© PXimport

Google-diensten

Geplaatst: 27 juli 2012 - 11:10

Aangepast: 16 november 2022 - 10:13

Maikel Dijkhuizen

Google bestaat uit veel meer dan alleen een goede zoekmachine. Talloze interessante diensten maken uw digitale leven op internet gemakkelijker. Ook als u op reis gaat, helpt Google u een handje. Zo leest u met behulp van de zoekmachinegigant informatie over uw vakantiebestemming en verkent u alvast de omgeving.

1. Google-account

Om optimaal van alle diensten gebruik te maken, hebt u een Google-account nodig. Als u daar nog niet over beschikt, kunt u zich simpel registreren. Open uw browser en surf naar Accounts.Google.com. Klik op de blauwe hyperlink Maak een gratis account. Vul vervolgens aan de rechterkant het volledige formulier in. Vergeet niet om de beveiligingscode over te typen. Geef ook aan of Google uw persoonlijke gegevens mag gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties. U bent overigens niet verplicht om een mobiel telefoonnummer op te geven, dus dit veld laat u desgewenst leeg. Klik op Volgende stap. Als u wilt, voegt u eventueel een profielfoto toe. Neem een beslissing en klik op Volgende stap. Er verschijnt een welkomstbericht dat het account is aangemaakt.

© PXimport

Binnen vijf minuten hebt u een Google-account aangemaakt.

2. Rss-feeds ontvangen

Rss-feeds zijn een handig hulpmiddel om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. U neemt eenvoudig een abonnement op een website, waarna u nieuwe berichten automatisch te zien krijgt. U bepaalt zelf van welke bronnen u rss-feeds ontvangt. Om de berichten te ontvangen, hebt u een rss-lezer nodig. De webdienst Google Reader is hier prima voor geschikt. Met dit online hulpmiddel bekijkt u op een centrale plek al het nieuws over bijvoorbeeld uw vakantiebestemming. Als u nog niet bent ingelogd met uw Google-account, kunt u dat alsnog doen. U ziet enkele voorbeeldberichten staan. U voegt op verschillende manieren abonnementen van rss-feeds toe. De gemakkelijkste methode is om vanuit Google Reader te zoeken. Klik links op Abonneren en typ een zoekterm, bijvoorbeeld uw reisbestemming. Bevestig met Toevoegen. Er verschijnt een overzicht van verschillende websites die rss-feeds leveren, zoals online reisgidsen en vakantiefora. Klik bij een geschikte bron op Abonneren. U kunt aan het aantal abonnees zien hoe populair het feedadres is. U ontvangt in Google Reader automatisch de nieuwste berichten van de toegevoegde bronnen. Aan de linkerkant ziet u op welke feed-adressen u bent geabonneerd.

© PXimport

U kunt aan Google Reader ook rechtstreeks feed-adressen toevoegen.

3. Nieuwe zoekresultaten

Google Meldingen houdt u op de hoogte van nieuwe zoekresultaten. U geeft zelf aan van welke trefwoorden u nieuwe zoekresultaten wilt ontvangen. Als u bijvoorbeeld 'aardbeving Indonesië' als zoekopdracht opgeeft, verzendt Google u notificaties zodra de zoekmachine verse webpagina's ontdekt met deze trefwoorden. Op die manier houdt u gemakkelijk het nieuws bij over specifieke onderwerpen. Ga naar Google Alerts en zorg dat u bent ingelogd met uw Google-account. U kunt dat rechtsboven controleren. Klik op Nu een melding maken. Vul in het veld achter Zoekopdracht één of meerdere trefwoorden in waarvan u nieuwe zoekresultaten wilt ontvangen. Bij Type resultaat geeft u aan welke bronnen u in de melding wilt betrekken. Bepaal verder hoe vaak u een e-mail met nieuwe zoekresultaten wenst te ontvangen. Controleer het e-mailadres en klik ten slotte op Melding maken. U kunt maximaal duizend meldingen toevoegen.

© PXimport

Dankzij de dienst Google Meldingen mist u nooit meer nieuws over specifieke onderwerpen.

4. Discussiegroepen

De webdienst Google Discussiegroepen is eigenlijk één groot digitaal prikbord. Allerlei onderwerpen passeren de revue in afzonderlijke groepen, zoals het laatste nieuws, reistips en bijzondere gebeurtenissen. U neemt eenvoudig deel aan de online groepsgesprekken. Open de website Google Groups en zorg dat u bent ingelogd met uw Google-account. Typ in het zoekveld een trefwoord en bevestig met Enter. Klik op een titel van een groep om de berichten te lezen. Wilt u zelf meedoen aan de discussie, dan dient u lid te worden van de groep. Klik hiervoor op Word lid van de groep om te posten en volg nauwkeurig alle instructies.

© PXimport

Op het online prikbord kletst u mee over verschillende onderwerpen.

5. Persoonlijke startpagina

U creëert met iGoogle simpel een gepersonaliseerde startpagina. Op één plek leest u bijvoorbeeld het laatste nieuws, e-mailberichten en rss-feeds. Erg handig voor het geval u binnenkort op reis gaat. U hoeft dan namelijk niet al die verschillende websites te openen, u bekijkt alle gewenste informatie op de Google-startpagina. Hiermee bespaart u tijd, waardoor u bijvoorbeeld minder geld kwijt bent in een internetcafé. Ga naar iGoogle en selecteer de onderwerpen die u op de startpagina wilt weergeven. U brengt daar later eventueel verandering in. Het is ook mogelijk om een ander thema te kiezen, zodat uw startpagina er kleurrijker uitziet. Klik op Uw pagina bekijken. De startpagina is opgebouwd uit verschillende gadgets. De gadgets verplaatst u simpel naar een andere locatie door ze te verslepen. Belangrijke zaken zet u dus bovenaan de startpagina. Klik rechtsboven op het pictogram Gadgets toevoegen. Blader door het overzicht en kies bij interessante toepassingen voor de optie Nu Toevoegen. Op deze manier integreert u onder meer Buienradar, Gmail, Google Reader en een vertaaldienst. Klik op Terug naar iGoogle om de gewijzigde startpagina te bekijken.

© PXimport

Op iGoogle verzamelt u allerlei diensten op één webpagina.

6. Omgeving verkennen

Onderweg op reis kent u de weg meestal niet zo goed. Google Maps is een uitgebreide plattegronddienst waarmee u de omgeving van iedere locatie gemakkelijk verkent. Surf naar Google Maps en typ bijvoorbeeld een naam van een dorpje of een adres. Er verschijnen suggesties in beeld. Klik op de juiste locatie, waarna de bijbehorende plattegrond op uw scherm opent. Gebruik het scrollwieltje van uw muis om in of uit te zoomen. U schuift de kaart door de linkermuisknop ingedrukt te houden en de muis in de goede richting te bewegen. Op de meeste geografische plekken kunt u op straatniveau inzoomen. Bij veel westerse bestemmingen is het zelfs mogelijk om panoramafoto's van straten te bekijken, waardoor het net lijkt of u zelf door een wijk of dorpje wandelt. Sleep het oranje poppetje naar de plattegrond. Alle straten die blauw kleuren, bekijkt u desgewenst in panoramaweergave. Laat het oranje poppetje op een geschikte plek los. Klik op de pijlen om virtueel door straten te wandelen. Handig is dat u Google Maps ook eenvoudig op een smartphone gebruikt, zodat u overal eenvoudig de weg vindt.

© PXimport

U vindt met Google Maps altijd en overal de weg.

Google Earth

Met Google Earth installeert u een complete atlas op uw computer, waarbij u in een mooie weergave iedere uithoek van de wereld kunt bestuderen. Open de website Google Earth en klik op Google Earth 6 downloaden. Google probeert de browser Chrome op uw computer te installeren. Als u daar geen behoefte aan hebt, haalt u de twee vinkjes weg. Klik vervolgens op Akkoord en downloaden. Download het installatiebestand en voer GoogleEarthSetup.exe uit. Na even wachten, verschijnt er een mooie wereldbol op uw scherm. Klik het dialoogvenster met tips weg via Sluiten. Typ onder Search bijvoorbeeld een adres en bevestig met Zoeken. U 'vliegt' vervolgens naar de gevraagde bestemming. U kunt met Google Earth zeer veel bekijken, zoals 3D-gebouwen, foto's en Greenpeace-projecten. Leuk is ook om de Maan en planeet Mars te verkennen. Ga hiervoor naar Weergave / Op onderzoek gaan en selecteer Maan of Mars. Naast de desktopversie zijn van Google Earth ook apps voor de iPhone, iPad en Android-toestellen ontwikkeld.

© PXimport

U geeft zelf aan welke zaken u op de kaart wilt laten weergeven.

7. Weblog bijhouden

Met een weblog houdt u het thuisfront simpel op de hoogte door regelmatig leuke reisverhalen te publiceren. Google is eigenaar van de webdienst Blogger. Hiermee knutselt u kinderlijk eenvoudig een eigen weblog in elkaar. Ga naar Blogger en log in met uw Google-account. Geef achter Weergavenaam aan onder welke naam u berichten wilt publiceren. Dat kan bijvoorbeeld uw eigen naam of een pseudoniem zijn. Kies het juiste geslacht en accepteer de servicevoorwaarden door een vinkje te plaatsen. Klik vervolgens op Doorgaan. Er wordt nu een nieuwe webpagina geopend. Kies voor Nieuwe blog. Bedenk een toepasselijke titel voor de weblog. Achter Adres bepaalt u welke url de weblog krijgt. U ziet meteen of het webadres beschikbaar is. U verspreidt dit webadres onder familie en vrienden, zodat zij uw verhalen kunnen lezen. Kies een sjabloon en bevestig met Blog maken. Klik vervolgens op het potloodpictogram Nieuw bericht maken en typ een leuke tekst. In de werkbalk vindt u diverse hulpmiddelen om de tekst naar eigen wens op te maken. U voegt optioneel een foto of video aan het bericht toe. Als het bericht af is, klikt u bovenaan op Publiceren.

© PXimport

Kies een gemakkelijk te onthouden webadres voor uw weblog.

8. Foto's spieken

Op de Google-dienst Panoramio bekijkt u foto's van de hele wereld. U krijgt op die manier een goede indruk van hoe een bepaalde omgeving eruitziet. Ga naar Panoramio.com. Inloggen is alleen nodig wanneer u eigen foto's wilt uploaden. Wilt u uitsluitend foto's van andere gebruikers bekijken, klik dan rechts op Start exploring. Er verschijnt een plattegrond met allemaal miniaturen van foto's. Gebruik rechtsboven het zoekveld om de gewenste bestemming te vinden. Typ de naam van een stad of dorp en bevestig met Zoek een plaats. Zodra u op een zoekresultaat klikt, opent de bijbehorende plattegrond. In het linkerdeelvenster ziet u een overzicht van de populairste foto's. Deze kiekjes staan op de kaart ook groter afgebeeld. Klik op een miniatuur om het fotobijschrift te lezen. Eventueel bekijkt u de afbeelding in een vergrote weergave.

© PXimport

Als u foto's van een bepaalde omgeving wilt bekijken, bent u bij Panoramio aan het juiste adres.

9. Foto's bewerken

Op reis maakt u natuurlijk zoveel mogelijk vakantiekiekjes. Geen zin om naderhand duizenden foto's te sorteren en te bewerken? Neem dan een laptop mee en installeer Googles gebruiksvriendelijke fotobewerker Picasa. Surf naar Picasa.Google.com en klik op Picasa downloaden. Het programma werkt onder Windows XP, Vista en 7. Voer het exe-bestand uit. In de installatiewizard klik u achtereenvolgens op Akkoord en Installeren. Via Voltooien start het programma automatisch op. Er verschijnt een webpagina met nieuwe functies van Picasa. Deze website kunt u wegklikken. Selecteer de optie Foto's zoeken op mijn computer en klik op Doorgaan. U gebruikt Picasa eventueel als standaardprogramma om afbeeldingen op uw pc te bekijken. Hebt u daar geen behoefte aan, kies dan voor De Picasa-fotoviewer niet gebruiken. Met Voltooien komt u in het hoofdscherm van de fotobewerker terecht. Alle foto's staan aan de linkerkant, netjes op jaartal gesorteerd. Dubbelklik op een miniatuur om de bewerkingsfuncties te openen. U kunt onder meer foto's bijsnijden, rechtmaken en retoucheren. Daarnaast verwijdert u rode ogen en past u het contrast aan. Het is ook leuk om effecten toe te passen, zoals sepia en potloodschets. Sla de bewerkte foto op via Bestand / Opslaan als.

© PXimport

Picasa is een handig programma om foto's te perfectioneren.

10. Vertalen

Als u op reis toegang hebt tot internet, is het onnodig om een loodzwaar woordenboek mee te sjouwen. Via Translate.Google.nl vertaalt u namelijk kinderlijk eenvoudig buitenlandse zinnen naar het Nederlands. Dat is erg handig voor het geval het niet lukt om ergens de betekenis van te achterhalen. Geef achter Van aan welke taal u naar het Nederlands wilt omzetten. Typ of plak in het tekstveld de woorden die u wilt vertalen. Klik vervolgens op Vertaal. Aan de rechterkant verschijnt de Nederlandse betekenis.

© PXimport

Dankzij Google Vertalen achterhaalt u de betekenis van buitenlandse woorden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten