Google Chrome omarmt 'do not track'-knop

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 24 februari 2012 12:32

Apps & Software

Google maakt vrijdag bekend dat de Chrome-browser zal worden uitgerust met een 'do not track'-knop. De internetgigant sluit zich hiermee aan bij onder meer Microsoft en Mozilla.

Middels een 'volg me niet'-knop wordt het voor gebruikers van een browser mogelijk om aan adverteerders te laten weten dat ze niet willen dat hun surfgedrag wordt vastgelegd. Een optie die als eerste in Firefox werd aangeboden en waar ook Microsoft zich met Internet Explorer later bij aansloot.

Onduidelijkheid

"We verwachten dat de 'do not track'-techniek eind dit jaar beschikbaar zal zijn in onze browser en advertentiesystemen", laat een woordvoerder van Google weten. Volgens de zoekgigant hebben ze zo lang met het inbouwen van de functie gewacht omdat er veel onduidelijkheid was over de manier waarop het surfgedrag van mensen werd vastgelegd.

"We vonden het niet verantwoord om gebruikers een knop voor te schotelen die niet het gewenste effect had. Inmiddels is er gelukkig veel meer duidelijk over de werking en onze knop zal dan ook gerespecteerd worden door de industrie", aldus Google.

Privacy

Als de grootste drie browsers eind dit jaar over een 'volg me niet'-knop beschikken, wordt de druk op adverteerders een stuk groter om gehoor te geven aan de privacywensen van internetters. Echter zijn de advertentiepartijen nog altijd niet verplicht om te buigen voor een dergelijke knop. Op welke manier de knop straks in Chrome te vinden zal zijn is vooralsnog onduidelijk.

0 Reactie(s) op: Google Chrome omarmt 'do not track'-knop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.