Google scant Android Market voortaan op malware

Door: sebastiaan-bareman | 03 februari 2012 12:16

Nieuws

Google gooit zijn open beleid om en scant voortaan alle Android apps op malware. Het bedrijf scant voortaan met 'Bouncer', die al voor een vermindering van 40 procent malafide downloads zorgde.

Het programma Bouncer scant alle nieuwe en bestaande apps in de Android Market automatisch op malware, meldt Google. De dienst analyseert de apps op trojans, spyware en malware en op verdacht 'gedrag'.

Verlaging van 40 procent

Google specificeert niet hoe lang het scannen al gebeurt, maar zegt wel een significante daling van apps met malware te zien. Bouncer zou volgens Google voor een vermindering van 40 procent malafide downloads hebben gezorgd. De app-portier analyseert de apps in Google's cloud infrastructuur waarbij de werking van de app op een Android apparaat wordt nagebootst. Hierbij let Bouncer op verborgen malafide gedrag van de app.

Naast applicaties onderzoekt Bouncer ook ontwikkelaarsaccounts. Bouncer vergelijkt nieuwe accounts met eerder verwijderde malafide accounts om zo herhaling te voorkomen. Het proces verloopt volledig automatisch, in tegenstelling tot het handmatige proces bij Apple. Het vereist geen actie of het doorlopen van registratieprocessen van ontwikkelaars.

180 graden wijziging

Google gooit met de nieuwe dienst het roer 180 graden om. Elke ontwikkelaar kon hiervoor zonder controle een app ontwikkelen en uploaden naar de Android Market. Google handelde daarbij reactief en verwijderde malware-apps uit de Android Market na klachten van consumenten.

Dat open beleid zorgde een grote toename aan malwarebesmettingen. In december 2011 voorspelde een beveiligingsexpert nog dat Android in 2012 met een belangrijk doelwit voor malware zou worden, voornamelijk vanwege de slechte beveiliging.

0 Reactie(s) op: Google scant Android Market voortaan op malware

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.