Google blokkeert adblocker in Android

Door: henk-jan-buist | 21 februari 2013 11:02

Nieuws

Google heeft met een securityfix voor Android het automatisch opzetten van proxy's geblokkeerd. Maar daarmee wordt ook Adblock Plus gedwarsboomd. Dit open source-project heeft vaker conflicten met Google.

De makers van AdBlock Plus zijn niet blij met een zet van Google om webbrowsers op Android veiliger te maken. Dat meldt The Register. De anti-advertentiesoftware draait een proxy op het Android-toestel waarmee advertenties worden uitgefilterd. Gebruikers moeten de proxy-server nu handmatig configureren, wat het gebruik van de app lastig maakt voor doorsnee gebruikers.

Proxy-omleiding risicovol

Google vindt dat het onveilig is om verkeer zomaar door te leiden naar een andere server. Met zo'n onaangekondigde omleiding zouden malafide apps een man-in-the-middle-aanval kunnen uitvoeren op nietsvermoedende gebruikers. Android-producent Google heeft om zulke MITM-aanvallen te voorkomen een securityfix toegevoegd aan de onlangs verschenen versies Android 4.1.2 en 4.2.2 die het automatisch omleiden blokkeert.

Maar met deze fix worden ook adblockers gedwarsboomd die proxy-servers gebruiken. De oprichter van het open source-project Adblock, Till Faida, is niet tegen de fix an sich. “Maar we vinden dat Google niet expres functionaliteiten zou moeten verwijderen als er iets gefixt wordt", zegt Faida. Adblock, dat ooit is begonnen als project voor Firefox, heeft al langer problemen met Google.

Datagigant Google trok eind vorig jaar de Chrome-app van Adblock uit de Chrome Web Store. De extensie die is toe te voegen aan de browser is nog wel beschikbaar. Volgens de makers van Adblock heeft Google het met de actie gemunt op advertentieblokkeerders. Webwereld heeft hierover vragen uitstaan bij Google.

Nieuwe machtiging

Veel ad-blockers voor Android vereisen een geroot apparaat, maar Adblock Plus is een van de uitzonderingen daarop. De app leidt verkeer van browsers en apps om via een proxy om de banners te verwijderen. Voor ongeroote apparaten moet nu de WiFi-verbinding handmatig worden geconfigureerd. Voor 3G is het omleiden sowieso niet mogelijk als het toestel niet geroot is.

Een oplossing die de makers van Adblock aandragen is om een machtiging toe te voegen om het systeem toestemming te vragen om verkeer via een proxy te leiden. Zo'n specifieke machtiging ontbreekt in het beveiligingsbeleid van Android, maar nu er een proxybeleid is, lijkt daar wel vraag naar te zijn.

Bron: Webwereld.nl

1 Reactie(s) op: Google blokkeert adblocker in Android

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 februari 2014 14:34 Anoniem
  Ook met de handmatige WIFI-aanpassing in Android, werkt het niet meer met sommige webwinkels.
  Die webwinkels lopen vast in de browser.
  Ik zou hier graag een oplossing voor zien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.