Google ceo Eric Schmidt verlaat de zoekgigant in april. Mede-oprichter Larry Page neemt het roer over. Sergey Brin richt zich op productontwikkeling.

Schmidt zal bij Google betrokken blijven als ‘executive chairman’, een soort voorzitter van de raad van commissarissen en adviseur van de twee oprichters Larry Page en Sergey Brin. In zijn nieuwe rol zal Schmidt zich toeleggen op overnames en samenwerkingsverbanden. Page zal de positie van ceo overnemen en Brin zal zich toeleggen op de ontwikkeling van nieuwe producten en technieken.

Als officiële reden voor de machtswisseling geeft Google een ‘vereenvoudiging van de beslissingsstructuren’. Op meer informele kanalen geeft de 56-jarige Schmidt een wat duidelijkere reden. Na 10 jaar onder Schmidt te hebben gediend, zou Page inmiddels genoeg ervaring hebben om zelf het heft in handen te nemen. Op Twitter schrijft Schmidt onomwonden: "Dagelijks toezicht van volwassenen is niet langer nodig."

Eenvoudiger structeren

“Naarmate Google is gegroeid, is het managen van het bedrijf ingewikkelder geworden," schrijft hij in een blog posting. Larry [Page], Sergey [Brin] en ik hebben een hoop gesproken over hoe we de managementstructuur eenvoudiger kunnen maken en beslissingen kunnen versnellen. Afgelopen kerst hebben we besloten dat dit het beste moment is om structurele veranderingen aan te brengen.”

“De afgelopen 10 jaar hebben we allemaal een rol gehad bij het nemen van besluiten. Deze trojka heeft grote voordelen vanwege de gezamenlijke kennis, en we zullen belangrijke besluiten daarom ook gedrieën blijven bespreken. Maar we zijn het ook er ook over eens dat we onze individuele rollen duidelijker moeten afbakenen en dat er een duidelijke verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid nodig is aan de top van het bedrijf.”

Beurskoers stijgt

Google maakte de wisseling na sluiting van de beurs bekend. In de nabeurshandel steeg het aandeel met 2 procent.

Eric Schmidt werkte eerder in diverse managementrollen bij Sun Microsystems en was van 1997 tot 2001 ceo van Novell. Bij Google bracht hij de broodnodige ervaring in de bestuurskamer, nog voordat de firma zijn beursgang had gewaagd.

In de afgelopen 10 jaar heeft Schmidt zo’n 5,8 miljard dollar aan Google aandelen verworven. In het komende jaar zal hij 6 procent van dat belang verkopen. Tegen de huidige beurskoers is dat goed voor 334 miljoen dollar.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten