Foobar2000 voor Android en iOS: muziek maestro!

© PXimport

Foobar2000 voor Android en iOS: muziek maestro!

Geplaatst: 14 september 2020 - 05:33

Aangepast: 25 november 2022 - 10:32

Ronald Smit

Wie is ‘opgegroeid’ met Windows én van een deuntje muziek houdt, kent ongetwijfeld Foobar2000. En die non-nonsense (maar tegelijkertijd zeer uitgebreide) muziekspeler is er ook voor Android en iOS, in app-vorm. En Foobar2000 voor mobiele apparaten is daarop net zo veelzijdig!

Met Foobar2000 speel je zo ongeveer elk muziekbestand, inclusief hi-res exemplaren. Ook benaderen van je muziekverzameling op je NAS is dankzij DLNA geen probleem. Tel daarbij op dat Foobar2000 gratis is en je snapt dat dit een must-have app voor op elk Android- en (of) iOS/iPadOS-apparaat is.

Als je de app voor het eerst opstart is het zaak om meteen maar even in de settings ervan te duiken. Gewoon om alles zoveel mogelijk aan je eigen wensen en smaken aan te passen. En tjonge: er zijn nogal wat tweakmogelijkheden! Precies dus dat wat Foobar2000 tot een uitzonderlijk veelzijdig geheel maakt. Je opent de instellingen door in de app rechtsboven op het pictogram met de tang (Android) of tandwiel (iOS/iPadOS) te tikken.

Tik allereerst op Choose Skin, hier kun je een wit of zwart uiterlijk instellen, waarbij het zwarte ideaal is voor de nachtelijke uren. Hoewel Add more in Android wat skins betreft iets moois belooft, blijkt het in de praktijk nogal tegen te vallen met de gebruikersskins voor Foobar2000. Maar ach, echt nodig is die opsmuk niet. Sterker nog: je ‘vernielt’ de minimalistische en daarmee overzichtelijke gebruikersinterface zelfs. Laat maar dus. Tijd om weer naar de lijst met settings terug te keren (terugknop).

Foobar2000 heeft meer dan genoeg instellingsmogelijkheden aan  boord.

© PXimport

DSP

Tik op DSP Manager. Nu wordt het verdraaid interessant want Foobar2000 kan nogal wat rekenwerk loslaten op je tracks. Zo is er de Crossfader, die tracks naadloos in elkaar over laat lopen. Om ‘m aan te zetten tik je op de knop erachter (Android), of gebruik je de schakelaar (iOS/iPadOS). Via het instellingenknopje dáár weer achter kun je de tijdsduur van de overgang instellen. Voor de liefhebbers is er eveneens een uitgebreide en in veel banden opgedeelde Equalizer te vinden in de instellingen. Op die manier kun je het geluid helemaal aan je eigen gehoor of luisterruimte aanpassen. Waarbij overigens – wat ons betreft – geldt dat je bij gebruik van een goede hoofdtelefoon de equalizer beter uit kunt laten. Maar da’s natuurlijk een kwestie van smaak.

De gebruikersinterface van Foobar is minimalistisch, wat eerlijk gezegd een verademing is. Hier zie je het instelscherm voor de crossfade-tijd.

© PXimport

Meer natuurlijk luisteren via hoofdtelefoon

Mocht je veel met een hoofdtelefoon naar muziek luisteren en tot het selecte groepje mensen behoren dat de kanaalscheiding daarvan wel erg ‘hard’ vindt, dan is er de optie Meier Crossfeed. Daarmee simuleer je een meer traditionele luisterruimte met speakers, waarbij linker en rechter kanaal uiteindelijk ook allebei je oren bereiken. Hoe het precies in elkaar zit kun je hier eens rustig nalezen. Met de instelknop achter de deze optie kun je de mate van crossfeed instellen. Experimenteer er eens mee, misschien klinkt het voor jou ook een stukje relaxter en natuurlijker.

Weg met stilte

Heb je tracks met een lange stilte aan het begin of eind, dan zit je daar onderweg misschien niet op te wachten. Het zal door de componist vast kunstzinnig bedoeld zijn, maar als je er als luisteraard niet van houdt: weg ermee. Foobar2000 kan dat volautomatisch regelen via de optie Skip Silence. Via de de instellingenknop achter deze optie is ook dit onderdeel weer te finetunen.

Alles (gemiddeld) even hard

Keer terug naar de hoofdlijst met instellingen van Foobar2000 en tik daarin op ReplayGain. Dat is een absoluut ideale optie, waarmee je voorkomt dat de ene track ineens véél harder klinkt dan de andere. Dat gebeurt nogal eens als je een afspeellijst met muziek van allerlei verschillende albums hebt gemaakt. Het gemiddelde opnamevolume van het ene album is hoger of lager dan het andere. Met name tijdens rijden in de auto wil je niet echt verrast worden door een wel heel erg onverwacht knallende track.

Precies om dat te voorkomen is er ReplayGain, dat het gemiddelde volume van een track of set tracks analyseert en middelt. Zodat jij zonder irritante verrassingen kunt luisteren. Via de instellingenknop bij deze optie is het geheel weer naar wens aan te passen. Overigens is ReplayGain iets heel anders dan het gewraakte loudness, dat muziek in volume comprimeert en daarmee volledig vlak laat klinken (en dus feitelijk ernstig verpest).

To shuffle or not to shuffle

Playback Order – in de hoofdlijst weer – spreekt voor zich: hiermee bepaal je de afspeelvolgorde. Ofwel: alles door elkaar (Shuffle) of netjes op volgorde (Default), waarbij je ook kunt kiezen voor herhalen (Repeat) en meer finetune-opties.

Cache legen, zo af en toe

En dan is er nog – weer terug in de hoofdlijst met opties – Advanced. Hiermee kun je het afspeelgedrag en uiterlijk van Foobar helemaal verfijnen. Ook praktisch aldaar is – een stukje naar beneden onder TWEAKS de knop (iOS/iPADOS: link)CLEAR. Hiermee wis je een eventueel opgebouwde cache, die op een apparaat met wat minder (vrije) opslagruimte in de loop der tijd wellicht wat te veel ruimte is gaan innemen.

Check af en toe eens of het wat cache betreft in Foobar2000 niet de spuigaten uitloopt.

© PXimport

Lokaal of via DLNA luisteren

Goed, tijd voor wat muziek. Onder iOS/iPadOS leest Foobar2000 tijdens de eerste start je iTunes muziekbibliotheek alvast uit. Heb je daarin een verzameling muziek, dan kun je meteen aan het luisteren slaan. Je vindt al je muziek dan netjes verdeeld over albums, artiesten, tracks enzovoorts. Nog leuker wordt het als je al je muziek op je NAS in huis hebt staan. Dat is anno 2020 een praktijk die veel muziekliefhebbers hanteren. Zo kun je je muziek niet alleen op de streamer in de huiskamer afspelen, maar inderdaad ook op je mobiele apparaten via een DLNA-capabele muziekspeler als Foobar2000.

Tik op Media Servers in het hoofdpaneel van Foobar2000 en je ziet je muziek-serverende NAS(sen) al snel verschijnen. Tik op de vermelde NAS en blader door je muziekcollectie. In veel gevallen wordt ook album-art meegenomen.

Foobar2000 toont al je beschikbare DLNA-muziekservers op een rijtje.

© PXimport

Kwaliteit, over hi-res en meer

Foobar2000 ondersteunt zoals belooft allerlei muzikale bestandformaten. Inclusief het geliefde verliesvrij gecomprimeerde FLAC, dat qua resolutie en samplefrequentie de aloude cd-kwaliteit (44,1 kHz / 16 bit) verre kan overstijgen. Daarbij geldt wel dat je die betere kwaliteit ook echt alleen dan te horen krijgt met een DAC (digitaal-analoog-converter) die overweg kan met hogere kwaliteiten. In veel gevallen zal je daarvoor een externe USB(C) DAC aan moeten sluiten.

Sommige telefoons en tablets hebben een DAC aan boord die er theoretisch mee overweg kan, maar de ervaring leert dan een externe DAC meestal veel beter klinkt. Mocht je niet zo’n ding hebben (en heeft je toestel geen hi-res capabele DAC aan boord), dan is er ook geen man overboord. Foobar2000 downsampelt de muziek dan gewoon naar de ‘veilige’ 44,1 kHz / 16 bit die ieder zichzelf respecterende digitale muziekspeler – en dus ook je smartphone – ondersteunt. En ach, met die cd hebben we decennia lang zonder gezeur gedaan dus dramatisch slecht is die kwaliteit ook zeker niet!

Bedenk daarbij trouwens dat de meeste streaming muziekdiensten als Spotify bij de (al dan niet basis) abonnementen ook in 44,1 kHz / 16 bit streamen (en dan ook nog eens gecomprimeerd met verlies...). Ook al je mp3’tjes hebben die kwaliteit, maar dankzij de ook hier gebruikte compressiemethode met verlies klinken die minder dan een verliesvrij gecomprimeerde FLAC. Maar of je dat onderweg in de auto gaat horen wagen we dan weer te betwijfelen (tenzij al jouw mp3’tjes in een wel heel beroerde compressiekwaliteit zijn bewaard…)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000