemakkelijk films van je pc naar je tablet kopiëren. Op een iPad – met iOS als besturingssysteem – heb je het programma iTunes nodig om films naar je tablet te kopiëren. Voor het kopiëren van films heb je uiteraard wel genoeg vrije ruimte op je tablet nodig. Een andere optie is dat je een streaming-dienst gebruikt en films dus alleen tijdelijk ruimte op je tablet innemen. Een nadeel van een streaming-optie is natuurlijk dat je een abonnement moet hebben bij een filmdienst én je een goede wifi-verbinding moet hebben op je vakantieadres. Daarnaast bieden sommige diensten je ook nog aan om films te huren. Welke optie voor jou het beste werkt, lees je in de volgende tips.

Tip 02: Specificaties

Wil je een tablet specifiek gebruiken voor het kijken van films, dan is het een slim idee om een tablet met een goed scherm te kiezen. In het geval van een Apple-tablet is dit geen probleem: elke iPad is perfect geschikt om films mee te kijken. Het scherm is helder en heeft een hoge resolutie, zodat ook films in hd-kwaliteit prima worden weergegeven. Wil je een Android-tablet aanschaffen, dan heb je veel meer keus. De fysieke grootte van een tablet is belangrijk: een 7inch-tablet is niet echt geschikt om films mee te kijken, een 10inch-tablet levert een stuk meer kijkplezier.

De schermresolutie is ook belangrijk en hangt direct samen met de grootte van je tablet. Kijk hiervoor niet alleen naar de resolutie, maar ook naar het aantal ppi (pixels per inch). 1920 bij 1280 pixels is eigenlijk het minimum voor een 9- of 10inch-tablet om te kunnen genieten van films. Een iPad heeft een resolutie van 2048 bij 1536 pixels. Bij een schermgrootte van 10 inch komt dit neer op 264ppi. Check ook even dat je tablet een recente versie van Android draait: dit omdat sommige apps niet meer op oudere versies van Android kunnen worden geïnstalleerd. Android 7 is de meest versie, een tablet die minstens Android 5 draait, is aan te raden. Qua werkgeheugen is minstens 2 gigabyte handig en je processor moet ook sterk genoeg zijn zodat je film niet gaat haperen. Wil je via je databundel films kunnen kijken, dan moet je tablet over een sim-sleuf beschikken.

Tip 02 De Sony Xperia Z4 heeft een van de beste tablet-schermen.

Tip 03: Android

Het voordeel van een open Android-systeem is dat je gemakkelijk films naar je tablet kunt kopiëren. Op je pc doe je dit gewoon vanuit de verkenner, voor de Mac download je het programma Android File Transfer en sluit je je tablet via een usb-kabel op je computer aan. Bestanden tot 4 gigabyte kun je nu gemakkelijk vanuit Windows Verkenner of Android File Transfer naar de juiste map in Android File Transfer slepen. In de meeste gevallen kies je de map met de naam Movies of Films, maar je kunt natuurlijk ook zelf een andere map uitkiezen. Zorg er wel voor dat je films de extensie .mp4 hebben, zodat je favoriete Android-app je film goed kan afspelen. Gebruik je een programma om films van een dvd te rippen, kies dan de instelling h.264 (avc), deze codec wordt door Android vanaf versie 3.0 ondersteund. Heb je een moderne Android-tablet, dan kun je ook de optie h.265 (hevc) kiezen. Een handig programma om films mee te converteren is bijvoorbeeld Freemake. In Android kun je nu gewoon de Galerij-app openen om je video af te spelen.

