Filteren in Gmail

Door: Robbin Ooijevaar | 29 maart 2011 15:19

Apps & Software

Gmail biedt handige functies waarmee u sneller door uw mailbox bladert. Onlangs hebben we Postvak Prioriteit besproken, een slim middel om het kaf van het koren te scheiden. Met filters en labels gaat u een stap verder en kunt u mailinglijsten en Facebook-berichten weren.

1. Spam versus mailingslist

Standaard weert Gmail grote hoeveelheden spam uit uw Postvak In. De berichten worden daarbij automatisch voorzien van het label Spam. De labels van Gmail vindt u in de linkerkolom. Sommige labels zijn niet direct zichtbaar en verborgen achter een link. Als Gmail bijvoorbeeld vijf labels verbergt, klikt u op Nog 5 om de volledige lijst te zien. Er is een verschil tussen spam en mailinglijsten. Sommige berichten krijgt u om de haverklap binnen, maar zijn eigenlijk geen spam. Denk aan mailinglijsten van bedrijven waar u ooit iets bij hebt besteld of aan statusmeldingen van Facebook. Door filters aan te maken, zal ook dit type berichten uw Postvak In overslaan.

Gmail kan berichten automatisch uit uw Postvak In filteren, en ze voorzien van een label.

2. Filter aanmaken

De filterfunctie van Gmail is vergelijkbaar met de optie Regels in MS Outlook. Open een bericht dat bijvoorbeeld van Facebook komt. Klik op de knop Meer acties en kies Berichten zoals deze filteren. Gmail toont nu waarop het bericht wordt gefilterd, bijvoorbeeld op het onderwerp of op de afzender. Voor Facebook filteren we op de afzender facebook, maar dit mag ook het volledige mailadres zijn. Klik op Zoekinstellingen testen om te controleren of er geen berichten in het filter belanden die er niet thuishoren. Tevreden? Bevestig met Volgende stap en geef aan wat u met de uitgefilterde berichten wilt doen. Activeer nu de optie Postvak In overslaan. Kies achter Het label toepassen voor Nieuw label en geef het label de naam Facebook. Activeer het vinkje bij Pas het filter ook toe op onderstaande conversaties om alle berichten die voldoen aan uw criterium te voorzien van het label Facebook. Bevestig met Filter maken.

Maak een nieuw filter aan en voorzie berichten automatisch van een eigen label.

3. Filters beheren

De Facebook-berichten worden niet verwijderd, maar ook niet meer getoond in uw Postvak In. Door in Gmail in de linkerkolom op een label te klikken, krijgt u alle berichten met het betreffende label te zien. Herhaal de vorige stap voor mail die u niet wilt rapporteren als spam, niet wilt weggooien maar ook nooit meer in uw Postvak In wilt zien. Goede labelnamen zijn Rommel, Facturen en Nieuwsbrieven. U kunt meerdere soorten filters maken waarbij de berichten hetzelfde label krijgen. Zo kunt u de mailings van zowel HP, Media Markt als Albert Heijn het label Nieuwsbrieven toekennen. Een overzicht met alle aanwezige labels vindt u via Instellingen / Labels. Hier kunt u labelnamen aanpassen, een label verwijderen of een nieuw label aanmaken. Via Instellingen / Filters kunt u de aanwezige filters handmatig bewerken.

Open Instellingen / Filters om uw filterinstellingen handmatig aan te passen.

0 Reactie(s) op: Filteren in Gmail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.