Freeware vs. Betaalde software

Door: Joris Peterse | 19 augustus 2011 12:01

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10
 11. pagina 11
 12. pagina 12
 13. pagina 13
 14. pagina 14
 15. pagina 15

15. Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal)

Aan Ubtunu kleeft een wat nerderig imago, vooral omdat in het verleden veel commando's ingevoerd moesten worden via een DOS-achtig venster. Toch biedt het Linux-gebaseerde besturingssysteem een bijzonder toegankelijk - en bovendien gratis - alternatief. De desktopversie bevat alles wat een volledig geïnstalleerde pc nodig heeft. Hierbij vallen vooral de integratie van sociale netwerken (en chats) op een TweetDeck-achtige manier, en streammogelijkheden van muziek naar een iPhone of Android-toestel, op een positieve manier op. Bovendien zijn nieuwe applicaties makkelijk te verkrijgen vanuit het Software Centre. Het terminalvenster, waar vooral doorgewinterde Linux-gebruikers goed mee overweg kunnen, hoeft eigenlijk niet meer opgestart te worden om het besturingssysteem aan te sturen.

Hét nadeel voor veel gebruikers die willen overstappen, is dat niet alle Windows-software ook draait onder Ubuntu. Voor veel sofware is er een alternatief te verkrijgen in Ubuntu of is er een Linux-versie. Andere Windows-programma's zijn ook te installeren via het tooltje Wine, maar helaas valt met deze methodes lang niet alle software en elke game te starten.

Traditiegetrouw verschijnt er twee keer per jaar een nieuwe versie van Ubuntu, het versienummer verwijst dan ook naar de verschijningsdatum van het besturingssysteem. In april verscheen versie 11.04 van het besturingssysteem, die versie 10.10 van oktober vorig jaar vervangt. Versie 11.04 verschilt vooral in het applicatieaanbod, zo vervangt LibreOffice in 11.04 OpenOffice.org als kantoorsoftware, en neemt Banshee de media-afspeelfuncties van Rythmbox over. Ook aan de interface is geknutseld, deze wordt gelijkgetrokken met de netbookinterface van 10.10.

Met het softwarecentrum kunt u eenvoudig nieuwe software installeren.

Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal)

Prijs Gratis

Taal Nederlands

Systeemeisen 256 MB RAM, 2,6 GB harde-schijfruimte

Oordeel 8/10

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Stabiel en uitgebreid

Softwarecentrum

Integratie instant messaging middels Empathy IM

Minpunten

Niet compatibel met alle Windows-software

16. Conclusie

Voor alle betaalde suites, besturingssystemen en losse softwarepakketten zijn prima gratis alternatieven te vinden. Sommige hebben zelfs meer functies en zijn prettiger in gebruik dan hun betaalde variant. Er zijn echter wel een paar punten waar u bij uw overweging om wel of niet uw portemonnee te trekken, rekening mee dient te houden. Wilt u bijvoorbeeld Ubuntu gebruiken in plaats van Windows, houdt er dan wel rekening mee dat er een flinke leercurve is. En wanneer u een gehele suite vervangt, zoals Nero of Norton, moeten er meerdere tools geïnstalleerd worden om alle mogelijkheden te vervangen. Freeware zoals GIMP heeft veel te bieden, maar vergeleken met Photoshop Elements is het toch net een slagje minder qua interface en functies. Er valt dus voor ieder alternatief wat te zeggen. De afweging of de prijs-kwaliteitverhouding van betaalde software beter is dan die van freeware, is echter aan u.

0 Reactie(s) op: Freeware vs. Betaalde software

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.