Google wil weergave zoekresultaten flink aanpassen

Door: uhro-van-der-pluijm | 09 mei 2011 14:11

Nieuws

Zoekgigant Google test momenteel alternatieve resultatenpagina's voor zoekopdrachten. Er wordt veel meer gebruik gemaakt van witruimte waardoor er minder zoekresultaten direct in beeld komen.

Google test momenteel in het Engelse taalgebied een nieuwe lay-out voor zoekresultaten. Google bevestigt aan Webwerelds zustersite PCWorld dat hier gaat om een zogenaamde A/B-test. Sommige gebruikers krijgen de nieuwe pagina te zien terwijl de meerderheid het met de oude blijft doen. Zo kan het bedrijf meten wat het effect van de aanpassingen is.

Veel meer ruimte

De pagina’s die Google heeft aangepast voor deze test hebben veel meer witruimte dan de standaardpagina voor zoekresultaten. Dat betekent automatisch ook dat er op het eerste gezicht veel minder zoekresultaten boven de scroll uitkomen.

Dat zou vervelend uit kunnen pakken voor bedrijven die veel hebben gedaan aan zoekmachinaoptimalisatie (SEO). Het kan voorkomen dat een website op die manier op de meeste schermen niet langer direct zichtbaar is.

Drie varianten

Naast meer ruimte rond de zoekresultaten zijn er in de proefversie nog wat dingen veranderd. Zo zijn de links op de pagina niet meer onderlijnd en is het kleurenschema wat zachter waardoor de pagina rustiger aandoet.

In één van de drie nieuwe versies wordt ieder onderdeel op de webpagina gescheiden door een stippellijn. Ook is er volgens SEO-blog State of Search een versie die de nieuwsresultaten veel minder nadrukkelijk weergeeft dan nu het geval is.

Meer dan alleen uiterlijk

PCWorld oppert dat het nieuwe design waarschijnlijk om meer gaat dan alleen het uiterlijk van de zoekmachine. Het zou volgens de website bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met de integratie van functies zoals bijvoorbeeld Google Voice, dat alleen in de VS beschikbaar is. Ook zou het te maken kunnen hebben met het plaatsen van nieuwe advertenties bij de resultaten.

Aangezien Google nog aan het testen is, blijft het onbekend of alle gebruikers van de zoekmachine binnenkort de nieuwe resultatenpagina kunnen verwachten. Mocht dat wel het geval zijn, dan zal het wel even wennen blijken voor veel gebruikers van de dienst. Op Twitter wekt de nieuwe pagina al veel woede van gebruikers die hem te zien krijgen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Google wil weergave zoekresultaten flink aanpassen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.