Google beboet voor oneerlijke concurrentie

Door: rene-schoemaker | 02 februari 2012 12:58

Apps & Software

Google is door de Franse rechter veroordeeld wegens misbruik van zijn dominante positie met Google Maps. Het bedrijf moet een boete betalen én een Franse concurrent een forse schadevergoeding geven.

Een rechtbank in Parijs heeft Google schuldig bevonden aan oneerlijke concurrentie, meldt het persbureau AFP. De zaak is aangespannen door het Franse bedrijf Bottin Cartographes, dat daarbij Google France én het Amerikaanse moederbedrijf had aangeklaagd. De Fransen beklaagden zich erover dat Google zijn online kaartendienst gratis aan sommige bedrijven aanbood.

Half miljoen euro

De rechtbank heeft Google veroordeeld tot een boete van 15.000 euro en een schadevergoeding van 500.000 euro dat moet worden betaald aan Bottin Cartographes. Dat bedrijf levert dezelfde diensten als Google maar dan tegen betaling.

Daarom vond het bedrijf dat Google de concurrentie probeert weg te vagen. De Amerikaanse internetreus biedt volgens de Franse aanklacht zijn diensten tijdelijk gratis aan, totdat het controle over de markt heeft gekregen. De juridische strijd heeft twee jaar geduurd.

Google gaat in beroep

De veroordeelde firma gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Google vindt dat er genoeg concurrentie is. "We zijn er verder van overtuigd dat een gratis kaartendienst voordelig is voor zowel internetgebruikers als websites", zegt een woordvoerder van Google France tegen AFP. "Er is genoeg concurrentie voor ons in deze sector, zowel in Frankrijk als internationaal."

Google is in Frankrijk geregeld in juridische conflicten verwikkeld. In 2006 begon de strijd met Franse uitgevers over het publiceren van boeken. Die zaak is afgehandeld, maar een jaar geleden stapten drie andere uitgevers naar de rechter vanwege eenzelfde klacht over Google Books. Later kwam daar ook nog eens een rechtszaak bij met een Franse uitgever van niche-zoekmachines. Die zaak loopt nog. In Frankrijk is Google tevens tot een boete van 100.000 euro veroordeeld vanwege privacyschending via Google StreetView.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Google beboet voor oneerlijke concurrentie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.