Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Google introduceert sms-inlog voor Gmail

Door: | 29 juli 2011 12:14

Apps & Software

Google maakt het ook voor Nederlanders mogelijk om hun account te beveiliging met een extra stap. Er kan een extra code via sms, spraakoproep of app worden verstuurd.

Dat maakt Google bekend op zijn beveiligingsblog. "Door een eenmalige verificatiecode van je telefoon in te toetsen nadat je het wachtwoord hebt ingevoerd, kun je het veel moeilijker maken voor ongeautoriseerde personen om zich toegang te verschaffen tot je account", schrijft Google.

Sms, spraakoproep en app

Na het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord kunnen gebruikers kiezen voor verschillende vormen van tweetrapsbeveiliging. De verificatiecode kan via een sms verzonden worden aan de gebruiker, maar kan ook doorgegeven worden via een spraakoproep of een Android-, BlackBerry- of iPhone-applicatie.

Wie een sms laat versturen, krijgt een code toegestuurd vanaf een Brits nummer. De spraakoproep is in het Nederlands en de code wordt door een bandje voorgelezen. Aan het nummer te zien wordt er gebeld vanuit Palo Alto Californië in de Verenigde Staten.

Backupcodes

Google biedt ook de optie om een backupcode in te stellen voor het geval dat de telefoon wordt gestolen of kwijtraakt. Bij het aanmelden voor de dienst wordt een lijst met tien backupcodes gegeven die de gebruiker moet opslaan.

"Als uw telefoons niet beschikbaar zijn, zijn deze codes de enige manier waarop u zich bij uw account kunt aanmelden. Bewaar uw codes op een toegankelijke plaats, bijvoorbeeld in uw portemonnee. Back-upverificatiecodes zijn nodig wanneer u uw telefoon kwijt bent; sla ze dus niet op in uw telefoon", waarschuwt Google.

Naast de backupcodes moet een gebruiker om de tweetrapsbeveiliging te kunnen gebruiken een alternatief telefoonnnummer opgeven. Backupcodes worden via spraakoproep of sms ook verzonden naar die backuptelefoon.

Extra wachtwoorden onthouden

Wie een dergelijke manier van beveiliging wil gebruiken kan dit niet doen met bepaalde applicaties zoals Gmail voor mobiel, Picasa op de desktop of de AdWords Editor. "Als u deze applicaties wilt gebruiken, moet u een applicatiespecifiek wachtwoord opgeven in het wachtwoordveld in plaats van het wachtwoord van uw account", meldt Google. Voor de diensten waar de tweetrapsbeveiliging niet gebruikt kan worden moet dus apart een extra wachtwoord onthouden worden.

De dienst is in principe wel gratis maar Google zegt wel: "Hoewel authenticatie in twee stappen gratis is, kan uw telefoonprovider kosten voor sms-berichten in rekening brengen als u ervoor kiest verificatiecodes per sms te ontvangen. Neem contact op met uw provider voor informatie over kosten."

Er is een speciale pagina ingericht met meer tekst en uitleg over de dienst. In onderstaand filmpje wordt de dienst geïntroduceerd.

Bron: Webwereld.nl

0 Reacties op: Google introduceert sms-inlog voor Gmail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.