Google Nederland aangepakt voor wifi-sniffing

Door: loek-essers | 18 april 2011 18:08

Nieuws

Het College Bescherming Persoonsgegevens tikt Google Nederland op de vingers voor wifi-sniffing door Street View-auto's. Er komen "handhavende maatregelen".

Het College Bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat in Nederland handhavend optreden tegen Google Street View. De precieze details daarover worden dinsdagochtend bekend gemaakt op een speciaal belegde bijeenkomst in Den Haag. "Collegevoorzitter Jacob Kohnstamm zal (...) een toelichting geven op de handhavende maatregelen die het CBP Google heeft opgelegd", laat het College weten in een persuitnodiging.

Zoals in andere landen

Wat die getroffen maatregelen zijn, wil het CBP nog niet kwijt. Ook Google wil geen details kwijt over de conclusies van het onderzoek. "We hebben het wel gezien, maar we vinden het aan het College nu om haar conclusies te presenteren", bevestigt een woordvoerder van Google Nederland.

Er zal morgen een korte reactie komen van Google op de maatregelen van het CBP. "Je hebt in andere landen ook gezien tot welke conclusies de data protection authorities zijn gekomen", vult de zegsman nog aan, die met verdere details liever tot dinsdag wacht.

Het CBP doet sinds mei 2010 onderzoek naar het ongeoorloofd vergaren van internetverkeer via wifi-netwerken door auto’s van Google Street View. Dit is "in nauw contact" gedaan met andere Europese toezichthouders. Sommige daarvan zijn al met bevindingen, boetes en maatregelen gekomen.

Wifi-sniffen

Google biechtte vorig jaar mei op dat zijn rondrijdende Street View-auto’s vier jaar lang per ongeluk en onopgemerkt snippers internetverkeer van onbeveiligde wifi-netwerken hadden vergaard én opgeslagen. De 'oogst' was onder meer e-mails, chats en webdata. In totaal gaat om circa 600 GB aan onrechtmatig verkregen data.

In Groot-Brittannië is Google's wifi-zuigen een "significante schending" van de wet genoemd door de autoriteiten. Ondanks dat werd er geen boete opgelegd, maar werden er afspraken gemaakt met Google om dergelijke misstappen in de toekomst te voorkomen. Wel kunnen er eventueel nadere maatregelen volgen als Google zich niet aan de afspraken houdt. Ook in Duitsland, Amerika en Australië reageerden privacy-instanties furieus op de het verzamelen van wifi-data door Street View-auto's.

Franse boete

In Frankrijk werd wel overgegaan tot een boete. Privacywaakhond Cnil bracht Google voor het wifi-sniffen een milde boete van 100.000 euro in rekening. De conclusies in andere landen hoeven niet per se te leiden tot dezelfde soort straffen in Nederland. Het CBP staat weliswaar in nauw contact met Europese evenknieën, maar elk land voert zijn eigen onderzoek, zei het CBP eerder tegen Webwereld. Gehandhaaft wordt er dus sowieso, details volgen morgenochtend.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Google Nederland aangepakt voor wifi-sniffing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.