Google Pixel C - Half werk voor de volledige prijs

Door: Jelle Peterse | 19 januari 2016 07:50

Review

Na Microsoft en Apple is Google nu ook klaar om met een tablet je desktop te vervangen. De Pixel C is de eerste tablet van Google, dus de verwachtingen zijn hoog. Google maakt zelf de hardware én de software, dus alles werkt perfect samen. Althans, dat zou je zeggen.

Google Pixel C

Prijs: €499 (32GB) of €599 (64GB)

Toetsenbord: €169

OS: Android 6.0 Marshmallow

Opslag: 32GB of 64GB

Processor: Nvidia Tegra XI 64-bit processor

Werkgeheugen: 3GB RAM

Afmetingen: 242 x 179 x 7mm

Gewicht: 517 gram

Schermformaat: 10,2inch

Resolutie: 2560 x 1800 (308 PPI)

Batterij: 34.2 WHr

Camera: 8MP (achter) en 2MP (voor)

Poorten: USB-c, 3.5-mm koptelefoon

Draadloos: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1

Website: pixel.google.com

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Design
 • Scherm
 • Toetsenbord
 • Minpunten
 • Lag
 • Multitasking
 • Geen split-view
 • Ondersteuning landschapsmodus

We zitten er schijnbaar op te wachten, want iedereen maakt er één: een tablet die onze desktop gaat vervangen. Microsoft heeft de Surface, die volledig Windows 10 draait maar - ondanks de tablet-modus - als tablet ondermaats is. Apple kwam met de iPad Pro, die fantastisch is als tablet maar zeker niet een desktop kan vervangen. En nu probeert Google het met de Pixel C. Lees ook: Dit zijn de 10 beste laptops die je nu kunt kopen.

Het team van Pixel stelt wederom niet teleur

De Pixel C is prachtig ontworpen. Het team van Pixel heeft - na de Chromebook Pixel - weer een knap staaltje design-skills laten zien. Er bevinden zich geen vreemde misplaatste knoppen en lijnen zoals we die op andere Android-tablets vaak wel zien. En ondanks dat hij wat aan de dikke kant is voelt de tablet niet groot of zwaar. Zeker niet wanneer hij is gekoppeld aan het toetsenbord.

Er zijn wat kleine geeky dingetjes die het een prachtig geheel maken. Zo kun je twee keer op de achterkant tikken om hier te zien hoe vol je batterij nog is, en licht dit op in de kleuren van Google als je de tablet aan het gebruiken bent.

Het toetsenbord zit magnetisch vast aan de Pixel C.

Tot nu toe heeft het team van Pixel ons nog nooit teleurgesteld, en de Pixel C is daar geen uitzondering op. Ook het toetsenbord (wat voor zo'n 170 euro apart gekocht moet worden) niet. Het is compact, maar typt fijn. Je hoeft het nooit op te laden en maakt verbinding via Bluetooth. De tablet klikt eraan vast door middel van een magneet. Een hele sterke magneet. Het is zelfs een hoop moeite om hem er weer vanaf te trekken. Het scharnier is misschien nog wel sterker, wat betekent dat je volledige controle hebt over de hoek van het scherm ten opzichte van het toetsenbord. Echter is het niet mogelijk het toetsenbord te gebruiken met een ander apparaat, omdat het pas inschakelt als er een Pixel C aan gekoppeld is.

Is het Android team met verlof?

Met drie gigabyte aan RAM, een zeer capabele Nvidia X1 64-bit processor en een 10,2inch-scherm met een resolutie van 2560 x 1800 pixels, belooft Google een hoop kracht en vooral snelheid. En dat mag je met zulke specs ook zeker verwachten. Daarom is het extra vreemd dat ik op (zeker met deze specs onvergefelijke) vertragingen stuitte bij heel eenvoudig gebruik. Vooral bij het starten van (en switchen tussen) apps. Het lijkt erop dat het Android-team nog steeds niet goed weet hoe ze de kracht van de processor volledig kunnen benutten.

