Google zet turbo op Chrome-motor

Google heeft V8, de open source Javascript-engine van de Chrome-browser, volledig vernieuwd. Hiermee wordt Chrome honderd keer sneller dan IE in 2008 was, pocht Google.

De nieuwste browsermotor die uit de Google-pits rolt heet Crankshaft, een geheel nieuwe Javascript-compilatie infrastructuur, legt Google uit. Ten opzichte van de huidige Chrome-versie worden met Crankshaft zware, dynamische pagina’s minstens twee keer zo snel verwerkt. En vergeleken met Internet Explorer uit 2008, is de nieuwste incarnatie van Chrome honderd keer sneller, stelt het bedrijf.

Selectief optimaliseren

De belangrijkste winst zit hem in de combinatie van een runtime profiler en een optimizing compiler. De eerste identificeert zogenaamde ‘hot code’, die zeer veel gebruikt wordt in de Javascript-applicatie die op dat moment draait. Vervolgens hercompileert de optimizing compiler alleen deze hot code. Door alleen de meest gebruikte code extra te optimaliseren wordt veel tijd gewonnen.

Het duurt nog even voordat Crankshaft in de stabiele builds zal zijn doorgedrongen. De nieuwe engine is nu net vrijgegeven in de zogenaamde canary build, een zeer experimentele versie voor vroege vogels. Daarna volgt de developerversie, vervolgens de beta en dan pas de stabiele versie.

Chrome Web Store

Tijdens dezelfde presentatie opende Google officieel de Chrome Web Store. Hier kunnen developers hun websites of web applicaties aanprijzen, gratis of betaald. Dit ecosysteem van webapps is de wegbereider voor Chrome OS, want het moet het hele model van lokale software op de pc overbodig maken, hoopt Google. De toekomst is aan het snelle, slanke apparaat dat alles in de cloud doet, orakelt Google.

Cloud Print

Daarom onthulde het concern ook Cloud Print, de mogelijkheid om vanuit de browser een printopdracht uit te voeren via een andere pc waarop een printer is aangesloten. Die pc heeft wel een Cloud Print Connector nodig. Die is vooralsnog alleen beschikbaar voor Windows. Cloud Print zit in de volgende Chrome, versie 9.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten