Google tip: Zo zoek je op basis van afbeeldingen

Door: Martin Gijzemijter | 05 april 2013 11:00

How To

Dat je op Google kunt zoeken naar afbeeldingen, dat zal geen geheim voor je zijn. Maar wist je ook dat Google sinds kort een functie heeft toegevoegd waarmee je kunt zoeken op afbeeldingen (in plaats van naar)? Het verschil? In plaats van een tekst in te voeren, upload je een afbeelding, zodat Google kan zoeken of er gelijksoortige afbeeldingen online zijn.

Fraude

Wellicht vaag je je af waar zo’n functie goed voor is, maar er zijn talloze voorbeelden te bedenken waar je een omgekeerde Image Search voor kunt gebruiken.

Denk maar eens aan dat ene plaatje dat je ooit van internet hebt geplukt en hebt verkleind, waarvan je nu eigenlijk de grote versie wilt hebben. Upload het plaatje naar de site, en je zult direct alle plaatjes met dezelfde inhoud vinden, dus waarschijnlijk ook de grotere.

Daarnaast kan deze functie je uitstekend helpen bij het detecteren van fraude. Stel je chat met iemand en je vraagt je af of die persoon wel is wie hij / zij zegt dat hij / zij is. Dan upload je heel eenvoudig de profielfoto naar Google, en zul je zien waar de afbeelding nog meer wordt vertoond. Dan zie je snel genoeg of het legitiem is of niet.

Je kunt heel eenvoudig zoeken naar afbeeldingen om te zien of iemand is wie hij zegt dat hij is.

Zoeken naar afbeeldingen

Het zoeken naar afbeeldingen is heel eenvoudig, maar Google heeft het nog een beetje verstopt. Om de functie te gebruiken surf je naar de pagina waarmee je altijd al naar afbeeldingen zocht, namelijk http://images.google.com.

In plaats van nu een tekst in te typen, klik je op het pictogram met het fototoestel naast de zoekknop. Er verschijnt dan een pop-up waarin je de URL van een afbeelding kunt plakken. Je kunt echter ook klikken op Een afbeelding uploaden, waarna je een afbeelding van de harde schijf kunt uploaden door ernaar te bladeren of hem naar dit venster te slepen.

Wanneer je nu klikt op de knop zoeken (vergrootglas) zullen alle gelijksoortige resultaten worden weergegeven. Dat werkt overigens verbluffend nauwkeurig, je zult weinig resultaten zien die niet overeenkomen met de afbeelding die je hebt geüpload. Het is helaas nog niet mogelijk om speciale parameters aan de zoekopdracht toe te kennen zodat je specifieker kunt zoeken, maar je kunt de zoekopdracht uiteraard wel op de gebruikelijke manier filteren.

Zoeken is een kwestie van een plaatje uploaden en klikken op de zoekknop.

2 Reactie(s) op: Google tip: Zo zoek je op basis van afbeeldingen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 juni 2015 22:48 Anoniem
  Geef dan een app. !?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2016 00:33 Anoniem
  UMH de popup reclame valt niet weg te klikken hier… op mobiel
  En via foto's zoeken op de smartphone kan blijkbaar anno 2016 nog steeds niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.