Foto's en films delen

Door: Kees Krick | 28 maart 2011 08:23

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

We fotograferen en filmen wat af. Daarbij is het eigenlijk zonde als anderen niet mee kunnen genieten van de mooiste beeldresultaten. Door handig gebruik te maken van webalbums kunnen uw foto's en films met vrijwel ieder apparaat worden bekeken, zowel door uzelf als door vrienden.

1. Altijd en overal bekijken

Door uw mooiste foto's en filmpjes in een online webalbum te plaatsen, zijn ze altijd en overal via een heel scala aan apparaten te bekijken. Dat kan met een computer, zoals een desktop, laptop of netbook, maar ook op een tablet en op uiteenlopende soorten mobiele telefoons. Ook kan het beeldmateriaal worden gedeeld met vrienden. Uiteraard bepaalt u zelf of u een webalbum voor uzelf houdt of dat u het met anderen deelt. Als u voor die laatste mogelijkheid kiest, kunt u aangeven of iedereen al het materiaal mag zien, of alleen personen die u exclusief toestemming verleent. Foto's kunnen vervolgens automatisch als diashow worden afgespeeld, zodat u lekker achterover kunt leunen terwijl u ze bekijkt. Zelf door de foto's en filmpjes bladeren en ze selectief bekijken is uiteraard ook mogelijk.

2. Altijd op de hoogte

Webalbums zijn uitermate handig om vakantiefoto's te delen met vrienden. Niet alleen als u weer huiswaarts bent gekeerd, maar ook terwijl u nog op vakantie bent. Zo blijft iedereen op de hoogte van de locaties die u bezoekt en van al uw belevenissen. Tegelijkertijd weet u ook wat uw vrienden zoal 'uitspoken', als zij net als u hun eigen foto's plaatsen. Eventueel kan er op elkaars foto's worden gereageerd en uw vrienden kunnen tips geven zodat u geen belangrijke bezienswaardigheden misloopt. Volgens velen is het op deze interactieve manier delen van beeldmateriaal veel leuker dan het versturen van traditionele ansichtkaarten. In dit artikel laten we zien hoe u het delen van vakantiefoto's aanpakt. De vakantie wordt hierbij slechts als voorbeeld gebruikt. Met behulp van webalbums kunt u uw foto's en films uiteraard het hele jaar door delen.

3. Welke camera?

Laten we bij het begin beginnen. De foto's die u online wilt plaatsen, kunt u uiteraard met elke willekeurige camera maken. Dat kan een 'echt' fototoestel zijn, zoals een compact- of spiegelreflexcamera, maar het mag ook om een mobiele telefoon gaan. Belangrijk is dat u de foto's kunt overzetten naar de note- of netbook die u meeneemt als u op vakantie gaat. Dat doet u door de camera met een kabeltje op de mobiele computer aan te sluiten of door het geheugenkaartje uit de camera in een kaartlezer te steken. Geen notebook meegenomen? Een openbare computer gebruiken kan ook, maar dan bent u wel afhankelijk van de mogelijkheden die bijvoorbeeld een camping of internetcafé biedt. Bovendien moet u daarbij extra goed op uw privacy letten. In dit artikel gaan wij hier verder niet op in, we gaan uit van de situatie waarbij u uw foto's via een eigen notebook in een webalbum plaatst. U kunt de foto's daarna eventueel op een ander apparaat bekijken, zoals een mobieltje of een tablet. Als u een smartphone gebruikt, kunt u de foto's ook rechtstreeks vanuit dat toestel naar het webalbum versturen.

4. Online dienst

Er zijn verschillende online diensten waarbij u gratis uw foto's en filmpjes in webalbums kunt plaatsen. Wij kiezen in dit artikel voor Picasa Webalbums, omdat het essentiële mogelijkheden biedt die we nodig hebben en omdat foto's met nagenoeg elk apparaat kunnen worden bekeken, zowel per stuk als via een diashow. Bij Picasa kunt u uw beeldmateriaal ook met veel 'gewone' mobiele telefoons bekijken. U hebt namelijk geen speciale app (applicatie) nodig om de dienst te kunnen gebruiken; een webbrowser is voldoende. Omdat we met Picasa Webalbums aan de slag gaan, is het wel zo handig als u ook het programma Picasa op uw computer installeert. Picasa (lokaal) en Picasa Webalbums (online) werken namelijk nauw samen, en door ze allebei op uw computer te zetten, bespaart u veel tijd. Gebruikt u liever een ander fotoprogramma of desnoods Windows Verkenner, dan is dat natuurlijk ook prima.

Ook met een telefoon of tablet kunt u uw Picasa-webalbums bekijken.

5. Picasa installeren

Als u Picasa nog niet hebt geïnstalleerd, surft u naar de website Picasa en klikt u op de knop waarmee u het programma ophaalt. Ten tijde van schrijven ging het om versie 3.8. Installeer het programma en let na afloop goed op de opties die u aangevinkt houdt. Start Picasa vervolgens op. De eerste keer dat u dat doet, wordt gevraagd op welke locaties naar foto's moet worden gezocht en of u Picasa Fotoviewer wilt gebruiken. Wat u hier kiest, is voor dit artikel niet relevant. Voor onze vakantiefoto's maken we een nieuwe map aan, zodat alle foto's netjes bij elkaar komen te staan. We noemen de map d:\Vakantie Bretagne, maar u bent uiteraard vrij om zelf een locatie en mapnaam te kiezen. Eerst maakt u een nieuwe map aan op de manier die u gewend bent, bijvoorbeeld met Windows Verkenner. Daarna voegt u de map eenmalig aan Picasa toe via Bestand / Map aan Picasa toevoegen. Het venster Mappenbeheer zal nu worden geopend. Kies de map die u zojuist hebt aangemaakt, klik ernaast op Altijd scannen en ten slotte op OK.

Het programma Picasa en de webdienst Picasa Web­albums werken nauw samen.

6. Foto's importeren

Omdat de nieuwe map nog leeg is, ziet u nog niets gebeuren in Picasa. Zodra u een of meer foto's en films in de vakantiemap zet, zal Picasa ze automatisch herkennen, omdat u zojuist de optie Altijd scannen hebt ingeschakeld. Hoe u die foto's en filmpjes van uw camera naar de vakantiemap kopieert, mag u zelf bepalen. Dat kan bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit Picasa, en dat werkt eigenlijk wel zo handig. Sluit eerst de camera aan op uw computer of steek de geheugenkaart in de (interne) kaartlezer. Deze zal nu als schijfletter in Windows verschijnen. Kies in Picasa Bestand / Importeren van. Op het tabblad Importeren kiest u bij Importeren van de juiste bron (de camera of kaartlezer). Bij Importeren naar selecteert u Kiezen en vervolgens wijst u de map aan waar uw foto's in terecht moeten komen. In ons voorbeeld is dat d:\Vakantie Bretagne. Klik ten slotte op de knop Alles importeren.

Dankzij de optie Altijd scannen herkent Picasa automatisch uw net toegevoegde foto's.

0 Reactie(s) op: Foto's en films delen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.