Tip 03 Op je pc sleep je gewoon een bestand naar je Android-tablet, voor de Mac heb je een speciaal programma nodig.
Gebruik je een programma om films van een dvd te rippen, kies dan de instelling h.264

Tip 04: Kopen in Android

Heb je geen films op je computer, dan kun je ook direct op je tablet films kopen of huren. Dit gaat het makkelijkst via Google Play op je tablet. Open de app en tik op Films. De prijs wordt meteen weergegeven per film. Wil je weten of de film Nederlandse ondertiteling heeft of is nagesynchroniseerd in het Nederlands, tik dan op de naam van de film en scrol naar beneden tot Meer informatie. Onder Audiotaal zie je welke taal de film heeft. Bij sommige films staan twee prijzen, de hoogste prijs is de koopprijs. Achter Huren vanaf vind je in de meeste gevallen twee opties: een huurprijs voor de sd-variant en een huurprijs voor de hd-variant. De hd-versie is een beetje duurder. Je kunt een gehuurde film binnen dertig dagen na aankoop bekijken. Nadat je de film hebt gestart, heb je 48 uur de tijd om de film uit te kijken. Na de 48 uur wordt de film automatisch weer van je tablet verwijderd.

Tip 04 Films koop en huur je vanuit Google Play.
Na 48 uur wordt de film automatisch weer van je tablet verwijderd

Tip 05: iOS

Omdat iOS een gesloten systeem is, kun je niet eenvoudig films naar een map naar keuze kopiëren. Je hebt iTunes nodig om bestanden naar je iPad te sturen. Sluit je iPad aan met een usb-kabel en start iTunes. In iTunes klik je op het pictogram van je iPad. Klik in de linkerkolom op Films onder Op mijn apparaat en sleep een filmbestand naar het rechtervenster. Het bestand wordt nu naar je lokale iTunes-bibliotheek gekopieerd. Vervolgens klik je op Synchroniseer. Op je iPad open je de app Video’s en je ziet dat je zojuist toegevoegde film in de app verschijnt. Tik erop om de film af te spelen. iTunes is niet alleen een programma om films mee naar je tablet te kopiëren, je kunt via de winkeloptie in het programma ook films kopen of huren. Open de app iTunes Store en tik op Films. Films worden meestal standaard in hd-kwaliteit aangeboden, maar als je op een titel tikt en helemaal naar onder navigeert, dan vind je bij sommige films een sd-optie. Tik op Ook in SD beschikbaar en je ziet dat de koop- en huurprijs voor de sd-versie lager is. Achter Grootte zie je hoeveel gigabyte de download tijdelijk in beslag neemt. Net als bij Google Play heb je dertig dagen de tijd om de film te starten en moet je de film binnen 48 uur uitkijken.

Tip 05 Bekijk een trailer en huur of koop de film in de iTunes Store.

Pathé Thuis

Bioscoopketen Pathé heeft ook een store voor je tablet genaamd Pathé Thuis. De collectie is vergelijkbaar met die van iTunes, maar er zitten wel wat verschillen in. Je bekijkt de bibliotheek gratis door op je tablet de app te installeren.

Tip 06: VLC

Wil je meer opties bij het kijken van je film, download dan de app VLC. Deze app is zowel voor Android als iOS beschikbaar. In de App Store heet het VLC for Mobile, in Google Play moet je op zoek naar VLC for Android. De VLC-app kan veel meer verschillende formaten afspelen en biedt handige extra functies. Zo kun je ondertitelingen die je hebt gedownload in srt-formaat snel toevoegen aan een film door op het ondertitelings-pictogram te tikken en op Select subtitle file / Internal storage te tikken. Er zijn verschillende websites waar je srt-bestanden kunt vinden – de legaliteit van deze bestanden is niet helemaal duidelijk, maar dit terzijde. In de iOS-versie van VLC kun je bovendien bestanden draadloos van je pc of Mac naar je iOS-apparaat sturen via de optie WiFi Upload. Als je een Apple Watch hebt, kun je deze als afstandsbediening gebruiken.

Tip 06 VLC kan bijna alle formaten lezen en heeft veel meer opties dan de geïntegreerde afspeel-app van je tablet.

0 Reactie(s) op: Films kijken op je tablet: zo doe je dat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.