Gegevens uit de 'cloud' terug naar uw pc

Door: Koen Vervloesem | 18 juli 2011 16:27

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Het is handig om alles op het web te doen, of zoals het al enkele jaren heet: 'in de cloud'. Zo leest u uw mails in Gmail, twittert u, en publiceert u foto's op Flickr. En dat is allemaal gratis. Maar wat als u uw gegevens terug uit de cloud wilt halen? Van een heel aantal bekende diensten bespreken we hier hoe u uw gegevens kunt downloaden.

Stel dat u wilt stoppen met een bepaalde dienst, of wilt overstappen van de ene naar de andere dienst, dan wilt u natuurlijk uw opgebouwde gegevens opslaan. Dit is niet bij alle diensten even gemakkelijk. We leggen van vijftien online diensten uit hoe u uw gegevens terughaalt, eventueel met behulp van externe programma's.

1. Delicious

Als u uw bookmarks op Delicious bijhoudt en deelt met anderen, dan zult u in december 2010 wel geschrokken zijn. Toen lekte plots een plan van Yahoo! (de eigenaar van Delicious) uit om de stekker uit de internetdienst te trekken. Later verduidelijkte Yahoo! dat dát niet de bedoeling was, maar dat ze uitkeken naar een koper voor Delicious. Gebruikers werden toen echter wel met de neus op de feiten gedrukt: Yahoo! heeft inmiddels een koper gevonden, maar voor sommige mensen werd het tijd om preventief de bookmarks (bladwijzers, favorieten) te migreren naar een andere dienst. Gelukkig kan dat vrij eenvoudig: klik in de webinterface van Delicious rechtsboven op Settings, en klik onder Bookmarks op Export / Backup Bookmarks. Klik op Export om een html-pagina met uw bookmarks te genereren, die u dan bijvoorbeeld in uw browser of een andere social-bookmarking-dienst kunt importeren. Standaard slaat Delicious in de geëxporteerde pagina ook uw tags en opmerkingen op.

Exporteer uw bookmarks van Delicious naar een html-bestand.

2. Windows Live SkyDrive

Hebt u allerlei bestanden op Windows Live SkyDrive staan, dan kunt u deze stuk voor stuk downloaden. Veel gemakkelijker is het om alle bestanden in een map in één keer te downloaden als zip-bestand. Ga daarvoor naar de map met bestanden die u wilt downloaden en klik bovenaan op Meer / Downloaden als ZIP-bestand.

U kunt uw heil ook zoeken bij externe programma's. Een handige is SDExplorer, dat uw SkyDrive in Windows integreert zodat u deze kunt benaderen alsof het een harde schijf van uw computer is. Na de installatie (de gratis Base-versie is voldoende voor ons) vindt u in de Windows Verkenner onder Computer een nieuwe map met de naam SDExplorer, tenminste als u ingesteld hebt dat de verkenner alle mappen toont.

Dubbelklik op de SkyDrive-map, en meld u aan. Nu zijn uw SkyDrive-bestanden toegankelijk en kunt u eenvoudig alle bestanden selecteren en naar uw harde schijf kopiëren. Overigens biedt Microsoft in het programma Windows Live Photo Gallery ook de mogelijkheid om al uw foto's op SkyDrive in één keer te downloaden.

Download een zip-bestand met al uw documenten in één map vanaf SkyDrive.

Download al uw bestanden van SkyDrive met SDExplorer.

3. Hyves

Wilt u alle gegevens downloaden die u op Hyves hebt staan, dan kan dat met het programma HVSBackup. Het is een Adobe AIR-applicatie, die zowel op Windows, als op Mac OS X, als op Linux werkt. Voor vijf euro koopt u een persoonlijke code, die levenslang geldig is en u toegang geeft tot een onbeperkt aantal back-ups, op zoveel computers als u wilt. Op Hyves moet u eerst wel aan HVSBackup de toestemming geven om informatie uit uw profiel te mogen downloaden. Daarna vult u de persoonlijke code in het programma in, waarna u alle informatie kunt downloaden: vrienden, foto's, krabbels, blogs en WieWatWaar-berichten. Nadat u HVSBackup afgesloten hebt, vindt u alle gedownloade informatie in de vorm van html-pagina's in een map op uw bureaublad. Hyves biedt een open API (Application Programming Interface) aan, waardoor er nog heel wat andere programma's bestaan die allerlei informatie kunnen exporteren.

4. Facebook

Als u ooit beslist om met Facebook te stoppen, dan wilt u waarschijnlijk wel de gegevens terugkrijgen die u op Facebook hebt gezet. Facebook biedt zelf een manier aan om informatie te downloaden. Klik rechts bovenaan op Account en dan op Accountinstellingen. Klik dan naast Je gegevens downloaden op meer informatie. Als u dan uw wachtwoord ingeeft en op Doorgaan klikt, krijgt u toegang tot een zip-bestand met een kopie van alle gegevens die u zelf op Facebook gedeeld hebt. Daartoe behoort een waslijst aan gegevens, namelijk uw profielinformatie zoals contactinfo, interesses en groepen, uw prikbordberichten en andere inhoud die u en uw vrienden op uw profiel geplaatst hebben, foto's en video's die u naar uw profiel geüpload hebt, uw vriendenlijst, aantekeningen, verzonden en ontvangen boodschappen, enzovoort. U kunt niet individueel selecteren welke informatie u wilt downloaden, maar krijgt gewoon alles in een zip-bestand. Overigens is de informatie vrij beperkt: uw vriendenlijst bijvoorbeeld bevat enkel de namen van uw vrienden, zonder contactinformatie.

Download alle gegevens die u op Facebook geplaatst hebt.

5. Twitter

Bent u een verwoed twitteraar geweest, maar wilt u nu naar een andere microblogging-dienst overstappen of hebt u er gewoon genoeg van? Dan zou het toch interessant zijn als u al uw activiteiten op Twitter kunt opslaan op uw eigen computer. Twitter zelf biedt deze mogelijkheid niet aan, maar er bestaan wel enkele externe diensten die dit voor u doen. Eén hiervan is Tweetake. U geeft deze website toegang tot uw Twitter-account, waarna u kunt aangeven om uw volgers, vrienden, favorieten, tweets, directe boodschappen, of alles in één keer te downloaden. Het resultaat is een csv-bestand dat u in Excel kunt bekijken. In zo'n Excel-bestand vindt u dan onder andere het type boodschap, de volledige naam en Twitter-naam van de persoon, de locatie, beschrijving, de url van de profielafbeelding, enzovoort.

Een andere dienst is TweetScan. Geef de website toegang tot uw Twitter-account, vink aan waarin u geïnteresseerd bent, en dan krijgt u een e-mail wanneer uw backup beschikbaar is, te downloaden als een zip-bestand. Die blijft overigens zeven dagen op de servers staan. Het leuke aan TweetScan is dat het in het zip-bestand niet alleen een csv-bestand aanbiedt dat u in Excel kunt openen, maar ook een html-bestand waarmee u door uw tweets kunt zoeken en eenvoudig kunt overschakelen van uw tijdlijn naar uw vrienden, followers, directe boodschappen en favorieten (als u dit voor het downloaden allemaal aangevinkt hebt).

Download alle gegevens die u op Twitter geplaatst hebt met Tweetake en/of TweetScan.

0 Reactie(s) op: Gegevens uit de 'cloud' terug naar uw pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.