Google koopt mobiele tak Motorola

Door: loek-essers | 15 augustus 2011 14:35

Apps & Software

Google koopt Motorola Mobility, de mobiele tak van Motorola voor 12,5 miljard dollar. Google wil zo de concurrentie aangaan met Apple en andere Android-fabrikanten.

Dat maken beide bedrijven bekend via een persbericht. Google neemt Motorola Mobilty over voor 40 dollar per aandeel, dat is 63 procent hoger dan de beurswaarde bij sluiting van de beurs afgelopen vrijdag. De zoekgigant benadrukt dat Android een open besturingssyteem zal blijven en dat Motorola een licentiehouder van Android blijft.

Deal moet nog worden goedgekeurd

Google ceo Larry Page laat op het Googleblog weten dat Motorola's "totale toewijding" voor het Android-systeem ervoor heeft gezorgd dat beide bedrijven op natuurlijke wijze bij elkaar passen. Samen gaan de bedrijven volgens Page "adembenemende gebruikerservaringen" maken waardoor consumenten, partners en ontwikkelaars profiteren. Sanjay Jha, ceo van Motorola Mobility stelt in hetzelfde persbericht dat de overname de innovatie ten goede komt.

Beide bedrijven merken op dat voor de overname de "gebruikelijke voorwaarden" gelden en dat hij nog moet worden goedgekeurd door Amerikaanse, Europese en andere marktautoriteiten. Naar verwachting wordt de deal eind 2011 of begin 2012 beklonken.

Stevig concurreren met Apple

Motorola heeft ook nog een tak gericht op communicatie voor zakelijke klanten, zoals overheden, brandweer en politie, genaamd Motorola Solutions. Dat gedeelte van Motorola is niet overgenomen door Google.

"Het is onnodig om te zeggen dat dit een 'gamechanger' is in de mobiele wereld", becommentarieert Business Insider de overname. Google is nu niet langer alleen de leverancier van besturingssystemen, maar gaat direct concurreren met Apple en de andere fabrikanten van Android-telefoons zoals HTC Samsung en LG.

Patenten

Google wil met de aankoop zich ook gaan verdedigen tegen patentzaken die Apple en Microsoft samen aanspannen tegen Android met aangekochte Nortel-patenten. "Onze overname van Motorola zal onze concurrentiepositie verbeteren door het versterken van Google's patentportfolio", legt Page uit in zijn blogpost. "Daardoor zijn we in staat om ons beter te beschermen tegen anti-concurrerende dreigingen van Microsoft, Apple en andere bedrijven.

Motorola Mobility heeft meer dan 20,000 werknemers en bezit ongeveer 24,500 patenten. Dat maakte Motorola op 4 januari dit jaar bekend bij het opsplitsen van het bedrijf.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Google koopt mobiele tak Motorola

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.