Google: routermakers moeten opt-out versimpelen

© PXimport

Google: routermakers moeten opt-out versimpelen

Geplaatst: 23 november 2011 - 09:36

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Google's hoogste privacychef is ingevlogen om de ophef over de opt-out voor routerdata - via het aanpassen van de SSID - te verdedigen tegenover Nederlandse politici en journalisten.

Google roept fabrikanten van wifi-routers op om hun gebruikersinterfaces eenvoudiger te maken zodat het wijzigen van de netwerknaam (SSID) "voor iedereen" mogelijk wordt. Het wijzigen van de SSID is namelijk nodig als gebruikers hun router uit de database van Google's locatiediensten willen verwijderen.

Google's voorstel, het toevoegen van de '_nomap' tag aan de SSID, werd in binnen- en buitenland met scepsis begroet. De Consumentenbond vindt het te ingewikkeld en een meerderheid van de Tweede Kamer eist zelfs een opt-in in plaats van opt-out.

Beter opt-out

Alma Whitten, de baas van Google's wereldwijde privacyafdeling, tracht de gemoederen te sussen. Nadat ze met verschillende politici had gesproken, was dinsdagmiddag de beurt aan journalisten. De boodschap van Whitten: "Een opt-out is beter dan opt-in".

Met een opt-in zouden locatiediensten zoals Google die biedt onmogelijk zijn, stelt Whitten. Alleen GPS en triangulatie van mobiele masten is niet exact genoeg. Bovendien wijst Google-woordvoerder Mark Jansen op het besluit van het CBP en de opinie van de Europese Artikel-29 werkgroep, die beiden concluderen dat een opt-out afdoende is.

Kritiek op routermakers

Kritiek dat het wijzigen van de SSID veel ingewikkelder is dan het alternatief, het MAC-adres invoeren op een site, wuift Whitten weg. "Ik betwijfel of een opt-out via het invoeren van het MAC-adres eenvoudiger is."

Ze erkent wel dat het wijzigen van de SSID voor gemiddelde gebruikers problemen kan opleveren, maar schuift dat af op de fabrikanten van de routers. "Routermakers zouden hun interfaces moeten verbeteren, zodat de opt-out nog eenvoudiger wordt," aldus Whitten.

Volgens Google broedt het concern al heel lang op een opt-out voor data van wifi-routers, zelfs al vóór dat het CBP onderzoek startte in mei 2010. Google hoopt dat '_nomap' een universele opt-out kan worden, analoog aan de 'nofollow' tag in de robots.txt bestand voor zoekmachines. Concurrerende locatiedienstverleners, zoals Apple, Microsoft en Skyhook, hebben echter nog niet gereageerd op het voorstel.

Eerder in dit dossier:

Kamer eist opt-in voor opslag routerdata Google

Google biedt opt out voor wifi-sniffing

Google buigt voor CBP, vernietigt gesnifte wifi-data

Google blijft in overtreding met wifi-sniffen

Google weigert Nederlandse wifi-data te vernietigen

Privacywaakhond CBP schendt privacy

Google frustreerde onderzoek naar wifi-sniffing

Google Nederland moet gesnifte wifi-data vernietigen

Google Nederland aangepakt voor wifi-sniffing

Google blijft wifi-sniffen met smartphones

CBP onderzoekt wifi-datazuigen Google

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten