Gloednieuwe telefoons en tablets bevatten malware

Door: kristian-van-tuil | 05 maart 2014 11:30

Nieuws

Een fake Netflix-app is opgedoken op nieuwe smartphones en tablets van Samsung, LG, Asus en Motorola.

Op toestellen van de fabrikanten Samsung en Motorola is in een voorgeïnstalleerde app van Netflix malware opgedoken. Beveiligingsbedrijf Marble Security ontdekte de malware op toestellen van een klant en vond ook tijdens een contra-expertise bij andere klanten de malware terug.

Marble trof de malware aan op de GT-N8013 Galaxy Note tablet, de SGH-1727 Galaxy S III smartphone, the SCH-1605 Galaxy Note 2 phablet, the SGH-1337 Galaxy S4 smartphone, de SGH-1747 Galaxy S III smartphone en de SCH-1545 Galaxy S4 smartphone van Samsung. Ook de Droid Razr, Droid 4 en Droid Bionic van Motorola bleken besmet, evenals de Asus Eee Pad Transformer TF101 en Memo Pad Smart MT301 en LG's Nexus 5 smartphone.

Malwaremakers infiltreren channel

De voorgeïnstalleerde fake Netflix applicatie lijkt echt, maar blijkt aangepast om stiekem wachtwoorden en creditcardinformatie naar Rusland door te sluizen. Ergens in de keten voordat de toestellen aan klanten uitgeleverd worden, zijn malwaremakers erin geslaagd de kwaadaardige software in de meegeleverde applicatiebundel te plaatsen. Waar dat precies gebeurd is en hoe de cybercriminelen te werk zijn gegaan, is nog niet duidelijk.

In een reactie aan de nieuwsdienst IDG News Service stelt Samsung zeker te weten dat de malware "sowieso niet door Samsung of Amerikaanse carrierpartners" op de toestellen is geladen. Netflix en de andere betrokken fabrikanten hebben nog niet gereageerd op vragen van de nieuwsdienst over deze ontdekking.

2 Reactie(s) op: Gloednieuwe telefoons en tablets bevatten malware

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 maart 2014 11:29 Oscar
  De centrale computer.. of zoiets… die wordt gebruik, om de systeem software, en fabrieksapplicaties op de toestellen te installeren, is, of wordt/werd, blijkbaar niet goed beveiligd. Het is dan eenvoudig voor een spion werknemer om met een door hem/haar, mee naar binnen gesmokkelde usb stick, digitale informatie te kopiëren van een centrale computer. En vervolgens de usb weer mee naar buiten te nemen. De beveiliging tegen diefstal, goederen (smartphone) is tegenwoordig wel goed geregeld, door middel van visitatie (tassen controle, camera's, kofferbak controle en dergelijke). Maar kwaadaardige informatie (malware) kan zo ook, door een spion werknemer met een usb stick, mee naar binnen worden gesmokkeld, en in een onbewaakt moment geïnstalleerd worden op een onvoldoende beveiligde centrale computer, waarop de installatie software voor de smartphone's staat. En de malware vervolgens al mee liftende met de systeembesturing-software, op de smartphone's zal worden geïnstalleerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2014 19:30 Anoniem
  maar wat is de oplossing voor de gebruikers om de malware alsnog te verwijderen van de S4 in dit geval.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.