Google pareert privacykritiek

Google ziet geen reden zijn beleid aan te passen, na kritiek van privacywaakhonden uit tien landen. Het bedrijf schermt met Google Dashboard, dat meer controle moet geven op persoonlijke gegevens.

Vorige maand stuurden de privacytoezichthouders van een tiental landen, waaronder Nederland, een brief aan Google-CEO Eric Schmidt. Hem werd dringende gevraagd meer aandacht te besteden aan privacy, vooral bij Google Buzz en Street View. "Privacy kan niet opzij gezet worden in de haast om nieuwe technologieën te introduceren aan het online publiek over de hele wereld", schreef onder andere het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Google antwoordt nu in bijzonder algemene termen op de aanklacht van de landen. "Wij waarderen uw uitnodiging aan ons om de kern van onze privacytoezeggingen te herhalen", schrijven Jane Horvath and Peter Fleischer, van het Global Privacy Counsel van Google. Het bedrijf somt droogjes een vijftal algemene speerpunten op die in de verte betrekking hebben op privacy, zonder in te gaan op de specifieke bezwaren van de landen.

Vijf speerpunten

Google gebruikt informatie om gebruikers waardevolle producten en diensten te verlenen. Google ontwikkelt producten die sterke privacystandaarden en -regels hanteren. Google maakt het verzamelen van persoonlijke informatie transparant. Google geeft gebruikers zinvolle opties om hun eigen privacy te beschermen én Google belooft een verantwoordelijke beheerder te zijn van de vergaarde informatie.

Verder wijzen de Google-juristen uit naam van Eric Schmidt op het Google Dashboard, die dienst moet gebruikers meer transparantie bieden en controle geven over het gebruik van persoonlijke informatie. De dienst bestaat 6 maanden en wordt dagelijks door 100.000 unieke bezoekers aangedaan, waarvan 85 procent voor de eerste keer langs komt.

Fundamenteel fout

In de brief van toezichthouders is de uitrol van Google Buzz onzachtzinnig neergesabeld. Door Buzz automatisch aan Gmail te koppelen "schond Google het fundamentele principe dat individuen in staat moeten zijn hun eigen, persoonlijke informatie te beheren", en werd daar ook voor aangeklaagd.

Weliswaar merkten de privacywaakhonden op dat Google de situatie snel oploste, maar dit had van tevoren al geregeld moeten zijn. Ook stelden de briefschrijvers: "Privacy kan niet aan de zijlijn worden gezet om gehaast nieuwe technologieën wereldwijd te introduceren." Hierbij refereren ze onder meer naar Street View.

Google reageert laconiek: "Uiteraard doen we niet alles 100 procent goed - daarom hebben we zo snel gereageerd op Google Buzz na de feedback die we van gebruikers ontvingen." De brief van de zoekgigant is dan ook niet met open armen ontvangen.

ReadWriteWeb vindt de reactie in ieder geval benedenmaats: "Niet alles altijd 100 procent goed doen is een wereld van verschil met het overduidelijk blootstellen van privé-informatie voor het oog van de hele wereld." Eerder reageerde Google ook al enigszins geïrriteerd op de brief.

DPAletter

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten