Google: Android niet van open source community

Google zet Android neer als open source, maar zegt dat het geen project van de open source gemeenschap is. “Community-processen werken niet, want je moet weten wanneer je werk af is.”

Android-topman Andy Rubin legt openlijk uit dat het mobiele besturingssysteem van Google open is, maar niet open zoals de meeste mensen dat interpreteren. Android is licht community-aangedreven, maar wel degelijk zeer open source, zegt de hoogste baas van het snelgroeiende smartphoneplatform. Onder meer techblog AllThingsD meldt deze interpretatie van Rubin.

Teugels aantrekken

Hij bezwoer eerder nog dat het besturingssysteem open is en echt open blijft. Dat was een reactie op het nieuws dat Google de teugels aantrekt voor Android. Bedrijven die de software willen gebruiken, moeten conformeren aan de regels van Google. Dat omvat onder meer een verbod op eigen aanpassingen en vooraf goedkeuring krijgen voor Android-plannen en –apparaten.

Op de Google I/O-conferentie, die nu plaatsvindt in San Francisco, legt Rubin uit dat aansturing van het Android-project nodig is. Google bouwt namelijk een heel platform, niet slechts een app. En volgens hem werken open source-projecten voor complete platformen niet zo goed, omdat het moeilijk is te bepalen wanneer iets af is.

“Als het een community-proces is, dan kan iemand een vroege versie van de code nemen voordat die is vastgelegd [locked down, feature freeze – red.].” Dat levert dan incompatibele apparaten op, aldus de Android-baas. Google heeft zijn mobiele platform gebaseerd op het open source-besturingssysteem Linux. Formeel gaat niet Google maar de door dat bedrijf opgezette Open Handset Alliance over de ontwikkeling van Android.

Broncode in de kluis

De argumentatie van 'onrijpe' broncode is ook de reden dat Google de broncode niet heeft vrijgegeven van de tabletvariant (codenaam Honeycomb) van Android. Die 3.0-versie krijgt nu een update naar 3.1, maar de code blijft in handen van Google en is alleen beschikbaar voor een selecte groep tabletpartners.

Op de I/O-conferentie heeft de internetreus laten weten dat de Honeycomb-code pas eind dit jaar wordt vrijgegeven. Dat gebeurt zodra de net aangekondigde volgende versie (4.0, codenaam Ice Cream Sandwich) uitkomt. De broncode daarvan wordt na de release van het product vrijgegeven. Wanneer dat gaat gebeuren is onbekend.

Richting Nokia

Het bedrijf gaat nog niet zo ver als Nokia, dat onlangs het open Symbian terugbracht naar ‘open for business’. Daarbij is dat mobiele besturingssysteem ook echt niet langer open source; het valt nu onder een eigen licentie van de Finse telefoonfabrikant. “Alles wat we doen komt terecht in een open source-repository”, verzekert Rubin in de persconferentie na de Android-toespraak op Google I/O.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten