Gigaset QV1030 - Betaalbare Android-tablet met geweldig beeldscherm

Door: Lennart Koster Lennart Koster | 26 september 2014 14:00

Review

Gigaset, wat we vooral kennen van de vaste huistelefoons, is hun assortiment flink aan het uitbreiden. Zo hebben ze eerder dit jaar een Android-toestel gelanceerd en brengen ze nu twee Android-tablets op de markt. Wij hebben de Gigaset QV1030 getest, de 10 inch tablet van Gigaset.

Score
70
  • Pluspunten
  • Prijs
  • Processor
  • Beeldscherm
  • Minpunten
  • Behuizing
  • Android 4.2

None

Gigaset QV1030

Adviesprijs: 299,-

Besturingssysteem: Android 4.2.2

Beeldscherm: 10,1 inch 2560 x 1600 IPS

Camera: 8 megapixel (1.2 megapixel voorop het toestel)

Processor: Nvidia Tegra 4 1,8 GHz Quad Core

Werkgeheugen: 2 GB

Opslaggeheugen: 16 GB

Uitbreidbaar geheugen: Micro-sd

Accu: 9.000 mAh

De behuizing van de Gigaset QV1030

Het eerste wat opvalt aan deze tablet is de wat dikke rand. Zoals we bij veel Android-tablets zien zit er om het scherm altijd een zwarte rand, die zeker bij goedkopere tablets wat groter is. Deze Gigaset QV1030 heeft dat ook, maar heeft daarnaast ook nog een zilveren randje van de behuizing meegekregen. Dit moet de tablet een wat mooier design geven, maar maakt vooral de tablet extra groot en doet een beetje af aan het chique design. Lees ook: Welke tablet past bij mij?

De achterkant van de tablet is gemaakt va een wat goedkoop aanvoelend metaal. Toch is dit wel beter dan bij de gemiddelde plastic tablet en daardoor voelt de tablet wel wat meer solide aan. Je merkt dat het geen tablet is die zich bevindt in een hoge prijsklasse, maar voor een tablet van deze prijs is de behuizing prima te noemen.

De behuizing doet wat goedkoop aan, maar is prima voor een tablet in deze prijsklasse.

Aan de rechterkant bevinden zich de twee volumeknoppen, koptelefoonaansluiting, micro-usb-ingang en de ingang voor een micro-sd-kaart. Rechtsboven zit de aan- en uitknop. Deze is wat minder makkelijk in te drukken dan de volumeknoppen omdat deze wat meer verwerkt zit in de behuizing.

Alle knoppen en ingangen om de tablet te bedienen bevinden zich aan de rechterkant.

Onderop de tablet bevinden zich twee speakers, zowel links als rechts. Dit moet zorgen voor een stereo-effect en het geluid is redelijk te noemen. Verwacht er alleen niet teveel van. Het blijft een tablet en het blijft lastig om deze dunne apparaatjes te voorzien van goede speakers.

Gigaset heeft alleen niet zo goed nagedacht over de plek waar ze de speakers hebben geplaatst. Aangezien deze zich op de achterkant bevinden, wordt het geluid al heel snel gedempt als je de tablet op je schoot of op tafel hebt liggen.

Onhandig: de speakers bevinden zich op de achterkant.

Een beeldscherm met topresolutie

Zoals eerder genoemd bevat het 10,1 inch scherm van deze Gigaset-tablet een enorm hoge resolutie, namelijk 2560 x 1600 pixels. Dit zie je er ook direct aan af: het is een prachtig, scherp en helder beeld. Zeker voor een tablet in deze prijsklasse is zo'n goed scherm uniek.

De hoge resolutie zorgt voor een haarscherp beeld.

Naast de scherpte, zijn ook de kijkhoek en de helderheid belangrijke onderdelen van een beeldscherm. Dat zit bij deze Gigaset QV1030 ook wel goed. De tablet beschikt over een vrij grote kijkhoek, al zie je wel dat de kleuren wat flets worden zodra je het scherm ver kantelt. De helderheid is goed, waardoor je het scherm ook buiten prima kan gebruiken.

De kijkhoek is vrij goed, al worden de kleuren wel wat flets.

Prima processor maar oude Android

Als we onder de motorkap van deze Gigaset QV1030 kijken, zien we daar een prima processor liggen. Deze zorgt ervoor dat de tablet snel en vloeiend al je favoriete apps opent en afspeelt. Helaas beschikt de tablet wel over een wat oude Android-versie en dit zie je terug in de prestaties. Het ontgrendelen van de tablet of het bladeren door de menu's kost soms net iets meer tijd dan nodig is.

Aangezien de tablet een prima processor en maar liefst twee gigabyte intern geheugen aan boord heeft, lijkt dit toch echt te worden veroorzaakt door Android 4.2. Inmiddels zijn we al toe aan Android 4.4 en staat de allernieuwste versie van Android, Android L, al op de stoep. Hopelijk besluit Gigaset om toch nog een update door te voeren voor deze tablet.

De processor en het mooie scherm eisen wel veel van de accu. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat ze een bizar grote accu in de tablet hebben geplaatst met een capaciteit van maar liefst 9.000 mAh. Je zou denken dat je hier een week mee kan doen, maar helaas is dat niet het geval. Na een dag intensief of twee dagen normaal gebruik is de accu wel leeg. Een accuduur die vergelijkbaar is met de concurrentie dus.

Conclusie

Het grootste pluspunt van de tablet is het beeldscherm. Voor deze prijs, die relatief laag is, vind je zelden zo'n hoge resolutie bij een tablet. Het aantal pixels per inch is zelfs meer dan die van de iPad Air! Helaas hebben ze ergens op moeten besparen, en dat zie je af aan de wat goedkope behuizing, de onhandig geplaatste speakers en de oude Android. Toch heb je voor dit geld een prima tablet. Gigaset kan er een nog veel betere tablet van maken als ze een update naar Android 4.4 zouden uitbrengen.

0 Reactie(s) op: Gigaset QV1030 - Betaalbare Android-tablet met geweldig beeldscherm

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.