Google zet realtime zoeken apart

Google geeft zijn realtime zoekfunctie een eigen pagina binnen de zoekmachine. Ook zijn er verschillende filtermogelijkheden toegevoegd.

De realtime zoekmachine van Google indexeert berichten die worden verspreid via sociale netwerksites zoals Twitter en Facebook. De zoekgigant wil hiermee gebruikers de mogelijkheid geven te zoeken naar dingen die bijvoorbeeld op dit moment in een bepaalde stad gebeuren.

Het nieuws terwijl het gebeurt

Met meer traditionele indexeringsmethoden is het onmogelijk om het laatste nieuws op een dergelijke manier direct terug te zien. Het nieuws verschijnt pas als het voorbij is en door iemand is opgeschreven, en niet op het moment dat het zich ontvouwt.

Google speelt in op deze informatiebehoefte en verwerkt daarom sinds afgelopen december realtime resultaten in de normale zoekresultaten. Om enkel de realtime resultaten te zien, moest een gebruiker handmatig klikken op labels.

De zoekmachine onthult nu een aparte pagina voor zoekresultaten uit het hier en nu: Google Realtime. De pagina wordt op dit moment uitgerold en kan als hij live staat worden bereikt via google.com/realtime. Tot dan kan het via het volgen van een speciale link.

Locatiefiltering

Nieuw aan de resultatenstroom is de mogelijkheid op locatie te filteren. Daarnaast is het mogelijk om conversaties tussen verschillende personen duidelijk in beeld te brengen. Tot slot kunnen gebruikers de updates laten weergeven in Google Alerts.

Analist Greg Sterling van Sterling Market Intelligence denkt dat realtime zoeken op dit moment niet van groot belang is voor het grote publiek. Wel denkt hij dat het de gewone zoekresultatenpagina er een stuk rustiger op gaat worden, vertelt hij aan de IDG Nieuwsdienst.

In tegenstelling tot Sterling ziet techblog ReadWriteWeb wel een duidelijke verbetering ten opzichte van de huidige realtime zoekmogelijkheden van Facebook. Er hangt ook een grote maar aan de nieuwe functionaliteit die Google biedt, stellen de bloggers van ReadWriteWeb. ZIj missen een een aantal functies die het makkelijk zouden maken om de realtime resultaten op de een of andere manier te verwerken elders op het web.

Ontbrekende functionaliteit

Zo ontbreekt de mogelijkheid om een feed aan te leggen van bepaalde zoekopdrachten. Daarnaast is het archief niet helemaal op orde. Op dit moment kan er terug worden gezocht tot februari 2010.

Uiteindelijk wil Google in ieder geval alle twitterberichten vanaf de allereerste tweet indexeren. Ook het aantal bronnen zou uitgebreider mogen zijn. "Het zou goed zijn de rest van de wereld te laten zien dat realtime meer inhoudt dan alleen Twitter en Facebook!", klaagt ReadWriteWeb.

[youtube]iSRlXUyJjEQ[/youtube]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten