Google brengt videocodec WebM direct naar IE9

Door: loek-essers | 16 maart 2011 14:19

Nieuws

Vlak nadat Microsoft Internet Explorer 9 heeft uigebracht brengt Google een plug-in uit om het WebM videoformaat in de nieuwe browser te verwerken. WebM moet concurreren met H.264 en Ogg Theora.

Het gaat om een zogenaamde 'technical preview' die geïnstalleerd kan worden op IE9 draaiend op Windows 7 of Windows Vista. "Ze zeiden dat olifanten niet op vliegende dolfijnen konden rijden. Ze zeiden een 's werelds populaire browsers geen WebM video in HTML5 kon afspelen. Ze hadden het fout", aldus Google op de pluginpagina. Die tekst is overigens later geschrapt.

De plugin is de zoveelste stap in de strijd om de standaard voor HTML5 video. De browsermakers zijn het er niet over eens welk formaat gebruikt moet worden om video af te spelen. Microsoft zet in op de veelgebruikte H.264 codec. Mozilla en Opera weigeren deze codec te ondersteunen omdat hij niet open is, en omdat er voor betaald moet worden. Zij verkiezen Ogg Theora als formaat. Terwijl Google een eigen variant, WebM, heeft ontwikkeld. Die wordt ook ondersteund door Mozilla en Opera.

Snelle verspreiding

Vorig jaar nam Google het videobedrijf On2 Technologies over die de videocodec VP8 heeft ontwikkeld.Google heeft VP8 open source gemaakt gebruikt het als basis voor WebM, dat een royaltyvrij alternatief moet zijn voor H.264 formaten.

Hoewel er nog steeds een plugin nodig is om WebM video af te spelen binnen IE9 stelt het gebruikers wel in staat om de video's in dat formaat direct af te spelen. Google is er waarschijnlijk zo snel bij om zijn WebM-formaat zo snel zo breed mogelijk te verspreiden.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Google brengt videocodec WebM direct naar IE9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.