Google-diensten

Door: Maikel Dijkhuizen | 27 juli 2012 15:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Google bestaat uit veel meer dan alleen een goede zoekmachine. Talloze interessante diensten maken uw digitale leven op internet gemakkelijker. Ook als u op reis gaat, helpt Google u een handje. Zo leest u met behulp van de zoekmachinegigant informatie over uw vakantiebestemming en verkent u alvast de omgeving.

1. Google-account

Om optimaal van alle diensten gebruik te maken, hebt u een Google-account nodig. Als u daar nog niet over beschikt, kunt u zich simpel registreren. Open uw browser en surf naar Accounts.Google.com. Klik op de blauwe hyperlink Maak een gratis account. Vul vervolgens aan de rechterkant het volledige formulier in. Vergeet niet om de beveiligingscode over te typen. Geef ook aan of Google uw persoonlijke gegevens mag gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties. U bent overigens niet verplicht om een mobiel telefoonnummer op te geven, dus dit veld laat u desgewenst leeg. Klik op Volgende stap. Als u wilt, voegt u eventueel een profielfoto toe. Neem een beslissing en klik op Volgende stap. Er verschijnt een welkomstbericht dat het account is aangemaakt.

Binnen vijf minuten hebt u een Google-account aangemaakt.

2. Rss-feeds ontvangen

Rss-feeds zijn een handig hulpmiddel om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. U neemt eenvoudig een abonnement op een website, waarna u nieuwe berichten automatisch te zien krijgt. U bepaalt zelf van welke bronnen u rss-feeds ontvangt. Om de berichten te ontvangen, hebt u een rss-lezer nodig. De webdienst Google Reader is hier prima voor geschikt. Met dit online hulpmiddel bekijkt u op een centrale plek al het nieuws over bijvoorbeeld uw vakantiebestemming. Als u nog niet bent ingelogd met uw Google-account, kunt u dat alsnog doen. U ziet enkele voorbeeldberichten staan. U voegt op verschillende manieren abonnementen van rss-feeds toe. De gemakkelijkste methode is om vanuit Google Reader te zoeken. Klik links op Abonneren en typ een zoekterm, bijvoorbeeld uw reisbestemming. Bevestig met Toevoegen. Er verschijnt een overzicht van verschillende websites die rss-feeds leveren, zoals online reisgidsen en vakantiefora. Klik bij een geschikte bron op Abonneren. U kunt aan het aantal abonnees zien hoe populair het feedadres is. U ontvangt in Google Reader automatisch de nieuwste berichten van de toegevoegde bronnen. Aan de linkerkant ziet u op welke feed-adressen u bent geabonneerd.

U kunt aan Google Reader ook rechtstreeks feed-adressen toevoegen.

3. Nieuwe zoekresultaten

Google Meldingen houdt u op de hoogte van nieuwe zoekresultaten. U geeft zelf aan van welke trefwoorden u nieuwe zoekresultaten wilt ontvangen. Als u bijvoorbeeld 'aardbeving Indonesië' als zoekopdracht opgeeft, verzendt Google u notificaties zodra de zoekmachine verse webpagina's ontdekt met deze trefwoorden. Op die manier houdt u gemakkelijk het nieuws bij over specifieke onderwerpen. Ga naar Google Alerts en zorg dat u bent ingelogd met uw Google-account. U kunt dat rechtsboven controleren. Klik op Nu een melding maken. Vul in het veld achter Zoekopdracht één of meerdere trefwoorden in waarvan u nieuwe zoekresultaten wilt ontvangen. Bij Type resultaat geeft u aan welke bronnen u in de melding wilt betrekken. Bepaal verder hoe vaak u een e-mail met nieuwe zoekresultaten wenst te ontvangen. Controleer het e-mailadres en klik ten slotte op Melding maken. U kunt maximaal duizend meldingen toevoegen.

Dankzij de dienst Google Meldingen mist u nooit meer nieuws over specifieke onderwerpen.

4. Discussiegroepen

De webdienst Google Discussiegroepen is eigenlijk één groot digitaal prikbord. Allerlei onderwerpen passeren de revue in afzonderlijke groepen, zoals het laatste nieuws, reistips en bijzondere gebeurtenissen. U neemt eenvoudig deel aan de online groepsgesprekken. Open de website Google Groups en zorg dat u bent ingelogd met uw Google-account. Typ in het zoekveld een trefwoord en bevestig met Enter. Klik op een titel van een groep om de berichten te lezen. Wilt u zelf meedoen aan de discussie, dan dient u lid te worden van de groep. Klik hiervoor op Word lid van de groep om te posten en volg nauwkeurig alle instructies.

Op het online prikbord kletst u mee over verschillende onderwerpen.

5. Persoonlijke startpagina

U creëert met iGoogle simpel een gepersonaliseerde startpagina. Op één plek leest u bijvoorbeeld het laatste nieuws, e-mailberichten en rss-feeds. Erg handig voor het geval u binnenkort op reis gaat. U hoeft dan namelijk niet al die verschillende websites te openen, u bekijkt alle gewenste informatie op de Google-startpagina. Hiermee bespaart u tijd, waardoor u bijvoorbeeld minder geld kwijt bent in een internetcafé. Ga naar iGoogle en selecteer de onderwerpen die u op de startpagina wilt weergeven. U brengt daar later eventueel verandering in. Het is ook mogelijk om een ander thema te kiezen, zodat uw startpagina er kleurrijker uitziet. Klik op Uw pagina bekijken. De startpagina is opgebouwd uit verschillende gadgets. De gadgets verplaatst u simpel naar een andere locatie door ze te verslepen. Belangrijke zaken zet u dus bovenaan de startpagina. Klik rechtsboven op het pictogram Gadgets toevoegen. Blader door het overzicht en kies bij interessante toepassingen voor de optie Nu Toevoegen. Op deze manier integreert u onder meer Buienradar, Gmail, Google Reader en een vertaaldienst. Klik op Terug naar iGoogle om de gewijzigde startpagina te bekijken.

Op iGoogle verzamelt u allerlei diensten op één webpagina.

0 Reactie(s) op: Google-diensten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.