Google's eigen muziek app is niet in landschapsmodus te gebruiken.

Ook zijn apps nauwelijks- of niet geoptimaliseerd. Dit zorgt voor enorm veel loze ruimte en maakt het werken met de Pixel C er niet productiever op. Dit is wellicht nog te vergeven als het om apps van derden gaat, ook al vind ik dat Google zijn ontwikkelaars beter zou moeten aansporen om voor Android-tablets te ontwikkelen, maar zelfs standaard apps van Google maken geen gebruik van het schermformaat. Zo lijkt Google Docs te denken dat ik op een telefoon zit en werkt bijvoorbeeld Google Play Music niet in landschapsmodus - wat de app vrijwel onbruikbaar maakt als je met het toetsenbord werkt.

Ook is de 'OK Google'-functie niet te gebruiken als het scherm uitstaat, terwijl de Pixel C wel vier microfoons heeft ingebouwd zodat je de functie vanaf de andere kant van de kamer zou moeten kunnen gebruiken. Ook mist een split-view functie en is de verbinding met het toetsenbord soms onstabiel. Wat de reden hiervan ook mag zijn, het is onacceptabel. En niet zo'n beetje ook.

Veel apps zijn niet geoptimaliseerd voor een groter scherm.

Conclusie

Wat het team van Android precies aan het doen is, is voor mij een compleet raadsel. Het zorgt er in ieder geval voor dat een apparaat met fantastische hardware en premium design aanvoelt als een tweederangs tablet. Het rechtvaardigt geenszins de prijs van 500 euro - voor hetzelfde bedrag zijn er genoeg tablets verkrijgbaar die het geld meer dan waard zijn. Het team van Pixel heeft een knap setje vernieuwende hardware geleverd, maar het is tijd dat Android de enorme achterstand eens inhaalt.

7 Reactie(s) op: Google Pixel C - Half werk voor de volledige prijs

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 januari 2016 10:02 Anoniem
  Alweer is Google geen aanwinst, dat bedrijf moet een degelijk herbronnen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 januari 2016 11:44 chrislaarman
  0) Je moet tablet en toetsenbord niet vanelkaar trekken maar schuiven. Dan gaat het aardig.

  1) De hardware-afdeling van Google heeft de kip-en-ei-vraag doorbroken. Laten de ontwikkelaars (die van Google zelf inbegrepen) nu maar tonen wat ze in Android zien (als besturingssysteem voor productiviteit).

  2) Ik las onlangs elders, dat Google steeds meer functionaliteit toevoegt aan Play Services. Dat /zou kunnen/ betekenen, dat Android kan verworden tot een laag hardware-drivers onder Play Services. Dan kan het bijwerken van het besturingssysteem sneller en goedkoper, dan kan Android-hardware langer up-to-date blijven. Maar dan zullen de prijzen van hardware wel omhoog moeten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 januari 2016 17:25 Anoniem
  Van mij mag Google ophouden te bestaan, tot op heden hebben ze alleen maar voor Irritatie gezorgd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2016 11:35 Anoniem
  dan mogen microsoft en apple ook nokken, de surface en ipad pro zijn niet beter omdat die ook een ongeschikt os hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2016 13:09 jellepet
  @Gast: "dan mogen microsoft en apple ook nokken, de surface en ipad pro zijn niet beter omdat die ook een ongeschikt os hebben." - Dat is waar, de iPad Pro heeft een OS dat enorm geschikt is voor een tablet, maar niet als desktop. En de Surface heeft een goed desktop OS, maar is als tablet erg ondermaats. Daarentegen ben ik wel van mening dat de Pixel C op beide gebieden faalt - als tablet en als desktop - en daarom een mindere score heeft gekregen dan de iPad Pro en Surface Pro.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2016 12:02 Anoniem
  Geen versie met LTE? is toch wel handig als veel onderweg bent.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2016 13:29 Anoniem
  Waarom geen 12 inch of 14 inch?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.