Flash installeren op een Android smartphone of tablet

Door: marie-brewis | 17 december 2014 16:18

How To

Adobe mag dan wel de ondersteuning van Flash hebben beëindigd in Android Jelly Bean en later, er zijn nog veel sites die er gebruik van maken. Hier laten we zien hoe je het probleem kunt omzeilen en Flash alsnog aan Android kunt toevoegen, waaronder Android Lollipop.

Voor mensen die een Jelly Bean, KitKat of Lollipop smartphone of tablet gebruiken, en die Flash content willen kunnen gebruiken zoals online games en video, is het een groot probleem dat de ondersteuning van Flash op Android is stopgezet.

Hoewel web ontwikkelaars langzaam op HTML5 overstappen, zijn we er niet van overtuigd dat gebruikers al echt klaar zijn voor een Flash-vrije wereld. Als je een Nexus 7, Nexus 10 of een andere smartphone of tablet hebt met daarop Android Jelly Bean, KitKat of Lollipop, zul je inmiddels wel gemerkt hebben dat veel dingen waarvoor je het apparaat wilde hebben - het bekijken van online video's en het spelen van games - gewoon niet werken. In veel gevallen zijn er apps beschikbaar die de functionaliteit toevoegen, maar wil je echt voor elke Flash site of dienst die je gebruikt een aparte app installeren? Of zet je je stoffige oude pc toch weer aan, alleen maar om een aflevering van je favoriete serie te bekijken? Handig is het niet.

We willen niet eens aan het Flash probleem hoeven denken: we willen blijven doen wat we willen, wanneer we dat willen, in onze browser zonder constant te hoeven switchen tussen apps om een oplossing te vinden die werkt. Dit soort dingen zouden naadloos moeten werken.

Het goede nieuws is - hoewel Android Jelly Bean, KitKat en Lollipop niet officieel Flash ondersteunen - dat het heel eenvoudig is om Flash ondersteuning aan het besturingssysteem toe te voegen. Hier laten we een aantal eenvoudige tweaks zien waarmee je televisie, online video en Flash spelletjes kunt gebruiken op een Google Nexus 10 of een andere tablet die op Android Jelly Bean of Android KitKat draait.

Flash toevoegen

De volgende stappen leggen uit hoe je Adobe Flash aan Android KitKat kunt toevoegen. Let wel, we hebben het met Android Lollipop op onze Nexus 5 niet aan de praat gekregen - hoewel het bestand geïnstalleerd wordt, weigert de Dolphin browser webpagina's te laden. Als je Flash video in Lollipop wilt kunnen bekijken zul je totdat er een andere omweg is Puffin moeten installeren (zie hieronder).

De eerste stap voor het toevoegen van Flash aan Android KitKat is het Settings menu te openen, omlaag te scrollen naar Security, en het vakje aan te vinken om het installeren van apps van onbekende herkomst toe te staan. Vergeet niet om dit weer uit te schakelen nadat je onze handleiding gevolgd hebt.

Vervolgens heb je het Flash installatiebestand nodig, met dank aan surviveland van het xda-developers forum. Google heeft de download vanaf het oorspronkelijke pad echter geblokkeerd, dus om je 50 pagina's aan forum-threads te besparen kun je de Flash installer voor Android KitKat hier downloaden. Hij wordt aangeboden als Dropbox download, dus klik erop om het bestand naar je Dropbox map op te slaan of download het naar je Android KitKat telefoon of tablet. Wij hebben voor het laatste gekozen.

Sleep de notificatiebalk aan de bovenkant van het scherm omlaag en druk op de notificatie dat het Flash Player bestand gedownload is. Druk in het venster dat verschijnt op Install, en vervolgens op Done.

Om Flash playback in Android KitKat in te schakelen heb je de Dolphin browser nodig - gratis verkrijgbaar via Google Play. Als deze eenmaal gedownload en geïnstalleerd is, open het Settings menu van de browser, zorg ervoor dat Dolphin Jetpack is ingeschakeld, scrol omlaag en selecteer Web Content. Zoek in het volgende venster naar Flash Player en zorg dat deze is ingesteld als Always On.

Flash zal nu prima draaien binnen de Dolphin browser op je Android KitKat telefoon of tablet.

Als je liever geen niet-ondersteunde software op je Android KitKat telefoon of tablet wilt installeren, kijk dan eens naar de paragraaf hieronder voor instructies over het draaien van de Puffin browser. Als alternatief kun je als je telefoon of tablet op Jelly Bean draait verder omlaag scrollen voor instructies over het toevoegen van Flash ondersteuning.

Een snelle oplossing: Flash toevoegen aan Android Lollipop, KitKat en Jelly Bean

Een van de simpelste manieren om Flash aan Android toe te voegen is het installeren van de Puffin browser. Puffin bouwt Flash ondersteuning in, dus je hoeft alleen maar de browser via Google Play te installeren. We hebben Puffin getest in Android Jelly Bean, KitKat en Lollipop.

Je hoeft Puffin niet als je primaire browser te gebruiken, maar het zou best eens kunnen dat je er al gauw dol op bent - hij is niet alleen enorm snel, hij heeft ook een aantal leuke functies, zoals een virtuele trackpad en een gamepad waarmee je toetsenbordfuncties aan de bedieningen op het scherm kunt toewijzen.

Er zijn echter een aantal kanttekeningen. Ten eerste is de Flash ondersteuning binnen de browser slechts een trial van 14 dagen, en als je het wilt blijven gebruiken zul je de volledige versie van de app moeten aanschaffen. Bovendien bevinden de servers van Puffin zich in de VS, wat betekent dat er beperkingen gelden voor bepaalde regiogebonden inhoud. We raden aan om eerst gebruik te maken van de gratis trial om te zien of dit voor problemen zorgt met de content die je wilt bekijken.

Als je Puffin browser niet aan je behoeften voldoet, lees dan verder voor een iets ingewikkeldere maar efficiëntere oplossing voor het toevoegen van Flash aan Android.

Flash toevoegen aan Android Jelly Bean

Stap 1. Je zult een aantal gratis apps moeten downloaden om Flash op je Jelly Bean tablet te laten werken, waaronder Flash Player zelf. Maar aangezien deze op je tablet niet ondersteund is, zul je ergens anders moeten zoeken dan op Google Play. Zoek online naar "android flash player apk" of ga naar deze forum thread van XDA Developers, waarin gebruiker stempox een downloadlink aanbiedt.

Stap 2. Voordat je Flash Player kunt installeren moet je Android zo instellen dat je software van onbekende herkomst kunt installeren (vergeet niet om deze optie na de installatie weer uit te schakelen). Open het Settings menu, scrol omlaag en druk op Security. Vink het vakje aan bij Unknown sources. Allow installation of apps from sources other than the Play Store.

Stap 3. Zoek nu je gedownloade Flash Player op en druk erop om de installatie te starten. Als je downloadnotificatie verdwenen is, zul je een gratis bestandenbrowser app moeten gebruiken zoals Android File Manager om het bestand te kunnen vinden (deze is niet zichtbaar in de Downloads map van Android).

Stap 4. Vervolgens heb je een browser nodig die de Flash Player plug-in kan ondersteunen, zoals Mozilla Firefox. Download Firefox via Google Play en open de browser. Druk op de drie horizontale strepen aan de rechterbovenkant van het venster van de browser en kies Settings. Onder Content, kies Plugins. Voor een naadloze Flash ervaring raden we aan om de Enabled optie te selecteren in plaats van de Tap to play optie.

Stap 5. Op dit punt kun je binnen de Firefox browser op elke website omgaan met Flash content op je tablet. Maar het kan dat sommige websites herkennen dat je een mobiele browser gebruikt op een Jelly Bean apparaat, en de Flash content verbergen. En met ITV Player konden we bijvoorbeeld alleen maar in video's de portretstand bekijken.

Phony is een gratis Firefox add-on die websites laat geloven dat je een desktop browser gebruikt. Je kunt de add-ons van Firefox benaderen vanaf het thuisscherm van de browser, of je kunt Add-ons kiezen in het menu rechts bovenaan het scherm en op het boodschappenmandje drukken. Als je Phony geïnstalleerd hebt, druk op het menu recht bovenaan, en kies Phony. Selecteer vervolgens Desktop Firefox als je User Agent en druk op OK.

4 Reactie(s) op: Flash installeren op een Android smartphone of tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 december 2014 20:44 Anoniem
  Dus de gebruikers moeten knoeien om flash te gebruiken en hebben dat te danken aan GOOGLE!
  Net als de verdwenen ondersteuning voor de sd kaart voor apps van derden.
  Wat zijn we blij met onze Android apparaten!
  Geketend als we zitten aan dit verschrikkelijke bedrijf!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2014 17:06 Jorispeterse
  Ten eerste heeft Adobe zelf de Flash-app uit de Play Store gehaald en de ondersteuning gestaakt. Ten tweede is Flash zwaar en een ramp voor je batterij, hopeloos verouderd. Het probleem ligt bij site-ontwikkelaars die hun site niet updaten en nog steeds hopeloos verouderde flash-animaties en filmpjes gebruiken.
  En je kunt Google wel afvallen. Maar het was toch echt Apple die Flash écht weigerde op iOS-apparaten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 januari 2015 17:13 Anoniem
  Hudder zijt olle male suckers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 mei 2016 19:50 Anoniem
  flas instaleren
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.