Google schrapt H.264 codec uit Chrome

Google schrapt de ondersteuning van de populairste videocodec van het dit moment, H.264, uit zijn browser Chrome. Het wil alleen nog maar open codecs WebM en Theora. En Flash.

Google opent een nieuwe aanval in de codecoorlog die wordt uitgevochten tussen de grote internetbedrijven. In de volgende versie van Chrome is de gesloten H.264 codec verwijderd. De HTML5 video tag zal alleen nog maar werken met de open codecs Theora en WebM, dat Google zelf mei vorig jaar introduceerde.

Alleen nog maar open

De reden is dat Google zich alleen nog maar wil concentreren op open, door de gemeenschap ondersteunde formaten. Die hebben immers ook het web groot gemaakt, stelt het concern in een blogpost.

“Alhoewel H.264 een belangrijke rol speelt in video, is ons doel open innovatie mogelijk te maken. Daarom wordt ondersteuning voor die codec verwijderd en stoppen we onze energie in totaal open technologieën.”

H.264 populairst

H.264 is echter momenteel de meest gebruikte videocodec op het web, dus hierdoor kan Google zich flink in de vingers snijden als mensen Chrome dumpen. Het bedrijf heeft echter een ‘oplossing’: het blijft Adobe Flash wel zeer actief ondersteunen. En in Flash zit H.264 ingebakken.

Door zelf H.264 te schrappen maakt Google een keihard statement richting Apple en Microsoft. Die hebben, samen met tientallen andere bedrijven de rechten op H.264 en vangen daarvoor royalties via de patentlicentiegroep MPEG-LA. Niet commerciële webvideo is royaltyvrij voor de eindgebruiker, maar niet voor de softwaremaker. Een licentie op H.264 zou bijvoorbeeld Mozilla 5 miljoen dollar per jaar kosten.

Apple en Microsoft zweren bij H.264. Onlangs kwam Microsoft zelfs met een H.264 plugin voor Firefox op Windows. Browsermakers Firefox en Opera willen namelijk ook alleen nog maar open standaarden en steunen Google's WebM initiatief.

Hypocriet

Behalve toejuichingen roept de strategie van Google ook veel scepsis op. Aan de ene kant is er het risico dat de stammenstrijd over de HTML5 videotag zo alleen nog maar langer zal duren, doordat alle partijen zich in hun eigen codecloopgraven verschansen.

Maar meer kritiek is er op de hypocriete motieven van Google. Het bedrijf benadrukt alleen nog maar voor open innovatie te gaan, terwijl het Flash, een gesloten technologie, blijft ondersteunen. Sterker nog: Google werkt intensief met Adobe samen en heeft Flash zelf in Chrome ingebakken.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten