Google Wave

Door: onno-karman | 08 februari 2010 16:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

“E-mail zoals het vandaag uitgevonden zou worden”, zo omschrijven de ontwikkelaars van Google Wave hun nieuwe paradepaardje. Dat is nogal een boude uitspraak natuurlijk, maar feit is wel dat het al maandenlang een van de meestbesproken onderwerpen op internet is. Maar wat is Google Wave nu eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Tijd voor een eerste introductie, waarin we de belangrijkste mogelijkheden laten zien.

Google Wave werd voor het eerst aan de wereld getoond eind mei op Google I/O, een conferentie voor software-ontwikkelaars. De dienst is ontsproten aan het brein van Jens en Lars Rasmussen, die eerder de zeer succesvolle internetapplicatie Google Maps ontwikkelden. Zij stelden zichzelf de vraag hoe e-mail eruit zou zien als het nu uitgevonden zou worden. Want e-mail bestaat inmiddels al bijna veertig jaar en er is in die tijd natuurlijk nogal wat veranderd. Met de technologische vooruitgang en alle communicatiemiddelen die er nu voorhanden zijn, was het kortom tijd voor een revisie van een - in hun ogen - achterhaald concept.

De nadelen van e-mail

Op zich is het niet eens zo’n gekke gedachte. E-mail is in de afgelopen veertig jaar nauwelijks doorontwikkeld en menigeen zal tegenwoordig best op wat problemen kunnen stuiten. Zo is het vrij lastig om bijvoorbeeld een YouTubefilmpje of een plattegrond in een mailtje te versturen. En als je een mailtje met meerdere vragen wilt beantwoorden, dan moet je zelf de tekst in stukken hakken en kopiëren/plakken. Daarbij wordt iedere keer als je een e-mail beantwoordt of een antwoord ontvangt, dezelfde mail eigenlijk gekopieerd, waardoor de vorige versie achterhaald is. Dit veroorzaakt vervuiling, in zowel je inbox als in je verzonden items. E-mailen is vermenigvuldigen van berichten, waardoor je het overzicht gemakkelijk kwijt kunt raken als je er geen goed systeem op nahoudt.

Bij e-mailen worden berichten eigenlijk keer op keer gekopieerd.

Alles bij elkaar

Een systeem waarbij het bericht centraal staat, op één plek waar iedere deelnemer aan ‘het gesprek’ toegang tot heeft werkt veel efficiënter. Dit systeem zien we bijvoorbeeld terug in chatprogramma’s als Windows Live Messenger. Chatten werkt snel, maar je moet wel steeds wachten tot de ander klaar is met typen, anders raak je de draad kwijt. Een nadeel van chatten is dat het ondanks nieuwe opties als offline berichten - eigenlijk alleen werkt als je allebei online en beschikbaar bent. Hoewel je tegenwoordig ook bestanden kunt uitwisselen via Messenger-software, moet de ander het ‘attachment’ wel accepteren.

En dus gebruikt u de ene keer e-mail, de andere keer een Messenger-programma. En dan hebben we al die andere communicatiemiddelen nog. We microbloggen met Twitter, we werken wiki’s bij, we sociaal-netwerken via Hyves, Netlog en Facebook, we delen foto’s op Flickr, Picasaweb en Zoom.nl en we zetten filmpjes op YouTube of Vimeo. En eigenlijk heeft alles hetzelfde doel: samenwerken, in de breedste zin van het woord.

Jens en Lars Rasmussen en hun team denken nu met Wave het ideale platform te hebben gevonden om al deze moderne communicatiemiddelen samen te brengen. Google Wave draait om samenwerken. Tegelijk, of afzonderlijk, met zijn tweeën of met tientallen tot zelfs honderden mensen. Hoewel er meteen bijgezegd moet worden dat Google Wave langzamer wordt naarmate er meer mensen tegelijk in werken. Hier zal Google nog goed naar moeten kijken.

Ondersteunende browsers

Google Wave maakt flink gebruik van nieuwe mogelijkheden die pas in de volgende generatie van html (versie 5) geïmplementeerd zal worden. En niet alle browsers kunnen hier nu al mee overweg. Standaard is alleen Google’s eigen browser, Chrome, optimaal geschikt voor Google Wave, want om bijvoorbeeld het slepen van foto’s en andere bestanden naar een wave mogelijk te maken, is Google Gears nodig. Dit zit uiteraard standaard al in Google’s eigen browser ingebakken, voor Firefox 3.5 en Safari 4 zijn er gelukkig wel plug-ins beschikbaar. Internet Explorer viel eerst helemaal uit de boot, maar er is inmiddels een oplossing: de Google Chrome Frame plug-in. Inderdaad: tijdens het gebruik van Google Wave kaapt Google Chrome tijdelijk de browser van Microsoft.

Om Google Wave in Internet Explorer te kunnen gebruiken, is een plug-in nodig.

Honderdduizend uitnodigingen

Op 30 september 2009 was het zover. Google verstuurde de eerste honderdduizend uitnodigingen aan mensen die zich hadden aangemeld via de website . Elk van deze ‘lucky few’ mocht maximaal tien andere mensen uitnodigen en op internet ging het dagen, wekenlang over niets anders. “Wie heeft er een Google Wave invite voor mij?” werd in zo’n beetje elke taal tientallen keren per minuut getwitterd. De hype is inmiddels wel wat verstomd, want het is nu wel duidelijk dat er nog heel wat kinderziektes zijn. Maar goed, Google Wave is dan ook nog in public preview en heeft nog niet eens het label bèta. Toch werkt er al veel wel en de verwachtingen zijn nog steeds hooggespannen.

Alleen op uitnodiging

Google Wave heeft momenteel nog een gelimiteerde previewstatus. Om gebruik te kunnen maken van Google Wave hebt u dan ook een uitnodiging nodig. Helaas zijn deze niet heel makkelijk verkrijgbaar. U kunt een invite aanvragen bij Google, maar het een flinke tijd duren voordat uw verzoek gehonoreerd wordt. Wellicht dat u iemand kent in uw omgeving met een Wave-account die nog invites over heeft. En anders zult u toch echt moeten wachten tot Google meer uitnodigingen gaat uitdelen…

0 Reactie(s) op: Google Wave

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.